SSP: Bez mesta u "Radosnom detinjstvu" više od 1.000 dece; SNS: Liste čekanja ne postoje

Dugogodišnji problemi mališana u Novom Sadu za koje nema mesta u državnim vrtićima i dalje ostaju nerešeni, saopštio je danas Gradski odbor Stranke slobode i pravde.
SSP: Bez mesta u "Radosnom detinjstvu" više od 1.000 dece; SNS: Liste čekanja ne postoje
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Problemi neupisane dece i njihovih roditelja za Miloša Vučevića ne predstavljaju nešto čime bi se trebalo baviti, već mu je osnovna uloga da novosadski novac usmeri u nepotrebne i preskupe populističke projekte Aleksandra Vučića od kojih će korist imati pojedinci bliski režimu", ocenjuje SSP.
 
Ističu da će bez mesta u "Radosnom detinjstvu" i ove godine ostati više od 1.000 dece.
 
Navode da, na osnovu zakonskih normativa, u grupama u vrtiću treba da bude od maksimalno 12 dece (uzrast od jedne do dve godine) do 26 u predškolskim grupama, ali da u praksi to nije tako, pa se često formiraju grupe sa većim brojem dece - čak 35 u mlađoj grupi, "čime se direktno ugrožava dobrobit i dece i zaposlenih u vrtićima".
 
"Rešenje dugogodišnjih problema mora biti hitno povećanje kapaciteta vrtića uz zapošljavanje dodatnih radnika, naročito vaspitačica/vaspitača i to predstavlja jedino sistemsko rešenje kojim bi se rešio problem velikog broja neupisane dece. Umesto u preskupe projekte koji služe samo interesima onih koji se u njih 'ugrađuju', Stranka slobode i pravde zahteva ulaganje novca u izgradnju novih vrtića u gradskim zonama gde su grupe popunjene, uz ravnomernije raspoređivanje dece u grupe kako bi se napokon ispoštovali zakonski normativi", navodi se u saopštenju.
 
SNS: Liste čekanja ne postoje
 
Gradski odbor Srpske napredne stranke odgovorio je saopštenjem u kojem se pominje Dragan Đilas, računi na egzotičnim destinacijama i slično, a zatim nastavlja:
 
"Stranka čiji su funkcioneri do 2012. godine, kao članovi Demokratske stranke, vladali Novom Sadom, ostavila je iza sebe ruinirane i zapuštene vrtiće, škole, puteve, domove zdravlja. Rečju, zbog kombinacija su uništili sve čega su se dotakli. Oni se politikom nisu bavili da bi rešavali probleme građana, već da bi ih stvarali. Liste čekanja su njihov izum, koji je nastao da bi Đilas i ostali korupcionaši mogli da uzimaju pare od Novosađana, da bi ih ubacivali preko reda."
 
Dodaje se da je Srpska napredna stranka, od preuzimanja vlasti, rekonstruisala, izgradila i proširila kapacitete vrtića za više od 15.000 kvadrata. 
 
"Novi Sad je prvi u Srbiji uveo subvencionisanje boravka u privatnim vrtićima. Paralelno s tim građeni su i rekonstruisani vrtići u celom gradu. Samo ove godine grade se tri nova, koja će obezbediti smeštaj za 570 dece, a ulaže se u rekonstrukciju sedam vrtića", navodi SNS, uz tvrdnju da "liste čekanja ne postoje". 
  • Victor

    24.05.2021 20:33
    Upis u vrtić
    A šta mislite o javnoj tajni u NS da se mesto u vrtiću plaća po posebnoj tarifi.
  • Svetlana NS

    23.05.2021 10:37
    Za našu decu
    Vlast kao da poručuje: smanjite natalitet! Problem s vrtićima postoji od kad je vrtića. Džaba ovde pisati o tome jer oni koji mogu rešavati ovaj problem, nemaju lično taj problem.
  • Djomla

    23.05.2021 07:52
    Komentari
    Dokle god da je buna samo u komentarima na sajtovima a nema ko da izadje na protest ili da posalje mejl gradonacelniku ili peticiju bice vam tako sve.za MAKI skola napravljena lepa na veterniku I bilo bi lepo I moraju da prave vise vrtica ali ima privatnih na svakom cosku.da ljudi nemaju lovu ne bi bilo privatnih vrtica I bio bi bunt ovako corak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti