Još nedelju dana rok za zamenu švajcarskih franaka, evo kako je prošla jedna Novosađanka

Od početka maja zamenjeno je više od 100 miliona švajcarskih franaka u novčanicama osme serije koja je povučena iz opticaja, saopštila je Narodna banka Srbije.
Još nedelju dana rok za zamenu švajcarskih franaka, evo kako je prošla jedna Novosađanka
Foto: Pixabay
Rok za zamenu tih novčanica je do kraja maja.
 
NBS je preporučila građanima da zamenu novčanica obave odmah, ne čekajući krajnji rok, zbog toga što je bankama potrebno izvesno vreme da novac prikupljen od građana predaju NBS, a usled čega one mogu prestati sa zamenom novca građanima i pre 31. maja 2021. godine.
 
Nakon ovog datuma građani će moći da obavljaju zamenu novčanica švajcarskog franka koje su van opticaja u bankama i menjačnicama koje i dalje budu želele da obavljaju ove poslove, kao i na šalterima ili slanjem novčanica putem pošte Nacionalnoj banci Švajcarske u Bernu i Cirihu.
 
NBS je omogućila poslovnim bankama da kod NBS bez naknade, odnosno po povoljnim uslovima zamene novčanice osme serije švajcarskog franka.
 
NBS je 29. aprila obavestila sve poslovne banke da će zaključno sa 31. majem, bez naplate naknade bankama zamenjivati novčanice osme serije za novčanice devete serije švajcarskog, kao i da će primati novčanice osme serije radi zamene za devize u istoj valuti ili opticajnu efektivu u drugoj valuti.
 
NBS je pozvala banke da do 31. maja omoguće građanima da bez dodatnih troškova zamene novčanice osme serije švajcarskog franka.
 
Do sada je, inače, sa bankama obavljena zamena novčanica osme serije švajcarskog franka u iznosu od preko 108,8 miliona švajcarskih franaka, od čega se na zamenu za novčanice devete serije odnosi oko 40 odsto (46,7 miliona švajcarskih franaka), dok se oko 60 odsto (62,1 miliona švajcarskih franaka) odnosi na zamenu novčanica osme serije za devize u istoj valuti.
 
Količine koje su do sada zamenjene ukazuju da najveći broj građana uspeva da obavi neophodne transakcije.
 
"Uzimajući u obzir da navedeni iznos nije zanemarljiv, može se zaključiti da građani uspevaju da izvrše željenu zamenu kod poslovnih banaka po povoljnim uslovima, pri čemu se naravno ti uslovi mogu razlikovati od banke do banke", kažu u NBS.
 
S druge strane, jedna Novosađanka je za 021 rekla da u petak ni u jednoj od banaka u Novom Sadu u koje je otišla nije mogla da zameni franke. U dve su joj rekli da bi, da ima već otvoren račun u švajcarcima, mogla da ih uplati, i da je to jedina mogućnost, a u jednoj su čak rekli da ne može to tako "trange-frange". 
 
U njenoj banci u kojoj prima platu rekli su da bi mogla da zameni, pošto je klijent, ali samo na Novom Beogradu. 
 
Kada je pokušala preko kol centra NBS da dobije odgovor na pitanje koje banke prihvataju njihovu preporuku za zamenu, radnik u kol centru joj je odgovorio: "Sad sam od jedne žene čuo..."
 
Ova Novosađanka je na kraju u menjačnici promenila franke u evre.
  • Marko

    30.05.2021 12:59
    zašto se bunite?
    Zašto uopšte imate toliko stranih valuta? Čim zaradite nešto, kupite evro (npr. po 118,50) i onda kad vam trebaju dinari , psujete radnike u menjačnicama zbog kursa po kom ih preprodajete nazad za dinare (npr. 116,00). Čim kupiš neku valutu, si odmah u gubitku. A za franke je tek posebna priča. Trenutno je XXI vek, digitalno doba. Svi imate pametne telefone, informišite se. Iskoristite čipove koje su vam ubrizgali. hahahahahahahaha
  • Janko

    29.05.2021 13:37
    Svajcarac
    Juce i danas sam obisao skoro sve banke i menjacnice,cak sam i preko rodjaka ppkusao da deponujem novac na njegov devizni racun u postanskoj stedionici i nigde nisam mogao da izvrsim bilo kakvu zamenu svajcarca.Rok je cini mi se 31.maj a oni svi uporno odbijaju tu zamenu e jedino menjacnice prihvataju po samo njima znanom kursu od 87 dinara za svajcarac,mislim da je to strasno.Nisam bio u mogucnosti da dodanas izvrsim zamenu i sada mi ostaje opcija samo da idem direktno u svicu i zavrsim posao tamo.
  • Jogi Letač

    24.05.2021 12:31
    Ja kada sam pre nekoliko godina ukapirao da imam švajcarce koji više nisu u opticaju (kupljeni u vreme guvernera Avramovića) sam se informisao kako da ih zamenim. Opcija je bila to uraditi ili u Švajcarskoj, ili im poslati poštom pa da oni tebi uplate na račun. Pošto nije nikako bila prilika da idem i Švajcarsku, spakovao sam u koverat novčanice (nekih 200 CHF) i uz natezanje u pošti poslao preporučenom pošiljkom u nacionalnu banku Švajcarske. Oni meni uplatili franke na devizni račun bez provizije, ali je zato domaća banka uredno uzela proviziju što je "zaprimila" pare na moj račun.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti