U senci kampanje za novog rektora: Krivična prijava za nasilje protiv bivšeg asistenta na DIF-u

Tri studentkinje Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja podnele su krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg asistenta na ovom fakultetu, kog terete za nasilje na studentskom boravku na Kopaoniku u januaru.
U senci kampanje za novog rektora: Krivična prijava za nasilje protiv bivšeg asistenta na DIF-u
Foto: 021.rs
Nedavno završena procedura izbora rektora Univerziteta u Novom Sadu protekla je u, kako smo imali prilike da vidimo, burnoj atmosferi aktiviranja različitih sredstava napada i odbrane.
 
U toj bici je do Skupštine Vojvodine stigla informacija koju je ovaj organ ignorisao, ali tužilaštvo nije.
 
Uoči glasanja za izbor novog rektora, a kako je 021.rs pisao, Skupština Vojvodine je preko noći promenila pojedine članove saveta univerziteta, ali i fakulteta koji su u sklopu univerziteta. U savete su ušli, nezvanično, poslušniji ljudi koji bi glasali u korist jednog od dva kandidata za rektora, što se na kraju ispostavilo kao uspešan vanredni potez.
 
Jedan od fakulteta koji je dobio nove članove saveta je i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja (DIF), što je dovelo do reakcije Nastavno-naučnog veća ove ustanove, ali i tri studentkinje, pokazuju dopisi do kojih je došao 021.rs. Ovi dopisi su, potvrđeno nam je na DIF-u, autentični.
 
U savet DIF-a nedavno su, kao predstavnici osnivača, imenovana tri predavača, koji nemaju naklonost fakulteta, a među njima je i jedan bivši asistent. Odmah po donošenju ove odluke na Odboru za obrazovanje i nauku Skupštine Vojvodine, NN veće fakulteta uputilo je zvaničan stav pokrajinskom parlamentu sa primedbama na sva tri člana.
 
Najozbiljnije optužbe iznete su upravo na račun bivšeg asistenta. Kako se navodi u dopisu, on je bio u radnom odnosu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u zvanju asistenta, a dobio je otkaz zbog nepoštovanja radne discipline. 
 
"Iz ovoga proističe da je on u ličnom sukobu sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja i ni u kom pogledu ne može se smatrati da će u radu Saveta Fakulteta biti kooperativan i donositi odluke u interesu Fakulteta. Naprotiv, Veće smatra da će on svesno i namerno opstruisati rad Saveta", navodi se, između ostalog, u dopisu DIF-a Skupštini Vojvodine, a koji potpisuje dekan fakulteta prof. dr Nebojša Maksimović.
 
O čemu je reč otkriva primedba koju su tri studentkinje poslale Skupštini Vojvodine, a u kojem traže zaštitu od pomenutog bivšeg asistenta. Kako navode, on ih je "fizički i psihički maltretirao" krajem januara.
 
Studenti su tokom januara boravili na Kopaoniku kao deo redovne nastave skijanja koju ustanova organizuje godinama. Studentkinje navode da je rano ujutru, 29. januara, bivši asistent i novopostavljeni član Saveta fakulteta "bez dozvole nasilno ušao u njihovu sobu i fizički maltretirao" jednu od devojaka, udarivši je dva puta u glavu, a nasilničko ponašanje je trajalo, iako su ga devojke zamolile da napusti njihovu sobu. 
 
One navode da su od pomenutog dobile i pretnje smrću.
 
"Mi smo istog dana po hitnom povratku sa Kopaonika pokrenule krivičnu prijavu za ovaj vid nasilja koji je nad nama izvršen. Zahvaljujući nadležnim institucijama i upravi našeg fakulteta, dobile smo maksimalnu zaštitu i pomenuti je u pravosnažnom postupku udaljen sa fakulteta", dodaje se u dopisu.
 
Inače, situacija je najproblematičnija budući da je jedna od studentkinja članica Saveta fakulteta i na sednicama bi dolazila u direktan kontakt sa osobom osumnjičenom za nasilje. 
 
"Apelujemo još jednom da je u toku krivični postupak i da ne želimo bilo kakvo suočavanje sa pomenutim nasilnikom", navodi se u dopisu od 21. aprila ove godine.
 
Da postoji krivični postupak potvrđuju za 021.rs u dva tužilaštva. Naime, s obzirom na to da se sve odvijalo na Kopaoniku, koji teritorijalno pripada sudu u Raškoj, predmet je formiran u Osnovnom javnom tužilaštvu u ovom mestu i to 19. marta zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje.
 
"Taj predmet je u fazi preduzimanja dokaznih radnji koje su poverene Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu", navode za 021.rs u OJT u Raškoj.
 
Potvrdu o ovome daje i novosadsko tužilaštvo, u kojem poručuju da su formirali predmet i da će svoja saznanja uputiti tužilaštvu u Raškoj na dalji postupak.
 
Zakonski zastupnik studentkinje koja sumnjiči bivšeg asistenta za napad, advokat Branko Čvokić, za 021.rs potvrđuje da su predmeti formirani i u toku.
 
"Još uvek nije bilo saslušanja, ali istragu će voditi nadležno tužilaštvo", navodi Čvokić.
 
Novopostavljeni član saveta osumnjičen za nasilje nad ženama je, inače, tokom kampanje za izbor novog rektora u pojedinim prorežimskim medijima učestvovao u kampanji protiv pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje Zorana Miloševića, inače profesora zaposlenog na DIF-u. U ovim tekstovima on navodi da je "pod sumnjivim okolnostima optužen za nepoštovanje radne discipline, što je rezultiralo otkazom ugovora o radu"
 
Tvrdi da je otkaz dobio zato što je zbog epidemije odbio da realizuje nastavni program na Kopaoniku, a koji finansira resorni sekretarijat. On je, kako navodi, u procesu podnošenja tužbe protiv fakulteta. 
 
Bivši asistent kojeg studentkinje optužuju za nasilje već pola meseca ne odgovara na pitanja 021.rs upućena mejlom u vezi sa optužbama i istragom.
 
Zašto nije otkriven identitet osobe protiv koje je podneta krivična prijava?
 
Mediji su, prema zakonu o javnom informisanju i medijima, kao i prema kodeksu novinara, dužni da štite pretpostavku nevinosti. S obzirom na to da ovaj slučaj još nije došao na sud i nije imao glavni pretres, te da osoba o kojoj je reč nije javni funkcioner visokog ranga, 021.rs je zaštitio njen identitet. Takođe, zaštićen je identitet žrtve, pred kojom se tek nalazi težak period suočavanja sa događajem.

Kad ste već ovde...

Stotine hiljada vas svakodnevno se oslanja na 021 tragajući za istinom i objektivnim pristupom informisanju. Obavezali smo se da ćemo raditi u interesu javnosti sa uspostavljenim visokim standardima novinarske profesije i vi ste nam uzvratili ogromnim poverenjem. Vašu podršku sada možete i da konkretizujete. 021 je pokrenuo gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od zanimljivih artikala direktno podržavate rad redakcije 021. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je za našu budućnost. Jer pravo novinarstvo vredi.

 • Jo-jo

  11.06.2021 22:56
  Sramota
  Ko je kriv? Redakcijo, ko je kriv? Tihi ili Prle
 • Tamo daleko

  07.06.2021 11:18
  Kosmopolita
  Idem na taj DIF, i tamo očigledno nema čistog čoveka. Sve same ljige, od političara pa nadalje.. Samo da ga završim, da ih ne gledam više. Bagra, mi smo bagra. Bez morala i etike. Bez indentiteta. A čeka me tamo neka zemlja, u kojoj ću se osećati mnogo lepše, nego u svojoj.
 • Pos

  04.06.2021 15:08
  Sportisti
  Who cares? or Much Ado About Nothing
  Bar je u sportu sve jasno. Tu nema demokratije, samo treniranje i foliranje i medijska promocija. Publika plaća da gleda cirkus i šarene laže, da za kratko ne brine o svakodnevnim mukama.

  Važno je učestvovati i igrati po pravilima.
  Na poluvremenu menjamo strane.
  Sudijina reč je poslednja.Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti