U senci kampanje za novog rektora: Krivična prijava za nasilje protiv bivšeg asistenta na DIF-u

Tri studentkinje Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja podnele su krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg asistenta na ovom fakultetu, kog terete za nasilje na studentskom boravku na Kopaoniku u januaru.
U senci kampanje za novog rektora: Krivična prijava za nasilje protiv bivšeg asistenta na DIF-u
Foto: 021.rs
Nedavno završena procedura izbora rektora Univerziteta u Novom Sadu protekla je u, kako smo imali prilike da vidimo, burnoj atmosferi aktiviranja različitih sredstava napada i odbrane.
 
U toj bici je do Skupštine Vojvodine stigla informacija koju je ovaj organ ignorisao, ali tužilaštvo nije.
 
Uoči glasanja za izbor novog rektora, a kako je 021.rs pisao, Skupština Vojvodine je preko noći promenila pojedine članove saveta univerziteta, ali i fakulteta koji su u sklopu univerziteta. U savete su ušli, nezvanično, poslušniji ljudi koji bi glasali u korist jednog od dva kandidata za rektora, što se na kraju ispostavilo kao uspešan vanredni potez.
 
Jedan od fakulteta koji je dobio nove članove saveta je i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja (DIF), što je dovelo do reakcije Nastavno-naučnog veća ove ustanove, ali i tri studentkinje, pokazuju dopisi do kojih je došao 021.rs. Ovi dopisi su, potvrđeno nam je na DIF-u, autentični.
 
U savet DIF-a nedavno su, kao predstavnici osnivača, imenovana tri predavača, koji nemaju naklonost fakulteta, a među njima je i jedan bivši asistent. Odmah po donošenju ove odluke na Odboru za obrazovanje i nauku Skupštine Vojvodine, NN veće fakulteta uputilo je zvaničan stav pokrajinskom parlamentu sa primedbama na sva tri člana.
 
Najozbiljnije optužbe iznete su upravo na račun bivšeg asistenta. Kako se navodi u dopisu, on je bio u radnom odnosu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u zvanju asistenta, a dobio je otkaz zbog nepoštovanja radne discipline. 
 
"Iz ovoga proističe da je on u ličnom sukobu sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja i ni u kom pogledu ne može se smatrati da će u radu Saveta Fakulteta biti kooperativan i donositi odluke u interesu Fakulteta. Naprotiv, Veće smatra da će on svesno i namerno opstruisati rad Saveta", navodi se, između ostalog, u dopisu DIF-a Skupštini Vojvodine, a koji potpisuje dekan fakulteta prof. dr Nebojša Maksimović.
 
O čemu je reč otkriva primedba koju su tri studentkinje poslale Skupštini Vojvodine, a u kojem traže zaštitu od pomenutog bivšeg asistenta. Kako navode, on ih je "fizički i psihički maltretirao" krajem januara.
 
Studenti su tokom januara boravili na Kopaoniku kao deo redovne nastave skijanja koju ustanova organizuje godinama. Studentkinje navode da je rano ujutru, 29. januara, bivši asistent i novopostavljeni član Saveta fakulteta "bez dozvole nasilno ušao u njihovu sobu i fizički maltretirao" jednu od devojaka, udarivši je dva puta u glavu, a nasilničko ponašanje je trajalo, iako su ga devojke zamolile da napusti njihovu sobu. 
 
One navode da su od pomenutog dobile i pretnje smrću.
 
"Mi smo istog dana po hitnom povratku sa Kopaonika pokrenule krivičnu prijavu za ovaj vid nasilja koji je nad nama izvršen. Zahvaljujući nadležnim institucijama i upravi našeg fakulteta, dobile smo maksimalnu zaštitu i pomenuti je u pravosnažnom postupku udaljen sa fakulteta", dodaje se u dopisu.
 
Inače, situacija je najproblematičnija budući da je jedna od studentkinja članica Saveta fakulteta i na sednicama bi dolazila u direktan kontakt sa osobom osumnjičenom za nasilje. 
 
"Apelujemo još jednom da je u toku krivični postupak i da ne želimo bilo kakvo suočavanje sa pomenutim nasilnikom", navodi se u dopisu od 21. aprila ove godine.
 
Da postoji krivični postupak potvrđuju za 021.rs u dva tužilaštva. Naime, s obzirom na to da se sve odvijalo na Kopaoniku, koji teritorijalno pripada sudu u Raškoj, predmet je formiran u Osnovnom javnom tužilaštvu u ovom mestu i to 19. marta zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje.
 
"Taj predmet je u fazi preduzimanja dokaznih radnji koje su poverene Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu", navode za 021.rs u OJT u Raškoj.
 
Potvrdu o ovome daje i novosadsko tužilaštvo, u kojem poručuju da su formirali predmet i da će svoja saznanja uputiti tužilaštvu u Raškoj na dalji postupak.
 
Zakonski zastupnik studentkinje koja sumnjiči bivšeg asistenta za napad, advokat Branko Čvokić, za 021.rs potvrđuje da su predmeti formirani i u toku.
 
"Još uvek nije bilo saslušanja, ali istragu će voditi nadležno tužilaštvo", navodi Čvokić.
 
Novopostavljeni član saveta osumnjičen za nasilje nad ženama je, inače, tokom kampanje za izbor novog rektora u pojedinim prorežimskim medijima učestvovao u kampanji protiv pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje Zorana Miloševića, inače profesora zaposlenog na DIF-u. U ovim tekstovima on navodi da je "pod sumnjivim okolnostima optužen za nepoštovanje radne discipline, što je rezultiralo otkazom ugovora o radu"
 
Tvrdi da je otkaz dobio zato što je zbog epidemije odbio da realizuje nastavni program na Kopaoniku, a koji finansira resorni sekretarijat. On je, kako navodi, u procesu podnošenja tužbe protiv fakulteta. 
 
Bivši asistent kojeg studentkinje optužuju za nasilje već pola meseca ne odgovara na pitanja 021.rs upućena mejlom u vezi sa optužbama i istragom.
 
Zašto nije otkriven identitet osobe protiv koje je podneta krivična prijava?
 
Mediji su, prema zakonu o javnom informisanju i medijima, kao i prema kodeksu novinara, dužni da štite pretpostavku nevinosti. S obzirom na to da ovaj slučaj još nije došao na sud i nije imao glavni pretres, te da osoba o kojoj je reč nije javni funkcioner visokog ranga, 021.rs je zaštitio njen identitet. Takođe, zaštićen je identitet žrtve, pred kojom se tek nalazi težak period suočavanja sa događajem.
  • Jo-jo

    11.06.2021 22:56
    Sramota
    Ko je kriv? Redakcijo, ko je kriv? Tihi ili Prle
  • Tamo daleko

    07.06.2021 11:18
    Kosmopolita
    Idem na taj DIF, i tamo očigledno nema čistog čoveka. Sve same ljige, od političara pa nadalje.. Samo da ga završim, da ih ne gledam više. Bagra, mi smo bagra. Bez morala i etike. Bez indentiteta. A čeka me tamo neka zemlja, u kojoj ću se osećati mnogo lepše, nego u svojoj.
  • Pos

    04.06.2021 15:08
    Sportisti
    Who cares? or Much Ado About Nothing
    Bar je u sportu sve jasno. Tu nema demokratije, samo treniranje i foliranje i medijska promocija. Publika plaća da gleda cirkus i šarene laže, da za kratko ne brine o svakodnevnim mukama.

    Važno je učestvovati i igrati po pravilima.
    Na poluvremenu menjamo strane.
    Sudijina reč je poslednja.



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti