Madić novi rektor Univerziteta u Novom Sadu

Dejan Madić izabran je za novog rektora Univerziteta u Novom Sadu.
Madić novi rektor Univerziteta u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Rektor novosadskog univerziteta izabran je nakon burnog procesa, koji je obeležila neakademska atmosfera. 
 
Novi rektor izabran je sa 18 glasova. Osim Madića, kandidat na izborima za rektora bila je Sanja Podunavac Kuzmanović, koja je osvojila 12 glasova.
 
Od 31 člana saveta, njih 30 bilo je na glasanju i toliko ih je glasalo, dok nevažećih glasova nije bilo.
 
Izbor novog rektora Univerziteta u Novom Sadu proticao je u napetoj političkoj atmosferi, u kojoj su dve struje Srpske napredne stranke agitovale za svoje favorite.
 
Od početka kampanje za rektora je Sanja Podunavac Kuzmanović imala veću podršku akademske javnosti, ali je i strana koja stoji iza Madića jasno uzvraćala - primer je poslednja sednica Skupštine Vojvodine, na kojoj su naprasno i vanredno smenjeni pojedini članovi Saveta Univerziteta, ali i članovi Saveta fakulteta u sklopu UNS i to u izbornoj godini za mnoge dekane.
 
U ovu političku prepirku direktno su bili uključeni Ministarstvo prosvete i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje, koji su stali iza Madića, to jest Podunavac Kuzmanović.
 
O novom rektoru odlučivao je Savet u novom sastavu, u kojem se nalazi i Balint Pastor, sin predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora.
 
Biografija novog rektora
 
Dejan Madić rođen je 1966. godine. Uža naučna oblast istraživanja su mu osnovne naučne discipline u sportku i fizičkom vaspitanju.
 
Pre akademske karijere bio je reprezentativac Jugoslavije, te šampion SFR u preskoku i pobednik Kupa Jugoslavije sa GK Vojvodina. Osvojio je dve bronzane medalje na balkanskim prvenstvima. 
 
Kao sportski pedagog, u ulozi trenera juniorki i seniorki, osvojio je sedam titula seniorskih državnih prvakinja, više juniorskih, kadetskih i pionirskih državnih prvakinja i treće mesto na gredi na Balkanskom prvenstvu. 
 
Predvodio je gimnastičarke na evropskim prvenstvima u Birmingemu 1996, Parizu 2000, Patrasu 2002. i Amsterdamu 2004. godine, te na svetskim prvenstvima u Tijanu Jinu 1999. godine i u Los Anđelesu 2003. godine. Nagrađen je Nagradom Jovan Mikić Spartak, koje je najviše priznanje u oblasti sporta u Vojvodini, zatim Majskom nagradom SSS grada Novog Sada, a dobijao je i nagrade za najboljeg sportskog pedagoga trenera juniorki i seniorki. 
 
Orijentisan je na proučavanje i analizu fizičke aktivnosti (fizičkog vežbanja) i njenog uticaja na čoveka (morfološke karakteristike, motoričke sposobnosti, kognitivne sposobnosti, konativne karakteristike, sociološke karakteristike i funkcionalne sposobnosti) sa posebnim akcentom na razvoj dece i omladine kao i poboljšanje kvaliteta života odraslih i starih. 
 
Prirodom svoga posla usmeren je na pedagoški proces prenošenja znanja sa akcentom iz ovih oblasti na što širu populaciju dece, omladine i stručnjaka u sportu i fizičkom vaspitanju.
 
Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja je od 1991. godine, u zvanje redovnog profesora izabran je 2011. Na doktorskim studijama predaje predmet Nauke o fizičkom vežanju, Kinantropološka analiza sportske aktivnosti, a predaje i na master i osnovnim akademskim studijama.
 
Obavljao je više rukovodećih i organizacionih delatnosti na Fakultetu i Univerzitetu, te je bio dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, šef Komisije za akreditaciju Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, član Odbora za kvalitet i internu evaluaciju Univerziteta u Novom Sadu, član Olimpijskog komiteta Srbije, Antropološkog društva Jugoslavije i Srbije, Društva nastavnika fizičkog vaspitanja Novog Sada, Vojvodine i Srbije... 
 
Bio je konsultant za reformu obrazovanja (deo za fizičko vaspitanje) u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, član Radne grupe za izradu predloga Zakona o sportu Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije, koordinator za školski sport Komisije za izradu srategije razvoja sporta u Vojvodini Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine.
 
Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, autor je više od 200 naučnih radova objavljenih u međunarodnim i domaćim časopisima i zbornicima sa naučnih skupova. Takođe, profesor Madić je recenzent u međunarodnim časopisima Acta peadiatrica, Journal of Rehabilitation Research & Development, Archive of sport and exercise desease, kao i u Glasniku Antropološkog društva Srbije.
 
Aktuelni je član Matičnog naučnog odbora za sociologiju, psihologiju, pedagogiju i filozofiju, Ministarstva prosvete nauke a tehnološkog razvoja Republike Srbije.
  • Dario

    16.05.2021 21:54
    "Kada nekom u biografiji pise, bio recenzent tih i tih casopisa, ne treba dalje, dovoljno je smesno"

    Upravo suprotno, biti recenzent je znak da urednistvo casopisa ceni strucnost i zato poziva coveka da recenzira. Za recenzente se ne biraju bezveznjaci, nego ljudi koji su objavljivali kvalitetne naucne radove. Tako da je i to vid priznanja onome ko je pozvan da bude recenzent. To zna svako ko se bavi naucnim radom.
  • Kolega

    16.05.2021 11:36
    Realno
    Ovde je situacija prilično jasna. Pobeda je ostvarena glasovima osnivača, koje imenuje skupština APV i glasovima studenata sa kojima upravlja Marić. Veliko je pitanje, koliko je članova akademske zajednice podržalo Madića za rektora. Sve u svemu, nadam se da će kolega Madić opravdati ukazano poverenje i da će nas pokrenuti sa dna na kome se trenutno nalazimo.
  • Kolega

    16.05.2021 06:47
    Čestitke i prorektorima
    Svi su prorektori odlični. Za one koji ne znaju, prof. Artur Bjelica, ima završena 3 državna fakulteta (Medicina, Filozofski - psihologija u NS i FON u Bg), 2 (državna) doktorata - iz medicine i psihologije. Gde ćete bolje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti