FOTO Ambasador Norveške za 021: Vojvodina je spremna za "zelenu agendu"

Ako je neka regija u Srbiji spremna za promene koje će dovesti ka održivom razvoju i "smart siti" ideji, to je Vojvodina, poručio je za 021.rs ambasador Norveške u Srbiji Jorn Eugen Jelstad.
FOTO Ambasador Norveške za 021: Vojvodina je spremna za "zelenu agendu"
Foto: 021.rs
Prva poseta ambasadora ove norveške zemlje Novom Sadu realizuje se nakon što je to, kaže Jelstad, konačno dozvolila epidemiološka situacija.
 
"Znao sam i ranije da je Novi Sad grad pun života, ali i da je regija Vojvodine dosta inovativna i kreativna u pogledu razvoja. Nadam se da ću dolaziti češće, naročito zato što u septembru planiramo da vrlo bitna konferencija Nordijskog saveta ministara i nordijskih ambasadora bude održana u Novom Sadu", naveo je on tokom posete kompaniji "Norway House" u Pariskom magazinu.
 
 
Ambasador je boravio u Novom Sadu u upoznavanju sa gradskim i pokrajinskim čelnicima, a obišao je i ekskluzivnog uvoznika i distributera originalnih norveških proizvoda i opreme. Cilj posete je promocija planova Kraljevine Norveške u Srbiji - pomoć u dostizanju ekoloških ciljeva za dobrobit svih, a naročito kad je reč o cirkularnoj ekonomiji, zaštiti voda, upravljanju otpadom i razvoju upotrebe biogasa.
 
"Ove vrednosti bitne su, na sreću, mnogim vladama u svetu i nadam se da će biti vrlo posećena. Vojvodina, na primer, ima kompetentne ljude koji su spremni da ulože u koncept 'pametnog grada' i razumeju da su ove vrednosti gotovo esencijalne za nas. Nemam nikakvu sumnju kada drugima predlažem Vojvodinu kao partnera u implementaciji ovakvih projekata", rekao je Jelstad za 021.rs.
 
 
On je stava da postoji i vrlo bitan ekonomski momenat kod održivog razvoja - svaki biznis želi da dođe i radi u takvoj sredini. 
 
"Mislim da Novosađani žele da žive u održivom gradu koji je kvalitetan, a na taj način zapravo privlači investitore. Zato je 'zelena agenda' sve veći prioritet u mnogim državama", napomenuo je ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji.
 
Norveške proizvode Novosađani mogu da pronađu u kompaniji "Norway House", koja u Pariskom magazinu prodaje vrhunske omega-3 dodatke ishrani, poznatu Viking obuću, ali i kajake. Direktor ove komapnije Bojan Radomirović ugostio je ambasadora u prostorijama "Norway Shopa" i upoznao ga sa aktivnostima na domaćem tržištu.
 
"Zahvaljujem se na poseti ambasadoru, kojem smo ukratko prezentovali planove za region. To je pre svega širenje na tržište Crne Gore i Severne Makedonije, budući da smo mi za sve originalne brendove ekskluzivni uvoznici i distributeri. Cilj nam je približavanje norveškog načina života Novosađanima, ali i regionu", naveo je Radomirović za 021.rs.
 
Na pitanje da li pomenuti norveški način života može da zaživi u Novom Sadu, ambasador Jorn Eugen Jelstad poručuje - apsolutno, kvalitet je neprikosnoven.
 
Jelstad se prethodno sastao sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom.
 
Konkretno, Jelstad je upoznao Vučevića sa planovima o organizaciji konferencije na temu cirkularne ekonomije upravo u Novom Sadu, a kako bi što više gradova i opština moglo da se upozna sa nordijskim principima i shvati svrhu "zelene agende".
 
Obojica su istakli da ima mnogo fokusa potencijalne saradnje, naglašeno je u Gradskoj kući nakon sastanka.
 
Ambasadoru je predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor predočio činjenicu da je Vojvodina usvojila Deklaraciju o zaštiti životne sredine, te da se mnogi projekti i mere iz ovog akta već sprovode. Kako je naglasio, rešavanje ekoloških pitanja je vrlo skup zadatak, ali se radi sistemski na izgradnji prečistača otpadnih voda, regionalnih deponija, čišćenju reka i kanala, ali i na izgradnji svesti kod građana.
 
  • Sorensen

    25.05.2021 21:35
    Misija "malo po malo, veliko"
    Vojvodina je spremna za još mnogo više. Samo treba vreme.
  • Новосађан

    25.05.2021 20:06
    Чим се решимо ове СНС беде, ето нас на зеленој грани.
  • Vlada

    25.05.2021 18:08
    slika govori više od reči - sreli se normalan vitak čovek i politički uhleb koji je 30 godina na državnom kazanu i tako i izgleda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti