Prečistač otpadnih voda u Temerinu: Zidanje Skadra na Bojani

Izgradnja prečistača otpadnih voda u Temerinu najavljena je još 2018. godine, a do danas u ovaj posao nije uložen ni dinar.
Predstavnici Opštine Temerin trijumfalno su na svom sajtu objavili da su još 25. oktobra 2018. godine razgovarali sa tadašnjim ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom o izgradnji prečistača. Već narednog dana doneta je odluka o finansiranju ovog projekta na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Vlade Vojvodine.
 
Tada je utvrđena dinamika realizacije projekta. Planirana je trogodišnja finansijska podrška Ministarstva zaštite životne sredine, u iznosu od 300 miliona dinara. Učešće lokalne samouprave trebalo je da iznosi 120 miliona dinara, što je ukupno, u iznosu od 420 miliona dinara, predračunska vrednost projekta.
 
Početak radova bio je predviđen za početak 2019. godine, a očekivano trajanje radova je dve godine, što znači da bi prečistač, do danas, već trebalo da bude izgrađen.
 
Za prvu fazu radova u budžetu za 2019. godinu prvobitno je planirano 40 miliona dinara (plus po 140 miliona u naredne dve godine). Ovaj budžet doživeo je dva rebalansa, a drugi je smanjio davanje za ovu svrhu u 2019. godini na samo 20 miliona.
 
Ni tih 20 miliona nije utrošeno, a, kako se može videti u završnom računu Opštine za 2020. godinu, umesto planiranih 122 miliona koje je Opština dobila od Ministarstva, za prečistač je utrošeno nula dinara. Zapravo, na čitavu stavku upravljanja otpadnim vodama potrošeno je samo 744.000 dinara i to samo na analizu otpadnih voda. Ništa nije uloženo u održavanje postojećeg prečistača koji se u prošlosti već kvario. 
 
U budžetu za tekuću godinu navodi se da se za ovaj kapitalni projekat izdvaja 242 miliona dinara ove godine, dok će se u 2022. za njega utrošiti 180.000 dinara. Međutim, nigde u planovima javnih nabavki se ova stavka ne navodi, tako da je moguće da će novac ponovo biti prebačen u narednu godinu, a ovaj projekat ponovo odložen.
 
Opština je jednom čak pokušala i da preusmeri sredstva namenjena za prečistač za preuređenje centra, ali je taj projekat oboren na sudu.
 
Na spisku projekata koji su u toku Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima nema prečistača u Temerinu, a ne navodi se ni u spisku projekata koji su u planu. U Kancelariji su nam rekli da se obratimo Ministarstvu zaštite životne sredine u vezi sa ovim pitanjem, dok iz Ministarstva nisu odgovorili na pitanja 021.rs u vezi sa prečistačem.
 
Inače, kapacitet sadašnjeg prečistača u Temerinu je 2400 ES (ekvivalent stanovnika), dok je novi, koji je trebalo da bude završen ove godine, kapaciteta 18000 ES. Novim prečistačem trebalo bi da budu unapređeni sanitarni uslovi i život građana. 
 
Još u septembru 2019. godine u JKP "Temerin" za 021.rs su rekli da je prečistač "ograničenog kapaciteta" i da postoji potreba za popravkom ili potpuno novim prečistačem. Tada je, inače, popustio bedem na više mesta na laguni, pa su se fekalne vode izlile oko prečistača, u blizini Parka prirode Jegrička.
 
Kako je tada 021.rs pisao, laguna na kojoj je napukao bedem neplanski je napravljena i sumnjalo se u sam kvalitet radova. Od tada su više puta od građana Temerina dolazile informacije da prečistač ne radi i po nekoliko dana nedeljno, kao i da se u okolini prečistača oseti smrad. 
 
Iz Opštine Temerin nisu odgovorili na pitanja 021.rs u vezi sa prečistačem otpadnih voda.
  • Cccc

    29.05.2021 07:35
    Bitno je da su hteli da zataska ju, sexualno napostvovanje decaka ometenog u razvoju, sa svojim necinjenjem komunalnih inspekcija.
  • ZX

    28.05.2021 20:17
    Srpska lista prioriteta
    Što se bunite? Prečistač nije važniji od fontana, jarbola i gondola.
  • BB

    28.05.2021 19:23
    30 godina se gradi kanalizacija uTemerinu i jos nije gotova.Sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti