RTV ima novu zgradu, ali i dalje plaća paprenu kiriju

I pored nove zgrade, koja dominira novosadskim Mišelukom, Radio-televizija Vojvodine još će izvesno vreme biti prinuđena da bude podstanar i da plaća prilično visoku kiriju.
RTV ima novu zgradu, ali i dalje plaća paprenu kiriju
Foto: 021.rs
Preseljenje organizacionih celina RTV u svoj novi dom, započeto prošle jeseni, obustavljeno je silom prilika u decembru 2020. i od tada je situacija sledeća: kvadrate u novoj zgradi okupirale su sve radijske redakcije, prateće službe, menadžment i tek retke televizijske redakcije (koje ipak i dalje koriste kapacitete u gradu), dok su u zgradi u Sutjeskoj ulici – tamo gde je od uništenja stare zgrade 1999. smeštena televizija – ostali kompletan informativni program, sve manjinske redakcije i Veb redakcija, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
 
Kada će i oni biti preseljeni – to niko u RTV sa sigurnošću ne ume da kaže. Ali znaju bez čega tu operaciju nije moguće finiširati: nove tehničke opreme. Ili barem njenog dela, koju pokrajinski javni servis, i ovako u ozbiljnoj dubiozi, nekako logično očekuje da finansira država, koja je u čitav projekat nove zgrade RTV već uložila blizu 35 miliona evra.
 
Plan je svojevremeno bio da se na ruševinama stare zgrade na Mišeluku izgradi, novcem poreskih obveznika, novi moderni objekat, te da se u njemu nađu svi segment pokrajinskog servisa. Tri i po godine od svečanog polaganja kamena temeljca, na kraju maja 2021, taj plan je tek delimično bio ostvaren. Potrebno je da se zgrada dodatno tehnički opremi, ali RTV za to nema novca, ima država koja trenutno ima druge prioritete. 
 
RTV se, tako, našao u paradoksalnoj situaciji – njegovi čelni ljudi vole da se na sva zvona hvale novom i skupom zgradom, ali je pokrajinski servis i dalje prinuđen da NIS-u, baš kao i prethodne 22 godine, plaća papreno visoku kiriju za nekih 4000 kvadratnih metara u Sutjeskoj ulici. U pitanju je suma od gotovo 19.000 evra mesečno. 
 
Kupovina dodatne opreme, rečeno je VOICE-u u RTV, nije nikakav hir niti manifestacija bahatosti: savremeni tehnološki procesi, koji su osmišljeni u vreme kada je država pokazivala vanredni entuzijazam prema građevinskom poduhvatu na Mišeluku, bazirani su na savremenom tehničko-tehnološkom opremanju nove zgrade.
 
Poneseni entuzijazmom s vrhova vlasti, stručnjaci RTV-a su još onomad svoje potrebe za punim tehničko-tehnološkim opremanjem nove zgrade procenili na 12 miliona evra (bez PDV-a), uz kalkulaciju da je u novu zgradu moguće preneti do 20 odsto već postojeće opreme. Do sada su, međutim, dobili tek nešto više od trećine traženih sredstava – sredinom 2019. dobili su blizu pet miliona evra za prvu tranšu opreme i nju RTV, kako je potvrđeno VOICE-u, već koristi. I to je to od države, za sada.
 
Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine Miodrag Koprivica kaže da su prijavili svoje potrebe u punom iznosu od osam miliona evra (bez PDV-a), ali da su njihova očekivanja da taj iznos bude podeljen, jedna polovina u 2021, a druga u 2022. Izvori VOICE-a su skeptični prema tome da će RTV-u biti obezbeđen kompletan nedostajući iznos za kupovinu nove opreme. 
 
RTV beleži i gubitak u poslovanju, a na sve to ima i mesečni zakup od 2,3 miliona dinara bruto, koje plaća za zgradu u Sutjeskoj. Dug za kiriju je, prema svedočenju jednog od zaposlenih, bio oko 2,5 miliona evra, pa je spušten na sadašnjih pola miliona evra. 
 
I dok se spirala finansijskog posrtanja RTV-a neumitno nastavlja, država za sada na sve to gleda nemo.
 
Ono što je jasno – RTV ne može više da računa na susretljivost Pokrajine.  
 
"Mi smo pre godinu i nešto dana završili što se našeg udela tiče i rekli smo da smo mi limitirani sa stanovišta finansija u odnosu na ono što smo ranije radili, i da sve dalje oni razgovaraju sa Republikom", kazao je za VOICE predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
 
Mirović napominje i da predstavnici RTV-a sa njim nisu razgovarali o dodatnoj pomoći.
 
Ceo tekst VOICE-a pročitajte na OVOM LINKU.

Teme

RTV
  • Дуле

    13.07.2021 18:42
    Отели зграду Јеврејима а плаћамо кирију Русима.Исто и ПКБ,поклонили Арапима а сад нашу земљу откупљујемо од њих за путеве.
  • Starović

    01.06.2021 18:42
    Početkom osamdesetih godina prošlog veka kao srednjoškolac sam bio tri dana na praksi u RTV-u.
    Sećam se jako dobro i bio sam zapanjen koliko
    je tamo bilo džabalebaroša koji apsolutno ništa ne rade i po ceo dan samo ogovaraju jedni druge.
    Mogu samo da zamislim tek kako je danas.
    Bili smo na praksi i po drugim firmama i fabrikama ali za ceo život mi je ostao
    u sećanju javašluk i neradnici iz RTV-a.
  • Заставословац

    01.06.2021 18:03
    @Поздрав са ПМФ-а
    Да, Универзитет јесте у надлежности Аутономне Покрајине Војводине али се не сматра органом покрајинске аутономије, већ јавном службом, будући да је установа која обезбеђује право на високо образовање. Покрајинска скупштинска одлука о симболима не познаје појам јавних служби у надлежности покрајине. Надлежност над нечим није исто што и припадност истог, ако ме разумете.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti