Vanredno prikupljanje krvi danas u centru Novog Sada, mogu da doniraju i pojedini vakcinisani

Vanredna akcija prikupljanja krvi biće organizovana danas, 3. juna u centru Novog Sada.
Vanredno prikupljanje krvi danas u centru Novog Sada, mogu da doniraju i pojedini vakcinisani
Foto: 021.rs
"Krv mogu da daju sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti, ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume nakon laboratorijskog i lekarskog pregleda, koji se obavlja u sklopu davanja krvi. Svako ko se dobro oseća i smatra da je zdrav može biti potencijalni davalac krvi. Jednim davanjem krvi spasavate tri života", navode u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine.
 
Osobe koje su vakcinisane protiv kovida19 mogu da daju krv odmah ukoliko su primile Fajzer ili kinesku vakcinu. Ukoliko su primile "Sputnjik V" ili Astrazeneka svoj dolazak na akciju davanja krvi treba da odlože za dve nedelje.
 
Kako su naveli u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, razlog je povećana potreba za krvnim produktima, naročito O krvne grupe.
 
"Velika potreba za svim komponentama krvi, svih krvnih grupa, posebno nulte krvne grupe, s obzirom da klinike prelaze u redovan sistem rada, veći broj jedinica krvi je potreban gotovo za sve bolnice u Vojvodini. Leto je pred nama kada je i uvek manji odziv davalaca krvi, zato je sada važno da sa stabilnim zalihama krvi uđemo u ovaj period. Dnevno je potrebno oko 250 davalaca krvi kako bi se podmirile sve potrebe pacijenata", kažu u Zavodu.
 
Transfuziomobil će biti parkiran u centru Novog Sada od 13 do 17 časova.
 
Krv se može dati i u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine.
 
Ova ustanova se nalazi u Ulici Hajduk Veljka 9a, a brojevi telefona za kontakt su 48 77 980 i 48 77 972.

Teme

krv

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti