Ekskurzije u Novom Sadu preko "grupa građana", inspekcija nemoćna, a škole bez odgovornosti

Iako đaci novosadskih, pa i svih škola u Srbiji, još uvek nemaju zvanično "zeleno svetlo" nadležnih organa, grupe roditelja i nastavnog osoblja uveliko razmišljaju o izletima, a ponude agencija stižu.
Ekskurzije u Novom Sadu preko "grupa građana", inspekcija nemoćna, a škole bez odgovornosti
Foto: 021.rs
Pojedini roditelji đaka nekoliko osnovnih škola u Novom Sadu ukazuju za 021.rs da je, prema njihovim zaključcima, provizija jača od infekcije korona virusa, pa se tako od maja ubrzano organizuju jednodnevni izleti.
 
U priči učestvuju, kažu roditelji, učiteljice s pojedincima iz saveta roditelja u školama, a ističe se jedna turistička agencija koja realizuje ove jednodnevne izlete. Putuje se do Avale u Beogradu, a neki aranžmani uključuju Banju Koviljaču, etno-sela i druge lokacije po Srbiji.
 
I dok agencijama zvanično niko nije zabranio da rade, škole ne bi trebalo da organizuju izlete do zvaničnog stava Kriznog štaba da je za putovanja grupa mališana bezbedno. Zato škole zvanično i ne stoje iza ovakvih izleta - već pojedinci koji se organizuju kao grupe građana, što je dugogodišnja, slobodnija praksa realizovanja ekskurzija i izleta.
 
Roditelji koji su se obratili našoj redakciji stekli su utisak da u školama koje pohađaju njihova deca, direktori prećutno odobravaju ovakve prakse, pa čak i u vreme epidemije.
 
"Kako je granulo sunce, tako učitelji i učiteljice trljaju dlanove jer se očekuje neka dobit, na to nisu imuni ni direktori škola jer se to ništa ne dešava u okviru škole, a njima 'spontano' upadne neka kinta u džep", smatra grupa roditelja koja se obratila našoj redakciji.
 
U priči je, tvrde oni, nekoliko škola u gradu, a ističu OŠ "Prva vojvođanska brigada". 
 
Na pitanje 021.rs da li se u ovoj školi trenutno planiraju ekskurzije, uzimajući u obzir sve uslove, direktor ove ustanove Oliver Stojanović kaže da škola ove godine još uvek nije dobila nikakva zvanična upustva nadležnih.
 
"A inače se rukovodimo uputstvima Ministarstva prosvete. Ukoliko dobijemo uputstvo drugačije od onog na snazi - a to je da se trenutno ne izvode ekskurzije, tako ćemo i postupiti. Već su i učenici i roditelji jako nestrpljivi i svi žele da izađu i vide nešto od naše lepe Srbije, koju treba naravno sve više posećivati i obilaziti, tako da ćemo sigurno upriličiti takve izlete i ekskurzije ako to situacija dozvoli i vratićemo se normalnom životu kao što smo to imali pre neku godinu", navodi Stojanović.
 
Na pitanje da li ima slučajeva da se izleti odvijaju preko "grupe građana" u okviru škole, te da li je škola tu nemoćna, direktor OŠ "Prva vojvođanska brigada" kaže da verovatno ima takvih slučajeva, ali oni nisu u organizaciji škole i odgovornost nije na školi.
 
"Uprava škole ne može nikome da zabrani da se izlet organizuje na sopstvenu odgovornost i to je druga priča", naglašava Oliver Stojanović.
 
U Ministarstvu prosvete naglašavaju za 021.rs da su još ranije uputili dopise školama s obavezama poštovanja mera bezbednosti i zaštite zdravlja, a sve u skladu s preporukama nadležnih organa i institucija.  
 
"Imajući u vidu upravo bezbednost učenika i zaposlenih, školama je sugerisano da u okviru školskih dokumenata planiraju realizaciju ekskurzija i nastave u prirodi kada se za njihovu realizaciju steknu u potpunosti bezbedni uslovi, odnosno nakon što o tome bude doneta odluka Kriznog štaba. Kada je reč o ekskurzijama i nastavi u prirodi, koje su bile u planu, u prethodnoj školskoj godini, a koje zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti nisu realizovane, važno je imati u vidu da ugovore, u skladu sa odgovarajućim propisima i nakon realizovanih procedura, sklapaju škole, te da su tim ugovorima i regulisana međusobna prava i obaveze škole i organizatora ekskurzije, odnosno agencije", objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.
 
Iako se o održavanju izleta i ekskurzija uveliko priča, nadležnoj pokrajinskoj prosvetnoj inspekciji do danas nije stigla nijedna prijava koja se odnosi na ekskurzije novosadskih učenika, poručuju za 021.rs u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje.
 
"U slučaju putovanja kao grupa građana, prosvetna inspekcija nije nadležna da postupa", navode u inspekciji.
 
Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić nedavno je apelovao na Krizni štab da dozvoli realizaciju školskih izleta i ekskurzija po Srbiji koje su ugovorene do 15. marta prošle godine. Kako je rekao, značajan novac se "vrti" u đačkom turizmu.
  • Učiteljica

    13.06.2021 11:16
    Revolt
    Poštovani roditelji.Ništa od navedenog nije obavezno, pa shodno tome nemorate vaše dete pustiti da ide na izlete, ekskurzije...Raspitajte se malo bolje o kolikoj "kinti" u džepu se radi.Samo me zanima da li ste tako revoltirani i kada za dva sata u nekoj igraonici date više hiljada dinara itd.Razmislite koliko samo košta celodnevno čuvanje dece a odgovornost da i ne spominjem!Nažalost, mala primanja su naterala"ljigave prosvetare" da se i ovim bave, da su plate iole bolje, molili bi Vi poštovani Roditelji nas "Ljigave" da Vam vodimo decu na izlete.
  • Metodije

    09.06.2021 17:52
    Mito i korupcija su ušli u škole odavno - izleti, eskurzije, udžbenici.
    Da nije ljigavih i pohlepnih "prosvetara" sklonih korupciji, koji tako filigranski igraju na roditeljsku bolećivost prema deci, svega ovoga ne bi bilo.
    A roditelji?! Iako su svesni nezakonitosti i nemoralnosti oni zarad "dečje sreće" pristaju da budu učesnici u ovakvim prljavim rabotama.
    A direktori škola?! Oni o svemu ovome "ništa ne znaju".
    Ako je morao ekološki- onda je i vreme za roditeljski ustanak.
  • Zlatibor

    09.06.2021 09:23
    Ekskurzija i udžbenici
    Deca treba da idu na ekskurzije. Ali...treba da idu u u školu. Treba da budu celi razredi, a ne podeljeni. Na ekskurzije mogu svi zajedno, u razred ne ??!! Zašto nema odgovornosti nastavnika, direktora ? Zašto ne mogu polovni udžbenici ? I mi smo učili i iz novih i polovnih.. i naši nastavnici su imali decu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti