Ponovo burno na DIF-u: Optužba za mobing i disciplinska prijava protiv studentkinje

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu odnedavno isplivavaju i brojni problemi, a jedan od njih je i sukob studentkinje i uprave zbog ocene ili mobinga.
Ponovo burno na DIF-u: Optužba za mobing i disciplinska prijava protiv studentkinje
Foto: 021.rs
Studentkinja Olga Cogo obratila se našem portalu, a kasnije je objavila i video snimak na društvenim mrežama, u kom govori kako na fakultetu trpi mobing, uvrede i sabotažu, a sve to zbog jednog ispita. 
 
Na Fakultetu su malo drugačijeg stava i njene optužbe poriču, tvrdeći da ona ni u jednom pogledu nije diskriminisana.
 
Kako Cogo navodi, problematičan je poslednji ispit koji joj je ostao da položi, pre upisa na master studije koje takođe želi da pohađa na istom fakultetu. 
 
Kako je ispričala za 021.rs, na konsultacijama kod profesora Gorana Dmitrića rečeno joj je da neće položiti ispit sve dok ne dobije desetku, te da joj je profesor rekao "Koleginice, možda ja umrem od korone pa vam neko drugi upiše ocenu". Nije, kaže, dobijala ni objašnjenje gde je pogrešila i kako može da popravi ocenu. 
 
Nakon što je više od tri puta pala ispit, odlučila je da zatraži odgovaranje pred komisijom. 
 
Ovo joj je, kako se može videti i iz izveštaja o polaganju koji je 021.rs dobio iz Dekanata fakulteta, omogućeno u decembru prošle godine, ali je i u tom slučaju prošlo nepovoljno po studentkinju. 
 
Nadležne na fakultetu je, navodi, upozorila da će da angažuje advokata, obavesti pokrajinske organe i obrati se medijima. 
 
Odgovor fakulteta bila je disciplinska prijava zbog "pritisaka, omalovažavanja i uvreda", ali i "pretnji izlaskom u javnost i angažovanjem advokata". 
 
Prvostepena disciplinska komisija kaznila je studentkinju sa godinu dana suspenzije, ali je nakon žalbe njenog advokata odlučivanje vraćeno na prvi stepen i komisija se još čeka.
 
Kako u ovom slučaju ima pravo da polaže ispite dok čeka ponovno odlučivanje, Olga je, kaže, još jednom pokušala, ali navodi da je tada profesor sprečavao da uđe na fakultet i da je otkazao ispit kada se ona pojavila. 
 
Advokat: Fakultet je mogao da izrekne blažu sankciju
 
Olgin advokat Marko Pušica kaže za 021.rs da nije postojao segment odluke disciplinske komisije koji nije mogao da se ospori žalbom.
 
"Ako bi životno posmatrao to što je okarakterisano kao povreda discipline na fakultetu, teško da mogu da izvedem zaključak da bi nekom palo na pamet da takvog studenta, apsolventa, sa jednim ispitom do kraja, treba kazniti suspenzijom od godinu dana. Fakultet je mogao da izrekne neku blažu sankciju i naravno ne bi došlo do ovog do čega je došlo. Ja nisam video nepravilniju i nezakonitiju odluku dugo unazad, celu jednu deceniju", ističe Pušica.
 
Problematično je, smatra, i to što se njoj na teret stavlja da je povredila disciplinu na fakultetu time što je rekla da će o nekim nepravilnostima obavestiti nadležne i javnost, kao i da će da angažuje advokata. 
 
"Zamislite to institucionalno nasilje gde neko to rezonuje kao povredu discipline, pa čak i pretnju, to je potpuno van pameti", zaključuje advokat studentkinje. 
 
DIF: Studentkinja nije diskriminisana
 
Naučno-nastavno veće Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja je na sednici održanoj 2. juna ove godine zauzelo stav da studentkinja ni u jednom pogledu nije diskriminisana.
 
"Nad njom nije vršen mobing, niti je na bilo koji način onemogućena da ostvari svoja prava koja imaju i ostali studenti fakulteta", piše u odgovoru Dekanata DIF-a za 021.rs.
 
Ovo potkrepljuju činjenicom da joj je u decembru prošle godine omogućeno polaganje ispita pred ispitnom komisijom kojom je predsedavao profesor sa Univerziteta u Beogradu i da, ni u tom slučaju, nije položila. 
 
U disciplinskim prijavama protiv studentkinje i odgovorima na prigovore, u koje je 021.rs imao uvid, navodi se da je tokom razgovora sa predmetnim profesorom, ali i drugima, studentkinja "optuživala i omalovažavala" nastavno osoblje.
 
"Jedan od razloga za podnošenje ove prijave je taj što je koleginica prevazišla sve norme akademskog, kulturnog i ljudskog ponašanja... U prisustvu dekana, sekretara fakulteta, prodekana za nauku i prodekana za nastavu iznela je teške optužbe kako svako od prisutnih njoj ne dozvoljava da završi fakultet, kako treba da nas je sramota toga što radimo, kako uništavamo mlade generacije, kako će ona izneti ovaj problem u javnost i još niz drugih uvredljivih optužbi koje nisu u neposrednoj vezi sa njenim problemom", navodi se u disciplinskoj prijavi koju je podneo prof. dr Borislav Obradović.
 
Predmetni profesor Goran Dmitrić je u svom odgovoru na primedbe studentkine Olge Cogo naveo da ona nije oštećena ni greškom ni namerom. 
 
Kako je napisao, problem je što je studentkinja imala samo jedan dolazak od ukupno osam na teorijska predavanja, dok je pohađala šest od ukupno 14 časova vežbi. 
 
Istakao je i da je studentkinja manipulisala podacima prilikom navođenja skale bodovanja.
 
"Prvi put mi se dešava situacija u kojoj se neko smatra oštećenim, pri čemu falsifikuje ostvareni uspeh iskazan u bodovima i zloupotrebljava želju da pomognem svim studentima, konstantno vršeći psihološki pritisak na mene. Analizirajući hronologiju događaja jasno je da je namera studentkinje od samog početka bila da do konačne ocene iz predmeta Plivanje 1 i Plivanje 2, dođe mimo standardnih kriterijuma", ističe Dmitrić, dodajući da je studentkinja i ranije primenjivala sličnu metodologiju. 
 
Iz Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje za 021.rs kažu da su upoznati sa ovim predmetom, da je isti u proceduri rešavanja i da je Sekretarijat u korespodenciji sa Fakultetom.

Teme

DIF
  • Student

    25.06.2021 16:21
    Kako čovek brzo zaboravi
    Da li smo već zaboravili na spor koji se vodio između jednog studenta i pravnog fakulteta? I on je bio suspendovan i nije mu fakultet izdavao uverenje o položenim ispitima. Pobedio je na sporu, i njega je narod podržavao u tome. Hajde da sačekamo da još neke informacije izađu na videlo, pre nego što krenemo da osuđujemo devojku. Usput, objasnite mi kako devojka prema rečima profesora "ne zna da pliva", ako je mogla položiti prijemni i upasti na fakultet? Nakon toga je rekao da je devojka ipak položila praktične delove ispita i da su joj teorijski ostali. Izvinite, nema smisla. Nisam ni na čijoj strani, ali sa tim rečima profesor se pokopao...

    https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Hronika/265342/Novosadski-student-dobio-spor-protiv-studenta-prodekana-Pravnog-fakulteta-u-Novom-Sadu.html
  • Izbor

    12.06.2021 19:18
    Dokle?
    Dokle vise o tom izboru rektora? Pa taj izabrani da je citao statut uns video bi da nakon sednice saveta ima 30 dana (nije ni malo) da obigra po fakultetima i da ga predloze na većima. E sad sto on nije imao tim i sto ni oni koji ga guraju nisu citali statut pa sta da im covek radi? Eto izavrani su pa sto sad kukaju? Jos da mogu da izbrisu koliko je sve na mufte al ne mogu pa ih to grize...izgubili vreme na lobiranje dekana da glasaju i za njih...tica pavkov brkic i eto prodje senat... hteli dekani da izmuzu sto vise mogu sa svih strana. Ali izdaja dodje na naplatu kad tad...
  • Fakultet

    12.06.2021 13:36
    Samo kazem
    Meni npr nikad nijedan prof na fakultetu nije rekao zasto padam ispit.... Pa ih nisam tuzila za mobing nego ponovo ucila.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.