Izbori u mesnim zajednicama: "Aktivisti SNS ispred birališta navode građane za koga da glasaju"

Pokret za preokret i Skupština slobodne Srbije saopštili su da se izbori za savete mesnih zajednica u Novom Sadu sprovode u potpuno neregularnim uslovima.
Izbori u mesnim zajednicama: "Aktivisti SNS ispred birališta navode građane za koga da glasaju"
Foto: 021.rs
Novosadski odbor Pokreta za preokret saopštio je da osuđuje "sramne pritiske na birače za vreme kandidovanja i na današnji dan izbora za savete mesnih zajednica u Novom Sadu". 
 
Kako navode, "uz neobaveštenost građana o izborima, što je bio cilj vlasti u Novom Sadu, ceo izborni proces prati potkupljivanje birača, otežavanje kandidovanja i medijska hajka na nezavisne kandidate, od strane gradskih portala koje finansira SNS".
 
"Izbore na Novom naselju, Limanu, Južnom Telepu i drugim mesnim zajednicama karakteriše prisustvo naprednjačkih aktivista, među kojima dominiraju nabildovani i tetovirani ljudi, koji stoje ispred izbornog mesta. Iz vozila, pored biračkih mesta, se koordiniraju aktivnosti. Džipovi, kombiji i drugi automobili dovoze 'sigurne glasove', među kojima su često stari ljudi, kojima su prethodnih dana deljeni 'pokloni'. Osobe iz biračkih odbora izlaze sa biračkim spiskovima i čitaju vozačima po koga treba da se ide. Vozači uvode ljude i prethodno im govore za koga da glasaju, a sve se to realizuje novcem iz budžeta Novog Sada", navode u Pokretu za preokret.
 
Dodaju da je "učestovanje na izborima za savete mesnih zajednica postalo privilegija članova režimskih stranaka, pa su građani Novog Sada koji im ne pripadaju postali građani drugog reda".
 
Skupština slobodne Srbije: Političko nasilje SNS na delu
 
I Skupština slobodne Srbije saopštila je da se "'izbori' za savete mesnih zajednica u Novom Sadu sprovode u potpuno neregularnim uslovima, koji podrazumevaju zastrašivanje građana, kupovinu glasova, zloupotrebu biračkih spiskova i čitavu armiju naprednjačkih aktivista koji stoje ispred biračkih mesta i navode građane da glasaju za njihove kandidate".
 
"Angažovano je na desetine skupih automobila i vozača koji dopremaju 'sigurne glasove', među kojima se često nalaze veoma stari ljudi koji otežano hodaju, pa ih naprednjački aktivisti uvode na glasačko mesto i sugerišu im za koga da glasaju. Tu su i osobe koje koordiniraju celokupnom akcijom i koje su u neprestanoj vezi sa 'centralom', a birački spiskovi se koriste kako bi se vozači slali na određene adrese sa kojih je potrebno dovesti glasače vladajuće stranke", opisuju iz Skupštine slobodne Srbije situaciju tokom glasanja.
 
Dodaju da su "pojedini nezavisni, nestranački kandidati na ovim izborima bili izloženi pretnjama, pa čak i fizičkim nasrtajima".
 
"Prethodnih dana su aktivisti Srpske napredne stranke obilazili domove građana, širili dezinformacije, delili poklone i flajere na kojima su navedeni njihovi kandidati za savete mesnih zajednica, sve sa fotografijom Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića - iako na ovim izborima političke stranke ne bi smele da učestvuju", navodi se u saopštenju.
 
Skupština slobodne Srbije postavlja pitanje - koliko je novca građana Srpska napredna stranka potrošila na ove izbore, u koje je uključila svoju celokupnu kriminogenu strukturu, a na kojima ne učestvuju opozicione partije nego, pored SNS-a, nezavisni građani koji su imali hrabrosti da "izađu na crtu" mašineriji totalitarne vlasti.
 
NVO: Jedan nezavisni kandidat fizički napadnut
 
Više novosadskih nevladinih organizacija saopštilo je da izbori za savete mesnih zajednica u Novom Sadu protiču u nedemokratskoj atmosferi. 
Navode da "na ovim, pre svega nestranačkim i građanskim izborima, Srpska napredna stranka i njeni aktivisti ugrožavaju kandidature nezavisnih građanskih kandidata i onemogućavaju im da na izborima učestvuju pod jednakim i ravnopravnim uslovima, što je garantovano svakom građaninu zakonima i propisima Srbije".
 
"U prethodnim danima je nezavisnim kandidatima prećeno na radnim mestima, izloženi su napadima medijskih portala vrlo bliskih gradskoj vlasti i praćeni dok su delili svoj promotivni materijal, koji su članovi SNS-a uništavali i čak se i pobedonosno fotografisali sa ulovljenim 'plenom'. Jedan nezavisni kandidat je danas fizički napadnut od pristalica Srpske napredne stranke, dok su članovi saveta mesnih zajednica svesno kršili izbornu proceduru boraveći na biralištima i javno sugerisali građanima za koga da glasaju", navode NVO.
 
Štaviše, kako ističu, funkcioner SNS-a i član Gradskog veća, Milovan Amidžić, prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije, kada je kao javni funkcioner javno izrazio svoj stav da se nada da će SNS pobediti u svim mesnim zajednicama u kojima se održavaju izbori, čime je pribavio korist za stranku čiji je član. Takođe, dodaju, građani i nezavisni kandidati su konstatovali da su izborne komisije, koje su formirale mesne zajednice, delile pozive za glasanje na ovim izborima samo na teritorijama onih mesnih zajednica gde nije bilo nezavisnih kandidata.
  • @Pera Detlic

    17.06.2021 14:49
    Pa ti ni plavo nebo ne mozes da vidis, jer ti je glava duboko zavucena u SNS c***r
  • Dušan Kolarov

    14.06.2021 13:00
    izbori za Savet MZ Detelinara
    Treba proveriti otkud samo da kandidati SNSa imaju svog novca za reklamne flajere i da odvoze stanare iz zgrada( uz poklončiće) na izborno mesto i sa njega.
    Jadno i sramotno, kao što je sve u vezi SNSa od njegovog nastanka!
  • Vlada

    14.06.2021 11:03
    @××

    Samo vi probajte da zidate garaže i Novi Sad na vodi, pa ćete videti koliko je ko nabildovan ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti