Novosadski radnici ispred suda: Ostavljeni bez posla sa obezvređenim akcijama, tužiće direktora

Radnici i akcionari "Elektroporcelana" održali su protestni skup ispred suda u Novom Sadu, jer su, kako tvrde, akcije ove firme obezvređene.
Novosadski radnici ispred suda: Ostavljeni bez posla sa obezvređenim akcijama, tužiće direktora
Foto: 021.rs
Radnici tvrde da je akcije obezvredio direktor firme Saša Stojković, kojeg optužuju da je prodavao imovinu firme i novac prebacio na preduzeća osoba povezanih sa njim.
 
Kako navodi bivši radnik i vlasnik oko 170 akcija preduzeća, Danko Jovanović, radnici nisu dobili otpremnine, a neki nisu dobili ni plate. Imaju samo akcije firme koje sada ne vrede ništa.
 
"Kada smo tražili naše akcije, rečeno nam je da nemamo pravo na to, da je sav novac potrošen i da smo radili sa gubitkom. Na kraju se ispostavilo da to nije tačno i da je sav novac koji je dobijao od naših proizvoda prebacivao negde drugde", priča Jovanović.
 
Kako objašnjava, radnici su čuli da je fabrika prodata, a sa njom i sve mašine, gvožđe i sve što im je pripadalo, a "ništa od tog novca nije završilo na računu Elektroporcelana".
 
Vlasnik 70 odsto akcija je Saša Stojković, ali danas na sudu je započeo proces kojim njegova supruga u procesu razvoda potražuje polovinu od tih akcija. 
 
Prvo ročište u ovom postupku održano je danas, a ispred suda se okupilo nekoliko desetina radnika koji potražuju svoj deo i pružaju podršku supruzi direktora firme. Kako kažu, najverovatnije će i neki od njih podneti privatne tužbe.
 
Ostalih 30 odsto pripada radnicima. U proseku, svaki radnik ima između 150 i 200 akcija, a ima i onih koji potražuju oko 270.
 
Jovanović objašnjava da je situacija u firmi već godinama unazad bila "napeta". On je posao napustio pre tri godine zbog, kako kaže, šikaniranja i neprijatnosti.
 
"Ja sam radio sve poslove, od tehničkog direktora pao sam na fizičkog radnika. Nakon 31 godine morao sam pobeći da ne bi doživeo sudbinu mog drugara koji se obesio nakon što su na njega svalili neke probleme u fabrici", priča Jovanović.
 
Radnici koji su se okupili danas ispred suda ocenili su da je, ipak, od sve imovine preduzeća najvažnije zemljište, koje se nalazi na uglu Marka Miljanova i Filipa Višnjića, tik do kompleksa "Kej Garden Residence" koji trenutno gradi "Galens Invest".
 
 
Kako se može videti u javno dostupnoj katastarskoj dokumentaciji, krajem 2019. godine je pokrenut postupak za promenu nosioca prava na objektima. U jednom objektu ovog preduzeća je, inače, krajem marta ove godine izbio manji požar.
 
Privatizacija uspešnog biznisa
 
Akcionarsko društvo "Elektroporcelan" ima ukupno više od 200.000 akcija. Proizvodila je izolatore različitih vrsta. Poslovala je uglavnom uspešno jer na srpskom, ali i regionalnom tržištu nema konkurenciju. 
 
Društvo je osnovano 1922. godine i uspešno je poslovalo gotovo sto godina. 
 
Kako se navodi u javno dostupnom planu reorganizacije, finansijske teškoće započele su ekonomskom krizom 2008. godine, a nastavile se 2009. kada je iznos dugovanja za isporuku gasa bio više od milion evra. 
 
foto: Google Street View (screenshot)
 
Firmu je 2004. kupio Saša Stojković i to za cenu šest puta nižu od procenjene vrednosti. Nakon privatizacije, broj radnika je sa 220 spao na 80. U to vreme, "Elektroporcelan" je već dugovao oko 300 miliona dinara, ali je bilo predviđeno da se to poslovnim dobitkom nadoknadi. 
 
Takođe je bilo predviđeno da se radnicima koji nisu dobijali zarade isplate naknade. Takvih je, 2016. godine kada je urađen poslednji plan reorganizacije, bilo 94.
 
Ugovorom o prodaji, kupac je bio obavezan da održava kontinuitet poslovanja tokom bar dve godine.
 
Prema poslednjem javno dostupnom finansijskom izveštaju za 2019. godinu, stalna imovina firme vredi 26.631.000 dinara, dok je dve godine pre toga taj iznos bio za 11.316.000 dinara veći. Smanjenje vrednosti pretežno se odnosi na građevinske objekte. Ukupni prihodi firme te godine iznosili su 40.626.000 dinara. 
  • Seka

    15.06.2021 11:48
    Istina
    Fabriku nije izgradio Koncar iz Zagreba. Nju je nakon zavrsetka drugog sverskog rata pokrenulo osam radnika. Sami radnici su godinama ulagali u modernizaciju fabrike. U eri prodaje fabrika prodat je i " Elektroporcelan". Covek koji je te 2003. I 2004. vodio prodaju izjavio je da se njih ne tice kome se fabrika prodaje. To se ocogledno nije ticalo ni vecine zaposlenih.Pre njega su Trninic i njegovi unistavali fabriku a radnici su cutali. Ne iz straha vec iz sitnih koristi kao i kod S.Stojkovica.
  • Mile

    15.06.2021 11:15
    @Inspektor Višekruna
    Ništa više nije veliko. Sve je devastirano. Pokrali su sve a sad dovode kineze radi stvaranja privida neke aktivnosti. Sve je iluzija pa i kineski izvoz iz Srbije koji, i kad je veliki, za nacionalnu ekonomiju nema značaj koji bi imao da se radi o domaćim preduzećima. Ali, glad za, najpre uništenjem a zatim prisvajanjem od strane tzv elite, bila je isuviše velika da bi bilo kakav izvoz iole uticao na životne uslove i standard građana.
  • Zora

    15.06.2021 07:01
    tuga
    Jedan covek vlada zemljom,narod se nepita nista.Boze ti nam pomozi !!!!Samo da mu prodje mandat , da nevlada vise !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti