Vučević čestitao nestranačkim kandidatima koji su pobedili: Zadovoljni smo, pružamo ruku saradnje

Predsednik Gradskog odbora SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je nestranačkim kandidatima pobedu na izborima za članove saveta mesnih zajednica u ukupno tri mesne zajednice.
Vučević čestitao nestranačkim kandidatima koji su pobedili: Zadovoljni smo, pružamo ruku saradnje
Foto: 021.rs
On je danas, pre zvaničnih rezultata, izneo podatke o broju glasova i izlaznosti za teritoriju Vojvodine, sa osvrtom na situaciju u Novom Sadu.
 
U najvećem gradu u Vojvodini birani su članovi saveta u 42 od ukupno 47 mesnih zajednica - glasalo je ukupno 45.238 građana, što je izlaznost od 14,23 odsto ukupnog biračkog tela u gradu, naveo je Vučević.
 
Kandidati Srpske napredne stranke osvojili su većinu u 39 od 42 mesne zajednice i ukupno 32.513 glasova u relativnim brojevima, što je 74,16 odsto. SNS je osvojio 411 mesta mesta u savetima mesnih zajednica, od ukupno 436 mesta (94,27 odsto).
 
Vučević je rekao da je zadovoljan rezultatima jer je SNS osvojio 10.000 glasova više u odnosu na izbore 2017. godine, gledajući apsolutne brojeve.
 
Nestranački kandidati učestvovali su na izborima u 22 mesne zajednice, sa 82 kandidata. Osvojili su ukupno 8.127 glasova (18,54 odsto) odnosno 25 mesta od mogućih 436. 
 
Na Limanu I su samostalni kandidati osvojili sedam mandata, a SNS četiri; na Limanu III su nezavisni kandidati dobili osam mandata, dok je SNS osvojio tri; u Mesnoj zajednici "Ivo Andrić" na Limanu IV su nestranačke ličnosti dobile pet, a SNS kandidati četiri mandata.
 
Nezavisni kandidati nalaze se, rekao je Vučević, još u MZ "Dunav" sa dva člana (SNS broji devetoro svojih ljudi), MZ "Sava Kovačević" ima dva nezavisna, u devet SNS članova saveta, a u MZ "Sonja Marinković" sedeće jedan nezavisni i šestoro članova SNS.
 
Vučević je čestitao svima koji su učestvovali, poručujući da je borba bila otvorena i da je doprinela demokratizaciji društva. Čuli su se različiti predlozi, ideje i programi, te su građani imali za koga da glasaju, poručio je Vučević.
 
"Mi smo apsolutno zadovoljni izbornim rezultatom u Vojvodini i u Novom Sadu jer smo povećali broj glasova i pobedili u 39 od 42 mesne zajednice - nismo zadovoljni jer nismo pobedili u tri od pet mesnih zajednica na Limanu. Ovo (nezavisni kandidati) nisu kandidati ni Đilasa ni Jeremića ni nikakve opozicione stranke, ovo su kandidati koji su se predstavili kao komšije, a mi smo razumeli poruku birača da su se na tim mesnim zajednicama opredelili za nestranačke ličnosti, za koncept da u mesnim zajednicama budu ne predstavnici stranaka, već nestranačke ličnosti. I iz toga ćemo svakako izvući pouke, raditi na tome da naša stranačka organizacija bude još bolje pripremljena za predstojeće izbore. Grad, a SNS je tu nosilac izvršne vlasti, apsolutno je spreman da sarađuje sa svim mesnim zajednicama bez obzira na to ko je pobedio, naša ruka je ispružena ruka saradnje i ka mesnim zajednicama gde su nezavisni kandidati pobedili i ako budu želeli - Grad će biti korektan partner sa njima u okviru svoje nadležnosti i te stvari su na nas nepromenjive", poručio je Vučević.
 
Rekao je da SNS ni na jednoj lokaciji nije osporavao izborne rezultate i "nije pravio nikakvu dramu". 
 
"U Mesnoj zajednici 'Ivo Andrić', gde smo izgubili za jedan mandat, nađen je listić sa druge mesne zaejdnice i to je bio razlog da se ruše ti izbori. Mi nismo hteli da pišemo prigovor. Mi smo na zapisnik konstatovali da je pronađen nepravilan glasački listić i nismo hteli da izjavimo prigovor jer nikada nismo radili to što rade drugi i po tome želimo da se razlikujemo i pokažemo našu veličinu. U Mesnoj zajednici 'Dunav' smo deseto mesto izgubili za jedan glas - nismo pravili nikakav problem, niti nam je padalo na pamet, i kao što sam izašao pred vas i čestitao mojim kandidatima, čestitao sam i nezavisnim kandidatima na rezultatima i na hrabrosti da se kandiduju", naveo je on.
 
 
SNS je posebno zadovoljan rezultatima u Sremskoj Kamenici i u MZ "Gavrilo Princip" na Novom naselju gde je, kaže Vučević, bio "snažan otpor protiv SNS".
 
"Na Jugovićevu je takođe bio snažan otpor, pune liste protiv nas, to su za nas vrlo bitne poruke i to govori o razumevanju građana za ono što mi radimo i šta treba dalje da radimo za razvoj Novog Sada. Sve u svemu, možemo da budemo zadovoljni kako je protekao izborni dan, da su građani mogli da biraju, da je bila veća izlaznost i da se čuo glas naroda. Mi se spremamo već za sledeće izbore, a to su predsednički, parlamentarni i dobro ćemo izanalizirati sve naše rezultate širom Vojvodine", poručio je Miloš Vučević.
 
Na pitanje 021.rs da li Srpska napredna stranka stoji iza "kontraletaka" koji su se pojavili uoči izbora, a na kojima su pojedini kandidati predstavljani kao kandidati Demokratske stranke i drugih partija, Vučević kaže da to nije slučaj, kao i da "nikakvih zastrašivanja nije bilo".
 
"Nikome to nije padalo na pamet i mi smo pokazali da smo politički veoma odgovorni i razumni, da nigde nismo radili ništa što može da narušava izbornu volju građana. Ne znam ko je radio taj letak, zaista. To su nezavisni kandidati i nisu kandidati Đilasa i Jeremića, iako su oni bili danima ovde svi - i Đilas i Boško Obradović i Marinika Tepić, svi su bili u Novom Sadu, a mi nismo slali saopštenje zbog toga. Kod nas je problem bio da li smo Andrej Vučić i ja obišli ne izborna mesta, nego naše stranačke prostorije dan pred izbore. I da, bilo je džipova u Novom Sadu - bio je Đilas, a on dolazi s džipovima", odgovorio je Vučević.
 
On je procenio da je na nestranačkim kandidatima koji su dobili poverenje građana sada velika odgovornost "jer će morati da sprovedu ono što su obećali građanima".
 
"Mi ćemo biti opozicija u tri saveta i gledaćemo da budemo konstruktivna, normalna opozicija. Izvršiće se primopredaja mesnih zajednica u zakonskom roku od osam dana", rekao je on.
 
Dodao je da su stranački aktivisti SNS bili meta zastrašivanja.
 
"Mi valjda ne smemo da nosimo stranački materijal našim članovima, mi valjda ne smemo da imamo letak. Mi valjda nismo komšije, naši kandidati valjda ne žive u tim mesnim zajednicama, mi smo neki vanzemaljci koji ne žive na Detelinari, na Limanima ili na Bulevaru. Bila je užasna kampanja protiv nas, užasna. A šta sam ja, ja nisam Novosađanin? Ili su oni veći Novosađani o mene?", rekao je prvi čovek SNS u Novom Sadu.
 
On je procenio da je izlaznost bila dobra za Novi Sad i uslove u kojima se odvijaju izbori za članove saveta mesnih zajednica, ali da bi bilo potrebno da Grad u budućnosti izmenom statuta definiše da se i za ovakve izbore koristi zvaničan birački spisak.
  • @ds4ever

    15.06.2021 13:17
    U pravu si potpuno, režimu je i dalje DS (tkzv. “žuti”) najveći “trn u oku” i pokušali su da ga na sve načine razbiju i unište, ali bezuspešno.

  • Limanac

    15.06.2021 12:58
    @Samo posmatram
    Mislim da dobro posmatraš za DS. Preživeli su svakakve lomove, a što te ne uništi, ojača te.
  • @ds4ever

    15.06.2021 09:52
    DS i DSS više ne postoje, zapamtite to!
    Samo na papiru a u istraživanjima ih nema. DS su svi pomalo gasili a ugasili ga lutovac i đilas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti