Suspendovani student Pravnog fakulteta osuđen zbog pretnji novosadskom profesoru

Stefan Karanović, suspendovani student Pravnog fakulteta u Novom Sadu, pravnosnažno je uslovno osuđen na sedam meseci zatvora zbog pretnji profesoru Draganu Milkovu, odlučio je Viši sud u Novom Sadu.
Suspendovani student Pravnog fakulteta osuđen zbog pretnji novosadskom profesoru
Foto: 021.rs
Viši sud je 31. maja potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda iz decembra 2019. godine, kojom je Karanović osuđen na sedam meseci zatvora. Međutim, kazna neće biti izvršena ukoliko suspendovani student ne ponovi krivično delo u roku od tri godine.
 
Pretnje se odnose na razgovor iz 18. oktobra 2017. godine koji je Karanović na platou ispred fakulteta vodio sa kolegom studentom S. I. a kojem je navodno poručio "da od profesora Milkova i njegove porodice neće ostati ni M, da će napasti porodicu Milkov, da će porodica stradati i da može da likvidira koga hoće, da može da reši šta god poželi i da ne treba da se igraju s njim".
 
Karanović do danas negira krivicu i da je uopšte reč o pretnjama Milkovu, inače uglednom profesoru prava i predsedniku Saveta Pravnog fakulteta. Tvrdi da je ceo problem na ovom fakultetu "izbio" zbog tekstova o radu fakulteta objavljenim u "Tabloidu", od kojih se on ogradio, a nakon kojih je suspendovan s fakulteta na nekoliko godina.
 
Redakcija 021.rs dobila je presudu Višeg suda na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Prema presudi, Karanović je proglašen krivim za krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Novosadsko tužilaštvo je tražilo da se Karanoviću podigne kazna na godinu dana zatvora, ali je Viši sud to odbio zbog činjenice da je i ova uslovna kazna dovoljno efektna.
 
Tri branioca Karanovića uložili su žalbe na prvostepene presude zbog, kako su naveli, bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede zakona, pogrešno utvrđenih činjenica i tražili su da Viši sud preinači presudu Osnovnog suda ili da je potpuno ukine. Tvrde da uopšte nema dokaza o učinjenom delu, te da je sud potpuno prevideo drugo krivično delo koje se istovremeno dogodilo - a to je neovlašćeno snimanje.
 
Naime, S. I. je snimio razgovor vođen na platou Pravnog fakulteta, a ono što je čuo potom je preneo koleginici, koja je isto prenela prof. Milkovu. Na taj način je Milkov saznao za pretnje, koje je preneo porodici i tu je nastala uznemirenost i strah za život.
 
Karanovićevi branioci tvrde da sve počiva na "rekla-kazala", te da su se informacije iz razgovora nekoliko dana prenosile do Milkova. Dovodi u pitanje i ko je profesoru otkrio sadržaj razgovora, budući da su isti studenti na funkcijama na Pravnom fakultetu i da stoje iza ranije disciplinske prijave protiv Karanovića. Kako kažu, svedoci imaju dobar odnos sa Milkovim.
 
Zbog snimanja privatnog razgovora, Karanović je privatno tužio kolegu S. I.
 
To što je Karanović rekao na platou nikako nisu mogle da budu ozbiljne i stvarne pretnje, stavovi su branilaca ovog suspendovanog studenta. Kako dodaju u svojim obrazlaganjima, ništa nije rečeno dovoljno konkretno i određeno, realno nije moglo da ugrozi ni Milkova, ni porodicu, koje Karanović ni ne poznaje.
 
Nasuprot tome, prof. Milkov tvrdi da njegova porodica - supruga i sin, jeste bila u velikom strahu da čak izađu iz kuće. I samo tužilaštvo je bilo stava da je stvar ozbiljnija čim je počinjena na fakultetu, "gde je ovakav vid ponašanja naročito neprimeren, te da je svojim postupkom, pored ugrožavanja sigurnosti oštećenih izazvao izvesnu uznemirenost i među studenskom zajednicom".
 
Sud je odbio žalbe branilaca dodajući da je datum izricanja pretnje dobro utvrđen i da postoji decidna hronologija događaja, da pretnja može da bude i posredna da bi bila ozbiljna i da bi izazvala opravdani strah. Kako kažu, postojao je povod da se porodica Milkov oseća ugroženo.
 
Šta kažu obe strane?
 
Branilac Stefana Karanovića, advokat Luka Bralić kaže za 021.rs da presudu Višeg suda smatra duboko nezakonitom i da će Karanović, u konsultaciji sa svojim braniocima, preduzeti dalje korake radi traženja pravne zaštite na načine koji mu još stoje na raspolaganju.
 
"Mislim da bi vašoj publici moglo da bude interesantno da zna sa čim može da se suoči ukoliko se nađe u situaciji da se o nečijim pravima i obavezama odlučuje pred sudovima ako je u sporu sa nekom institucijom sistema ili pojedincima bliskim sistemu, i to samo primera radi: da bude oglašen krivim, suprotno opštem principu krivičnog prava 'u sumnji povoljnije za okrivljenog', isključivo na osnovu reči lica koje je neovlašćeno i tajno snimalo razgovor sa svojim poznanikom; da bude oglašen krivim zbog navodne pretnje licima za koja ne zna ni da postoje, a kamoli nešto bliže o njihovom identitetu i to tako što je navodna pretnja tim licima preneta takođe preko lica koje ne zna da ta lica postoje niti išta bliže o njihovom identitetu", navodi Bralić.
 
Stava je da ovakva presuda nije smela da opstane u pravnom poretku.
 
"Za činjenicu da ipak jeste pretpostavljam da objašnjenje možemo potražiti u dužini 'senke' Pravnog fakulteta u Novom Sadu pogotovu na novosadskom pravosuđu, te bez želje za preteranim generalizacijama, usuđujem se reći da se radi o institucijama koje objektivno i stručno ne uživaju ugled i ne zavređuju respekt, jer očigledno i ne vode računa o sopstvenom integritetu - sud koji sebi dozvoljava da donosi ovakve odluke. Naravno, g. Karanović će zaštitu svojih prava i dalje tražiti svim pravnim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju", zaključuje Bralić za 021.rs.
 
Branilac prof. Dragana Milkova, advokat Dejan Ukropina, prenosi zadovoljstvo zbog presude na koju se čekalo dve godine.
 
"Student Pravnog fakulteta Stefan Karanović, koji se u medijima predstavlja kao žrtva, zapravo je u potpuno obrnutoj ulozi. Pravnosnažno je osuđen na sedam meseci zatvora zbog pretnji da će likvidirati profesora i celu njegovu porodicu. Ovo je prvi takav slučaj u istoriji Univerziteta u Novom Sadu", poručuje on.
 
Drama u ovoj čitavoj situaciji počinje sa tekstovima koji se o delanju Pravnog fakulteta u Novom Sadu pojavljuju u "Tabloidu". Fakultet je sumnjao da Karanović "filuje" informacijama ovaj portal, zbog čega ga je suspendovao sa ustanove na 36 meseci. Karanović je na Upravnom sudu oborio suspenziju, usput dodajući da je posle presude u njegovu korist dobijao i pretnje smrću.
 
Inače, nedavno je Karanovićeva strana saopštila da je kolega koji je snimio njihov razgovor prvostepeno uslovno osuđen na šest meseci zatvora za krivično delo neovlašćeno snimanje i prisluškivanje - ali je to samo prvostepena presuda, na koju postoji mogućnost žalbe.
 
Takođe, Karanović stoji iza prijave Agenciji za borbu protiv korupcije protiv prof. Dragana Milkova zbog sumnje na sukob interesa, koji je ovaj organ potvrdio. Milkov je, naime, vlasnik preduzeća "Kruška" iz Bačkog Petrovca, član NO Slobodne carinske zone, ali i predsednik Saveta Pravnog fakulteta, što je funkcija na kojoj ne može više da bude. On je i dalje predsednik Saveta.
  • VuleTule

    02.07.2021 08:13
    Milkov ugledni profesor???
    Karanović do danas negira krivicu i da je uopšte reč o pretnjama Milkovu, inače uglednom profesoru prava... hahahaha
    Svako, ali SVAKO ko jer isao na pravni fakultet u Novom Sadu zna ko i šta je Milkov... sve samo ne ugledni profesor...
  • Pravnik

    30.06.2021 22:59
    Pravda
    Dobio je šta je zaslužio. Od odvratnih tekstova o studentima i profesorima do pretnji i još puno toga nasilnog se dešavalo. Ja sam upućen u celu priču, i vi koji niste nemojte ni komentarisati. Zaslužio je taj i mnogo goru kaznu od ove, za svoje radnje i lažne tekstove koje su obične bljuvotine ravne tim istim novinama iza kojih se krio u tekstovima ON, zajedno sa onim Brkicem koji ima papir da je lud. Time se i sam hvalio po fakultetu ali dobro, svakako ne zasluzuje da dobije dimplomu ove institucije. Želim mu da i na drugostepenom postupku izgubi. Poz
  • Milojka sa Telepa

    29.06.2021 10:45
    znamo se
    Kod dotičnog sam studirala, jedini ispit koji sam pala, ali ne zbog mog neznanja nego zbog toga što mu se ćefnulo, prosto taj dan niko od nas nije položio, a on frustriran se podsmeva i ruga nama. Završila sam za 5 godina osn.i mas.studije uz prosek 9 u roku na budžetu.
    Radim u struci i nije mi dobro od ovih. Oni su problem celog pravosudnog sistema.
    100 godina ima i dalje jaše i sve urniše?
    Da li je posetio bivšu ženu koju je izbacio na ulicu kao stari nameštaj?
    I dve ćerke iz prvog braka? Prima 10 plata, a porodica mu gladuje...
    Ko o ćemu profa halavi priča o poštenju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti