Pala "istorijska" prosečna plata u Srbiji, ali ne i za javni sektor

Priča o istorijskoj prosečnoj plati u Srbiji, koja je bila aktuelna prošlog meseca zbog iznosa od 555 evra, pada u vodu u aprilu.
Pala "istorijska" prosečna plata u Srbiji, ali ne i za javni sektor
Foto: 021.rs
Samo mesec dana posle iznosa kojim se pohvalio i predsednik Srbije, zvanična statistika beleži pad prosečnih iznosa zarade, te je prosečna plata u Srbiji u aprilu opala sa 65.289 dinara na 64.948 dinara neto.
 
Pad je vidljiv i na teritoriji Vojvodine i pojedinačnih opština, pa je na nivou pokrajine prosečna plata sada 61.567 dinara neto.
 
Novosađani tradicionalno imaju najviše zarade u Vojvodini, ali opet niže u odnosu na mart - 74.043 dinara neto je nova obračunata prosečna zarada. Najniže plate imaju radnici u Baču, koji jedva prelaze 48.176 dinara neto.
 
Svi navedeni iznosi svakako nisu realni, budući da građani Srbije u proseku ne zarađuju navedenu prosečnu platu. Te iznose zarađuju oni koji "dižu" prosek u javnom sektoru i, iako prosečna zarada na nivou države beleži pad, u javnom sektoru beleži rast.
 
Tako je prosečna plata na nivou celokupnog javnog sektora u Srbiji za mesec dana porasla za oko hiljadu dinara, te sada iznosi 73.479 dinara neto. Za oko 3.000 dinara su plate veće u javnim preduzećima - skočile su na 77.429 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Najrealniji iznos plata u Srbiji obračunava se i svakog meseca ga publikuje Republički zavod za statistiku, a naziva se medijalnom zaradom. To je iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji, a u aprilu je i ona opala. Medijalna zarada je, zvanično, 49.230 dinara neto i tek je nešto viša od najniže prosečne zarade u Vojvodini.
 
Svim ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Grundfos

    30.06.2021 10:02
    Plate
    Plate u javnom sektoru su katastrofa! Kontrolor ima manju platu od pomoćnika kontrolora jer naravno dolazi iz partije!!! Plata je 43.000 din. Plus minuli rad,topli obrok i regres. Verujte ni blizu 500€ koliko ovi nabijaju,prosek nabije direktor sa svojom polupismenom svitom,a radnik ima šupalj nos. Muka mi je više od tako velike plate.
  • Gaša

    30.06.2021 09:31
    Plate bi bile vece ali je problem u visokim porezima i doprinosima. Na 100 dinara drzavi moras da das jos 69 dinara. Privatnika to koci jer njemu novac ne dolazi tek tako nego zavisi od potrosnje. Potrosnja je merilo a ne plate, sada su cene skocile autonatski dolazi do smanjenja potrosnje tako da drzava gusi svoje gradjane a strancima daje pare tih istih privatnika. 10 godina stranci imaju subvencije a sta ima nas privrednik.NISTA. Ima porez koji mora da plati i za te strance. Stalno lupetaju o EU o usaglasavanju zakona sa EU, pa zasto poreze i doprinose ne usaglase. Nece jer drzavna jasla su najbolja. Radio ne radio svira ti radio. Neka oni daju kolika je prosecna plata u privatnom sektoru i sve ce biti ok. To je merilo a ne ovih u vlasti. Bajatovic ima platu od2.4 miliona a neki domar ima 30.000 i naravno prosek je 1.215 miliona. Smejurija od drzave. Savet, sto dalje odavde, spasavaj se ko.moze dok je mlad da se ne bi kajao u starosti.
  • Mm

    30.06.2021 08:24
    Mm
    Ja vec cetiri godine radim za 34 hiljade dinara i vrebam priliku da pobegnem iz ove smrdije od drzave. Ovde nikada nejce biti bolje za obicnog coveka. Snalazite se ljudi kako znate i umete jer u protivnom bukvalno cete gladovati ako nemati neki priliv novca sa strane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti