Otvaranje Britanske "pokretne" ambasade u Novom Sadu uz tribinu i predstavljanje stipendija

Britanska pop-up (pokretna) ambasada biće otvorena danas u Novom Sadu, u Kulturnoj stanici "Svilara", a program će početi u 15 časova.
Otvaranje Britanske "pokretne" ambasade u Novom Sadu uz tribinu i predstavljanje stipendija
Foto: 021.rs
Tokom dva dana biće organizovano više aktivnosti kojima Britanska ambasada želi da približi svoj rad građanima Novog Sada. 
 
Kako iz ambasade Velike Britanije navode, fokus programa će biti na projektima koje Britanska ambasada realizuje uz podršku partnerskih institucija, organizacija i pojedinaca iz Novog Sada, kao i na njihovom značaju za ukupne britansko-srpske odnose.
 
"Program novosadske pop-up (pokretne) ambasade će tematski biti posvećen kulturnim vezama između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, te zaštiti životne sredine, budući da će UK (grad Glazgov) u novembru biti domaćin globalne konferencije UN o klimatskim promenama - COP26", navode iz ambasade.
 
Kako dodaju, koncept pop-up (pokretne) ambasade je 2016. godine osmislio i pokrenuo jedan švajcarski ambasador, u cilju direktnijeg kontakta sa građanima države u kojoj je službovao, kao i građenja nove vrste bilateralnih odnosa između država. 
 
Pokretna ambasada u Novom Sadu biće treća po redu u Srbiji, nakon što su prethodne organizovane u Nišu i Valjevu.
 
Tribina i promocija stipendija vlade Velike Britanije
 
U četvrtak će od 16 časova biti organizovana panel diskusija o osnaživanju žena u nauci i preduzetništvu, kao i predstavljanje Čivning stipendija britanske vlade.
 
Preduzetnica i direktorka lokalne IT kompanije SaintDi Dragana Čalija koja posluje i u Ujedinjenom Kraljevstvu biće moderatorka panel diskusije. Kako je navedeno u saopštenju ambasade, Dragana je bila među uspešnijim učesnicima studijskog programa GEP (Global Enterpreneurship Programme), britanskog Odeljenja za međunarodnu trgovinu.
 
U razgovoru će učestvovati i profesorka sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Zora Konjović, kao i Čivning stipendistkinja Marija Milutinović koja trenutno pohađa postdiplomske studije humane molekularne genetike na londonskom Imperijal koledžu.
 
"Čivning stipendija Britanske vlade pokriva troškove jednogodišnjih master studija na bilo kojoj, izabranoj visokoškolskoj instituciji u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zbog aktuelnih globalnih izazova, poput klimatskih promena i očuvanja globalnog zdravlja, u narednom konkursnom roku će posebna pažnja biti poklonjena prijavama za usavršavanje u oblastima kao što su zaštita životne sredine, naučna istraživanja ili tehničke nauke (STEM)", poručuju iz ambasade.
 
Oni dodaju i da se konkurs za Čivning stipendije za akademsku godinu 2022/23 otvara 2. avgusta. 
 
Zainteresovani kandidati će na licu mesta, u razgovoru sa osobljem Britanske ambasade, moći da se upoznaju sa kriterijumima za dobijanje stipendije, sa procedurom prijavljivanja i ostalim praktičnim pitanjima.
 
Osim promocije stipendija za postdiplomske studije, dvodnevni program sadržaće između ostalog i radionicu o baštovanstvu u urbanim uslovima, prikazivanje filma Ser Dejvida Atenboroa o klimatskim promenama, izložbe "UK influences" (u saradnji sa SKC Novi Sad) i "Britanci u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji" (u saradnji sa Arhivom grada Novog Sada), posetu Koviljsko-petrovaradinskom ritu i manastiru Kovilj.
  • Brit Pop

    01.07.2021 18:03
    @komšo,
    Pobrkao si listu, zločine su činili neki drugi, pogledaj nrp bilten haškog tribunala :-). Srećom pa su Holandija, Španija, Portugalija i Britanija bile nekadašnje pomorske velesile i otkrivale nove kontinente, svetove i kulture, kada su se nažalost događale i neprijatne stvari. Da smo mi nekim čudom bili pomorska velesila, kako smo bahati, izmaltretrali bi, uništili i porobili celo čovečanstvo.
  • комша

    01.07.2021 15:44

    Britanofil
    01.07.2021 • 05:58
    Britanija je svetu dala Shakespearea, Isac Newtona, Oscar Wilda, John Lenona, Lawrence Oliviera, The Rollingstones.... i beskonačnu listu znamenitih naučnika i umetnika. Vize ne treba da ukidaju, šta će im najezda naše konfliktne jeftine radne snage, a oni koji imaju kvalitere lako će naći način da dođu.
    Uostalom, i "bratska" Grčka nam je do nedavno tražila vize.
    ========
    Британија је такође свету дала ропство, трговину робљем, етничко чишћење, геноцид над нативним становницима широм света, отимачину земље и ресурса, пљачке уметнина итд. Листа је дугачка...
  • @Pera šofer Minhen

    01.07.2021 10:25
    Ako od cele UK vama na pamet pada samo utakmica na Wembleyu, nema potrebe da brinete što vam treba viza za UK.

    UK je sad van EU i neće ovoj rupi od države ukinuti vize u skorije vreme.
    Ovo je siromašna, korumpirana, nedemokratska zemlja.
    Ne ukidaju se vize na lepe oči, nego kada se država upristoji.

    Mada vize ukinuti neće još dugo, mogli bi i oni otvoriti stalni konzulat u Vojvodini. Samo nek dolaze.

    A jedna svetla tačka je ova lokacija - Svilara.
    Izuzetno redak primer da stari (industrijski) objekat nije srušen, nego sačuvan i prenamenjen.
    To je u UK vrlo česta pojava - em se štedi, em se čuva nasleđe (nešto što naši skorojevići ne znaju).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti