SSP o korupciji pri upisu dece u novosadske vrtiće, SNS im poručuje da ne lažu i da dostave dokaze

Stranka slobode i pravde saopštila je da je "upis dece u vrtiće u Novom Sadu leglo korupcije", na šta im je Srpska napredna stranka odgovorila da ne lažu, te da dostave dokaze nadležnima.
SSP o korupciji pri upisu dece u novosadske vrtiće, SNS im poručuje da ne lažu i da dostave dokaze
Foto: 021.rs
Kako je saopšteno iz novosadskog odbora SSP, upis mališana u vrtiće godinama prate nepravedne odluke, dodajući da se hiljade porodica, čija su deca eliminisana sa liste državnih vrtića, muče i dovijaju kako bi platili privatne vrtiće. Navode da 70 odsto dece ostane ispod crte, optužujući gradsku vlast da joj ne pada na pamet da gradi nove, "jer deca ne glasaju"
 
Navode i da je upis kasnio zbog novog sistema obrade podataka i elektronskog podnošenja zahteva za upis, te da su 28. juna objavljeni rezultati, nakon čega se ispostavilo da je primljeno tek 1.009 dece, dok je više od 3.000 ostalo ispod crte.
 
"Uz to, saznajemo da ljudi bliski vlasti bez problema manipulišu i ovom nevoljom porodica u koruptivne svrhe, tako što uzimaju novac za naknadno ubacivanje dece u državne vrtiće. Briga naprednjačke vlasti za decu i njihove roditelje u koje se zaklinju toliko je 'velika' da godinama nisu u stanju da naprave zadovoljavajući plan izgradnje novih vrtića, dok roditeljima mališana polazak u vrtić postaje trauma, kao i vaspitačima koji na birou za nezaposlene čekaju takođe godinama, iako su postojeće vrtićke grupe konstantno prekobrojne. Stranka slobode i pravde smatra sramnim da u 21. veku boravak dece u vrtiću u drugom po veličini gradu u Srbiji bude 'privilegija' i da, kako nezvanično saznajemo, upravo sada počinje podmićivanje od 200 evra i više 'po detetu' za ubacivanje preko veze", poručuju u SSP.
 
Na ove tvrdnje reagovao je Gradski odbor SNS, pozivajući "potpisnike besmislenog saopštenja, koje vrvi od laži, da u najkraćem roku nadležnim državnim organima dostave dokaze o navodnom mitu od 200 evra po detetu za upis u državne vrtiće u Novom Sadu ili da odmah prestanu da šire laži u cilju sticanja jeftinih političkih poena koji im neće pomoći ni na sledećim izborima".
 
"Notorna je neistina da je boravak u vrtićima novosadskih mališana privilegija i da se ona upisuju preko veze uz mito od 200 evra i više po detetu. To što su oni radili, samo u starim, žutim dresovima, ne znači da je to praksa i danas. Naprotiv. U tome se najviše i razlikujemo. Ove godine u PU 'Radosno detinjstvo' je upisano 1.724 dece, što je za oko 350 više nego lane. Od 1. septembra novoizgrađeni vrtić u Orahovoj ulici primiće 250 mališana. Vrtić u Kaću nadogradnjom je dobio još 100 dodatnih mesta za upis dece. Počela je izgradnja objekata na Sajlovu, Adicama i u Veterniku sa ukupno 580 mesta. Najvažnije je to što je boravak za više od 17.000 dece u vrtićima 'Radosnog detinjstva' u našem gradu besplatan, a da je za 3.400 najmlađih sugrađana, koji su upisani u privatne vrtiće, ove godine izdvojeno više od 300 miliona dinara namenjenih subvencijama", poručuju u vladajućoj stranci.
 
U SNS zaključuju da saopštenje SSP nije usmereno ka brizi od deci, već "njime žele da pokažu žal za vremenima kada su u okviru Demokratske stranke, mito za upis dece u vrtiće uveli kao obaveznu praksu za roditelje". 
  • Novosađanka

    08.07.2021 13:01
    Veza vezica i šuška
    Samo dva putića vode u vrtić. Partija i šuška. Decu su u Srbiji građani drugog reda. Pogledajte samo koliko koštaju knjige za besplatno školovanje. Sramota.
  • Pupin

    08.07.2021 09:33
    Nije se za pohvaliti, ali moram reci istinu. Moje dete je u vrtic uslo preko veze, jer nije moglo drugacije. Nijedna veza mi nije bio Novosadjanin. Mislim da sam sve rekao.
  • Mile

    07.07.2021 14:24
    NESTAO VRTIĆ U ADICAMA
    Ulica desanke Maksimović, kod Telepske doline, plac za vrtić bez ikakve gradnje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti