FOTO, VIDEO: Niče kompleks na Kamenjaru, pogledajte kako se naselje (nelegalno) širilo kroz godine

Širenju Kamenjara odnedavno doprinosi novi-stari investitor - "Karin Komerc" završava turističko-ugostiteljski kompleks za koji trenutno nema upotrebnu dozvolu, ali na tome vredno radi.
FOTO, VIDEO: Niče kompleks na Kamenjaru, pogledajte kako se naselje (nelegalno) širilo kroz godine
Foto: 021.rs
Investitor iz Veternika gradi bungalove s prizemljem i potkrovljem, koji su odavno u planu. Odobrenje za samu izgradnju investitor je dobio prošle godine, a planovi za investiciju pojavili su se godinama unazad.
 
Zahtev za izdavanje upotrebne dozvole gradska uprava je odbila da izda u nekoliko navrata zbog nedostataka, a poslednji put 25. juna ove godine. 
 
"U toku su postupci izdavanja upotrebnih dozvola po zahtevu investitora 'Karin Komerc Veternik'. Zahtevi su trenutno u statusu 'zahtev odbačen' uz obavezu investitora da ispravi formalne nedostatke u projektno tehničkoj dokumentaciji, nakon čega će se, ukoliko investitor postupi po primedbama u određenom roku, postupci nastaviti", kažu u Gradskoj upravi za urbanizam za 021.rs.
 
 
I dok "Karin Komerc" čeka upotrebnu dozvolu, 021.rs je istraživao koliko se i na koji način Kamenjar proširio protekle decenije.
 
Ono što Novosađani više od 20 godina zovu "Dolina lopova", urbanisti su decenijama planirali kao šumsko područje. Neposredno pored, od polovine šezdesetih godina prošlog veka nakon velikih poplava kada se pristupilo uređenju obala, bila su vikend naselja Kamenjar I i II, "Asurdžićeva šuma" i "Šajkaška". Ovo su bila vikend naselja sa privremenim objektima i sve je uređivano na osnovu Urbanističkog rešenja iz 1966. i 1972. godine, koji je donet na osnovu zahteva Udruženja sportskih ribolovaca Kamenjar. 
 
Taj plan je predviđao - i to se uglavnom poštovalo - da vikend kuće budu do 25 kvadrata, da su građene od lakih građevinskih materijala, bez ograda, bez garaža i drugih pomoćnih objekta. Ukupno je bilo planirano postojanje 399 kućica i jednog manjeg ugostiteljskog objekta. Tako je i bilo do polovine devedesetih godina. Tada na obali Dunava, u pravcu ka zapadu, gledano od vikend naselja "Šajkaška", niču kuće - zapravo vile sa bazenima i nastaje ono što se zove "Dolina lopova".
 
Koliko se divlja gradnja ovde razbuktala dovoljno govori podatak da je gradska vlast na kraju veka obrisala urbanistički plan za ovaj deo obale i potom donela plan koji obuhvata deo Kamenjara V i VI. Tačni podaci o divljoj gradnji na ovom području javnosti nikad nisu prezentovani, sem ponekih informacija iz lokalne uprave od pre više od 15 godina, koje su ukazivale na to da je do proleća 2003. godine samo u delu "Asurdžićeve šume" sagrađeno oko 50 nelegalnih objekta. 
 
Takođe, tada je zabeleženo da je na prostoru koji obuhvata Kamenjar V niklo 30 kuća sa još 29 pomoćnih objekta i garaža, kao i da je bilo još nekoliko drugih objekta u izgradnji. Urbanisti su tada naveli da je to značajan rast jer su aero-foto snimci iz 1998. godine pokazivali tek oko dvadesetak objekata. 
 
Novosadska vlast je jula 2005. godine usvojila urbanistički plan kako bi legalizovala objekte koji su već sagrađeni na manjem delu Kamenjara. Tada je predviđeno i da novi objekti mogu da imaju maksimum 30 kvadrata, prizemlje i potkrovlje, bez mogućnosti gradnje pomoćnih objekta, što se uglavnom nije poštovalo - svaki prolaznik može da vidi šta je niklo.  
 
Da gradnja ovde nikad nije stala govore aero-foto i satelitski snimci iz 2004, 2009, 2017. i 2021. godine koje je 021.rs pregledao i koje možete da vidite u galeriji. 
 
 
Fotografije iz vazduha pokazuju da je od 2004. do 2009. godine gradnja uglavnom stagnirala, ali se potom ponovo aktivirala i intenzivno se gradilo u delu Kamenjara V i VI. Sagrađeno je više od desetak objekata. 
 
Sve ove decenije zemljište, koje je faktički korito reke pre nasipa za odbranu od polava, vodi se kao vlasništvo države, šumsko područje kojim upravljaju "Vode Vojvodine" preko "Šajkaške", na osnovu prava korišćenja. 
 
Pravno gledano, vlasnici nelegalnih kuća, kao i onih koji su u međuvremenu legalno sagrađeni ili su u postupku legalizacije, nemaju pravo vlasništva nad zemljištem, nego samo pravo korišćenja. Za mnoge je upitno kako su uopšte i došli do prava korišćenja koje je država dala vodoprivrednom preduzeću.
 
Kako se 021.rs uverio uvidom u katastar, neki vlasnici kuća su podneli i zahtev za konverziju u pravo svojine. Međutim, koliko je poznato, do sada to nisu dobili jer nije previđeno da neko bude vlasnik dela korita Dunava. 
 
 
Dokumentacija iz katastra nepokretnosti pokazuje da se najveći deo Kamenjara i danas nalazi u nelegalnom stanju, tj. postoje mnogi podneti zahtevi za legalizaciju koji nisu rešeni. Ovaj status quo je razumljiv - vlast nije pokušala da reši status Kamenjara jer političarima u proteklih 20 godina nije bilo u interesu da budu u sporu sa ljudima iz "Doline lopova" sa kojima imaju potencijalne poslovne i druge veze.
 
Problem može relativno lako da se reši donošenjem odluka o rušenju nelegalne gradnje jer se, u osnovi, radi o slučaju da je neko bez dozvole na državnom zemljištu, i to u ovom slučaju koritu reke, sagradio stambene objekte, što nije zakonski dozvoljeno.
  • Драган

    26.09.2022 12:48
    Камељар и власништво земљишта
    Поштовани, ако сте у могућности и имате праве информације замолио бих вас да ми појасните у чијем власништву је насеље Камењар? Нашао сам викендицу (монтажну на штиповима) која је за продају, власништво објекта 1/1, има грађевинску дозволу али земљиште на коме је изграђена није у власништву продавца? И не може да се купи (тако речено). Да ли је ризик узети так објекат с обзиром да земљиште не може бии купљено? Нисам из НС-а. Захвалан унапред. Драган
  • Dole vise

    17.09.2022 21:26
    Banda
    Kao prvo priobalje do nasipa je "srbija vode". A sredina dunava se koristi kao medjunarodni plovni tok. Priobalje ima zabranu gradnje sem montazno demotaznih objekata takozvanih sojenica. Zabranjeno je graditi na tom mestu. Postavlja se pitanje otkud njima struja i objekti od cvrstog materijala na mestu gde je to zabranjeo i ko to placa ili se i to krade. Samim tim izvrsili su i uzurpaciju priobalja koje je javno dobro a ne njihovo licno i time preprecili gradjanima prilaz dunavu. I to hoce da rade svuda oko Novog Sada izgleda da ce nam naplacivati i zabranjivati prilaz priobalju i vodi jer to je vec delimicno i uradjeno. Alo narode osvesti se. Ne daju vam nigde prilaz dunavu ponasaju se kao da im je to dedovina. A jos sada kada su ovi nazadnjaci na vlasti jos zesce podrzavaju ovakvo banditsko ponasanje. Zapitajte se da im mozda vi i ne placate tu sturju na koju su nelegalno prikljuceni. Sve cete to vi da platite njima koji imaju debele budjelare i racune. A vid deljite salame podriguse zivite od prvog do prvog dok se oni baskre na vas racun i deru vam kozu sa ledja. I bukvalno vam se smeju u lice zato sto ste ovce.
  • igor_t

    16.09.2022 09:50
    Zzx
    05.07.2021 • 18:46
    Valjda je jasno
    Posle Savamale samo nebo je granica samovolji povlašćenih.

    Upravo tako. Nakon sto im je to proslo, i sto su gradjani to progutali, a sada se vec atraktivno slikaju u BH na vodi, kriminal na vlasti zna da moze sta god hoce.
    Istina doticne kuce su ranije izgradjene, al ne brinite za papire, sve ce to Moma Diploma da legalizuje, uz izvinjenje "vlasnicima".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti