FOTO Nadležni obišli Dom za decu u Veterniku: "Radi se sve da bi se podigao kvalitet života"

Dom za decu i omladinu u Veterniku posetili su danas pokrajinski sekretar za socijalnu politiku Predrag Vuletić i šefica inspekcije socijalne zaštite za Vojvodinu Maja Raljić Nikić.
FOTO Nadležni obišli Dom za decu u Veterniku: "Radi se sve da bi se podigao kvalitet života"
Foto: 021.rs
Oni su, zajedno sa direktorkom Doma Anom Vilom, proveli novinare kroz nekoliko paviljona kako bi uverili javnost da su svi standardi socijalne zaštite ispoštovani.
 
Osim u delove koji su namenjeni osobama koje zahtevaju drugi i treći stepen podrške, nadležni sekretar i novinari posetili su i kuću koja je namenjena za stanovanje sa podrškom u kojoj korisnici žive gotovo samostalno, kao i kuću koja se nalazi na obodu farme koja pripada ovom Domu, a čiji se stanari brinu o životinjama. Štićenici koji žive u ovim paviljonima uglavnom su se obradovali posetiocima i želeli su da razgovaraju sa njima. Onima koji stanuju samostalno uz podršku bilo je zadovoljstvo da pokažu prostor koji sami održavaju.
 
 
Ulaz je bio omogućen i u jedan deo paviljona u kom su smeštene osobe sa najtežim stepenom invaliditeta. Kako se uverila novinarka 021.rs na licu mesta, u ovom paviljonu korisnici leže u krevecima sa visokim ogradama. Štićenici nisu fotografisani kako bi se očuvalo njihovo pravo na dostojanstvo i zaštitio njihov identitet. 
 
Direktorka Doma Ana Vila za 021.rs ističe da su u pitanju kreveci i da se u odnosu prema ovim štićenicima primenjuju svi standardi socijalne zaštite.
 
"Što se tiče kaveza, u pitanju je ugao gledanja. Na ovom odeljenju korisnicima je potrebna veća podrška, oni su na prvom stepenu podrške i mentalnog funkcionisanja. Smešteni su u krevece sa dodatno ojačanom ogradicom i točkićima kako bi ustanova ispoštovala onaj deo iz protokola u vezi sa socijalnom zaštitom", objašnjava.
 
 
Dodaje da su njihove sobe oplemenjene bojama koje, prema opisu enterijerista, odgovaraju ovakvoj populaciji i stimulišu ih vizuelno.
 
"U određenim uglovima nalaze se i zvučnici putem kojih se stimulišu auditivno. Znači radi se sve kako bi se korisniku podigao njegov kvalitet života. Kada se govori o korisnicima koji, po izveštaju, 20, 30 godina borave u krevetićima, ja demantujem tu priču. To su korisnici koji su rođeni sa određenom problematikom, i od početka njihovog boravka u ustanovi pruža im se odgovarajući tretman i nega i produžava se njihov životni vek", naglašava Vila. 
 
Vila: Visokokvalitetna usluga u ustanovi
 
Tvrdi da u Domu nema nikakvih oblika zanemarivanja, zlostavljanja, niti bilo kakvih oblika neadekvatnih radnji prema korisnicima. 
 
"U prilog tome da se u ovoj ustanovi pruža visokokvalitetna usluga govori to da svi naši zaposleni rade na tome da se kod korisnika iskorišćava pun kapacitet, da se radi na podizanju aktivizma, sticanju sposobnosti liderstva, participacije i da se stvaraju jednake mogućnosti za sve korisnike. Na kvalitet usluge utiče i temeljan i opsežan rad svih kolega", navodi direktorka Doma. 
 
 
Kako kaže, u domu se nalazi 495 korisnika, a zaposleno je 275 radnika različitog kadra. Korisnici su raspoređeni u vaspitno-obrazovne i okupacione grupe i svi su pokriveni sa 40 stručnih lica - defektologa, psihologa i socijalnih radnika. 
 
"Dom se svakodnevno, mesečno i na godišnjem nivou interesuje za savremene aktuelnosti u svetu i sve ono što je dobro implementira u rad ustanove. Veliki broj korisnika je uključen u sistem obrazovanja i zajedno sa kolegama iz Milan Petrović", zaključuje Vila.
 
Šefica inspekcije socijalne zaštite za AP Vojvodinu Maja Raljić Nikić kaže da je inspektor socijalne zaštite prisustvovao poseti MDRI-S i da oni tada nisu dali nijednu zamerku.
 
"Mi nismo mogli da postupamo po prijavama u vezi sa zlostavljanjem i zanemarivanjem. Naša inspekcija pokriva šest domova za decu i omladinu i mi smo protekle godine izvršili ukupno 17 nadzora i nismo konstatovali nikakve nepravilnosti", ističe.
 
Vuletić: Izveštaj je bizaran i negativno naklonjen prema Srbiji
 
Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku Predrag Vuletić izveštaj koji su radili nezavisni istraživači ocenio je kao "bizaran".
 
"Sve ono što je navedeno u tom bizarnom izveštaju koji smo tek videli preko medija ili slučajno došli do njega nije istina. Možemo odgovorno da tvrdimo da situacija nigde nije idealna, ali je daleko od onog što su nečije ruke i nečija glava smislila u onom izveštaju koji je izuzetno negativno naklonjen i prema Republici Srbiji i prema sistemu socijalne zaštite", naglašava Vuletić.
 
Ističe da su oni uspeli da sačuvaju i korisnike i zaposlene od kovida-19, ali i "odgovornost i ljudskost zaposlenih".
 
"Blizu 600 miliona dinara uloženo je u ovu ustanovu samo u poslednje četiri i po godine. Ja moram da napravim paralelu, da bude iskazana i sramotna, u mandatu Pokrajinske vlade od 2012. do 2016. godine svega šest miliona je uloženo u Dom u Veterniku", zaključio je.
 
 
Inače, kako je istakla direktorka Doma, trenutno se u ovoj ustanovi nalaze samo dva maloletna lica, dok su svi ostali štićenici stariji od 18 godina. 
 
Nadležni krenuli u posete ustanovama
 
Resorna ministarka Darija Kisić Tepavčević je, nakon što je optužila nezavisne istraživače i zatražila dokaze, krenula da obilazi domove. Potom je pokrajinski premijer Igor Mirović najavio nenajavljene posete ustanovama socijalne zaštite, a i sam predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će "možda obići" domove, nakon što je rekao da su te "jezive slike" iz domova nastale "u periodu vlasti Đilasa, Tepićke i Jeremića". 
 
Formirana je i komisija za istragu stanja u domovima za decu, navodeći da će u tim za obilazak domova biti i MDRI-S - koji je svoje učešće u ovom podvigu demantovao i ogradio se.
 
 
Istraživačica MDRI Snežana Lazarević ranije je za 021.rs rekla da je tim Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom vrlo iskusan i da se primarno bave monitoringom ustanova socijalne zaštite. Navela je i da su mnogo toga saznali iz razgovora sa zaposlenima, ali i iz samih obilazaka i prizora koje su videli. 
 
Oglasio se, nekoliko dana kasnije, i Zaštitnik građana Zoran Pašalić koji sa Nacionalnim mehanizmom za prevenciju torture ima obavezu da redovno obilazi ove institucije. On je rekao da mora da se radi na poboljšanju uslova i da se ide od doma do doma. Zaključio je i da ovaj izveštaj nije "poraz društva". Za razliku od njega bivši ombudsman Saša Janković, bio je malo stroži u ocenama. On je rekao da je slična situacija bila i ranije, te da je "nečovečan i nehuman tretman najranjivije dece u Srbiji nastavljen do danas", a da je sada čak i gore.
 
U izveštaju koji je izazvao toliko pažnje u javnosti piše da su deca u institucijama gotovo prepuštena da umru. Mnoga od njih, navedeno je, nemaju ni minimum kretanja u metalnim krevetima u kojima su smešteni, hranu dobijaju na sondu, nemaju oslonac za glavu, a retko ko ih i obilazi.
  • Imre

    06.07.2021 13:05
    Zlatno doba
    Slika je Svetsko cudo,Djina Lolobridjida samo nedostaje da jos vise ulepsa ove slike.
  • Normalan čovek

    06.07.2021 04:00
    Obilasci
    Čini mi se, da se ne poklapaju ustanove iz izveštaja sa ustanovama koje naši nadležni obilaze.

  • Dragan

    05.07.2021 21:32
    Ah
    Ako nije najavljeno otkud novinari da slikaju,nova posteljina za slikanje.Ja imam ružno sećanje na ne pokretnu majku u staračkom domu u Futogu pre nekoliko godina.Zatekli smo je u sobi sa još nekoliko živih starica mrtvu u svom krevetu.U celoj zgradi niko od osoblja, kao svi bili na toplom obroku u 14h.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti