Bora Novaković osuđen zbog incidenta u Vrbasu, kaže da mu je čast što ga goni "Vučićevo tužilaštvo"

Predsednik novosadskog odobra Narodne stranke Borislav Novaković osuđen je na šest meseci zatvora ili dve godine uslovne kazne zbog sprečavanja službenog lica u vršenju službene radnje.
Bora Novaković osuđen zbog incidenta u Vrbasu, kaže da mu je čast što ga goni "Vučićevo tužilaštvo"
Foto: 021.rs
Presuda se tiče incidenta iz septembra 2018. godine, kada je Novaković priveden zbog protivljenja opštinskoj odluci da se ukloni bašta kafića, čiji je neformalni suvlasnik bio Ognjen Vujičić iz Narodne stranke. Pravni zastupnik vlasnika je tada rekao da su komunalni radnici bez ikakvog naloga krenuli da uklanjaju baštu.
 
Novaković za 021.rs kaže da je ovo dokaz da režim pokušava represijom da spreči opoziciono delovanje.
 
"Ova presuda je egzemplarno kažnjavanje, dakle služi da bi odvratila sve koji se drznu da rade protiv ove vlasti. Neće nas odvratiti, samo će radikalizovati emocije i skratiti rok trajanja ove vlasti", kaže Novaković.
 
Za njega je, tvrdi, velika čast što ga "Vučićevo tužilaštvo goni, a Vučićev sud osuđuje". 
 
"Kao i svi diktatorski režimi ova vlast misli da opoziciju mogu da zaplaše kažnjavanjem i represijom. Naprotiv, neće nas pokolebati nego učvrstiti u uverenju, jer mi više ne branimo pravo na ravnopravnost nego pravo na fizičko postojanje i slobodu. Dakle, nismo fanatici, ali od danas smo još odlučniji i spremniji za sve rizike i žrtve u borbi protiv Vučićevog režima", ističe Novaković. 
 
On kaže da će se žaliti na presudu.
 
Presuda je došla skoro tri godine nakon što je Novaković uhapšen u Vrbasu kada je pokušao da spreči da policija ukloni baštu kafića čiji je vlasnik član njegove stranke.
 
"Tog dana smo branili jedan protivzakonit postupak. Komunalna policija i komunalna služba uz asistenciju javne bezbednosti je pokušala bespravno da ukloni baštu jednog našeg člana, samo zato što se bavio političkom delatnošću. Ja nisam imao nikakav kontakt sa policijom, držao sam čoveka koga su privodili i rekao nemojte ga privoditi. Onda oni odvode mene, nisam pružao nikakav otpor. Reagovao sam kao pokrajinski poslanik i iz solidarnosti sa članom stranke", objašnjava Novaković za 021.rs.
 
Tada je reagovao i sam ministar policije Nebojša Stefanović, koji je rekao da je policija postupala u skladu sa zakonom, i da policajci ne smeju biti žrtve "bahatih pojedinaca koji zbog svoje političke ili društvene pripadnosti smatraju da im je sve dozvoljeno".
  • prosveta26

    08.07.2021 10:17
    Štucanje
    Nelegalna legalnost.
    Kakav predsednik, takva su i ona dva-tri člana.
  • Mungos

    07.07.2021 23:59
    Strah rezima!
    Strah u ocima vlasti je sve ociglednija. Sto je strah veci, hapsenja ce biti ucestalija.
    Revansizma mora biti!
  • Miki

    07.07.2021 21:04
    Koliko
    Koliko to tužilaštava ima u Srbiji, kada presudu dobiju Vuk i Bora onda je nezavisno i odlično sudstvo, a kada ih osude onda su Vučićevi. Nema logike!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti