Apel Novosađanima: Potrebno racionalnije trošenje vode, kapaciteti na maksimumu

Zbog povećane potošnje vode, stanovnici dela Novog Sada su već bili izloženi restrikcijama. Iz "Vodovoda" poručuju da je sistem preopterećen i apeluju na građane da racionalno troše vodu.
Apel Novosađanima: Potrebno racionalnije trošenje vode, kapaciteti na maksimumu
Foto: 021.rs
Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Gvozden Perković kaže da uprkos činjenici da je sistem prenapregnut, vode za sada ima dvoljno.
 
"Vodovod proizvodi između 1.200 i 1.300 litara vode u sekundi. Nedavno kada je bila pojačana potrošnja ona se kretala oko 1.860 litara u sekundi i to se desilo noću, u jedan sat. Najveća potrošnja zabeležena je u delovima grada gde su individualni stanbeni objekti. Apelujemo da se voda troši namenski, ima je više nego dovoljno, ali za bašte, njive, bazene i neracionalno trošenje je nema", kaže Perković.
 
Prema njegovim rečim, sistem je prenapregnut ali, za sada, sve funkcioniše. Ukoliko u "Vodovodu" primete pojačanu potrošnju, naročito u toku noći, moguće su ponovne restrikcije. 
 
 
Kako navodi član Gradskog veća zadužen za komunlne poslove Zdravko Jelušić, komunalna milicija nema načina da kazni nesavesne potošače, i sve se najčeće završava na opomenama.
 
"Da bi se neko kaznio treba da se napiše prijava i da se ide na sud. Ukoliko nema jasnih dokaza koliko je neka osoba išla preko ograničenja u potrošnji, na sudu takve prijave padaju i onda oni koji su se ponašali nesavesno nastavlju sa tom praksom", rekao je Jelušić.
 
Za stabilnije vodosnabdevanje grad potrebno je rešavanje višedecenijskih problema, poput onoga sa bunarima na izvorištu "Štrand", o čemu je 021. rs nedavno pisao
 
 
Jelušić objašnjava da većina bunara na ovom izvorištu ne radi zbog lošeg stanja kanalizacije na Limanu 1 i 2. 
 
"Moraće da se radi revitalizacija kanalizacije u ovom delu grada jer je ona izgrađena još pre 40 godina i da je sleganje dovelo do toga se rečni bunari moraju isključiti još 2008. godine. Puštanjem svih šest bunara na Štrandu dićemo proizvodnju vode za 40 odsto", kaže Jelušić.
 
Nadležnih najavljuju da će radovi na rešavanju ovog problema otpočeti u narednih godinu dana.
  • Milana

    07.07.2021 17:28
    Spasite biljke
    Ovih dana šetam mojom pusti njom-Limanom. Trava žuta i uvela bez vode usahlo i drveće.
    A Promenada i dalje bez naknade baca 60 lit. vode u sekundi?
    Zar se nije moglo naći pametnije korisnije rešenje da bar Liman bude Oaza zelenila
  • HAHA

    07.07.2021 15:19
    Ne znam samo kako ranije kada je bilo mnogo više individualnih stambenih objekata nije bilo toliko problema. Znate, ima nekih koji se sećaju kako je grad ranije izgledao. Ljudi redovno zalivali bašte, a mnogi imali i bazene. Onda ste došli vi sa apsolutno neplanskom gradnjom i nagurali zgrade i gde treba i gde ne treba, pa sada apelujete na građane. Smešni ste.
  • pera nevera

    07.07.2021 14:59
    logika
    Potrebna je nova fabrika vode sa većim kapacitetom.Grad je sve veći,leta su sve toplija.Eto i to sam vam rešio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti