Godinu dana nakon što su policajci pretukli mladića sa autizmom - slučaj stoji

Prošlo je tačno godinu dana od kako su policajci na protestu u Novom Sadu pretukli autističnog mladića koji čak nije ni učestvovao u demonstracijama.
Godinu dana nakon što su policajci pretukli mladića sa autizmom - slučaj stoji
Foto: 021.rs
Od tada postupak protiv policajaca nije se mnogo pomerio, kaže za 021.rs advokat mladića Vladimir Beljanski.
 
"Prošlo je previše vremena i slučaj se nije pomerio uopšte od početka. Krivičnu prijavu smo podneli za zlostavljanje i mučenje protiv dva policajca koje smo identifikovali i jednog koga nismo mogli da imenujemo, jer nismo znali njegov identitet. Predmet je na samom početku, ja sam slao urgenciju i bio u kontaktu sa tužilaštvom više puta, međutim, za sada, nema nikakvih rezultata. Moj klijent, kao oštećeni, još uvek nije pozvan ni ispitan, niti su njegovi roditelji pozvani da daju iskaz", objašnjava Beljanski za 021.rs. 
 
Kako kaže, tužilaštvu je dostavljen snimak i medicinska dokumentacija u kojoj se navodi da su povrede mladiću nanela službena lica, odnosno policajci, upotrebom palica, nogama i zatvorenim šakama
 
Dodaje da je neobično to što je tužilaštvo iz Zrenjanina, koje je sada nadležno za slučaj, uputilo dopis Advokatskoj komori Srbije i tražilo podatak da li se protiv njega vodi disciplinski postupak. 
 
"To je nešto što je potpuno nepovezano sa samim predmetom, i da se vodi, i da se ne vodi. To nije stvar koja se tiče tužilaštva. Tako da ja to vidim kao određenu vrstu pritiska koji se vrši na mene kao na advokata koji zastupa porodicu i samog oštećenog", navodi naš sagovornik. 
 
I sam proces dolaženja do tužilaštva koje je želelo da prihvati ovaj slučaj bio je težak, objašnjava Beljanski.
 
Slučaj je prvo dodeljen tužilaštvu u Novom Sadu, ali je odbijen zbog prethodne saradnje sa policijskom upravom u Novom Sadu i sa jednim od policajaca. Potom je dodeljen bačkopalanačkom tužilaštvu koje je takođe odbilo zbog saradnje sa drugim osumnjičenim policajcem. Na kraju je slučaj završio u Zrenjaninu.
 
Poslednje informacije koje je 021.rs dobio iz zrenjaninskog tužilaštva u martu su da se policajac N. B. tereti da je izvršio krivično delo zlostavljanje i mučenje i u ovom postupku je u toku prikupljanje dokaza
 
Za razliku od njega S. D. protiv kog su se ranije prikupljali dokazi, sumnjiči se za nasilničko ponašanje, što je ocenjeno kao blaga karakterizacija krivičnog dela, budući da je reč o službenom licu.
 
Za nasilničko ponašanje zaprećena kazna do pet godina, dok za zlostavljanje i mučenje najviša kazna iznosi deset godina. 
 
U današnjem odgovoru za 021.rs tužilaštvo u Zrenjaninu navodi da je u oba slučaja u toku postupak izvođenja dokazniih radnji, nakon čega će biti doneta "odgovarajuća javnotužilačka odluka".
 
Inače, ovakva karakterizacija krivičnog dela S. D. se možda može objasniti time što ovaj inspektor nije zaposlen u policijskoj upravi Novi Sad već u Ministarstvu unutrašnjih poslova i nije bio na dužnosti to veče, bar nije bio angažovan od strane lokalne policije, kako je nezvanično saznao 021.rs. Iako smo pitali MUP u kom svojstvu je S. D. bio na protestu, ostali smo bez odgovora.
 
Podsetimo, na prošlogodišnjem protestu nakon što je izbilo nekoliko nasilnih incidenata, policajci su (kako se moglo videti na snimku) srušili mladića koji je samo prolazio kroz centar sa bicikla i više puta ga šutirali u telo i glavu. Policajci su, kako je tada rekao advokat porodice, ostavili mladića da leži na zemlji bez privođenja ili pružanja pomoći, a pomogli su mu prolaznici.  
 
Građani i opozicija su više puta zbog ovog pozivali na odgovornost nadležne, a naročito direktora policije Vladimira Rebića, ali se ništa nije desilo. Nakon više od dve nedelje od samog događaja, tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović, umesto izvinjenja i odgovornosti, izrazio je "žaljenje zbog incidenta".
  • 002211

    24.11.2021 08:48
    Zbog ovoga mrzim srbiju.
  • Vlada

    09.07.2021 11:33
    @skep

    Dečko je vozio kroz grad i nikakve interakcije nije imao sa kordonom, policajci su ga napali bez ikakvog razloga. Sve drugo su mahnite konstrukcije agresivnih, poremećenih bandita.
  • Trt

    09.07.2021 09:19
    @Gramzi - Bagins

    Pa kad si debil, onda "od starta" razmišljaš kao jedan. Niko nije dužan da evakuiše centar zato što su u njemu protesti, niti policija ima pravo da mlati nasmične prolaznike koji prolaze sto metara od nereda samo zato što u njihove glavate tikve može da stane samo jedna direktiva. I naravno, tu je i spominjanje roditelja, pošto ne može idiot da prihvati da osoba sa ograničenim sposobnostima ima PUNU SLOBODU KRETANJA jer ne radi ništa loše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.