Država ima novu taktiku: Revizije na presude o nestalim bebama, veliki broj postupaka u Novom Sadu

Više od 700 roditelja u Srbiji, a dominantno u Vojvodini, po novousvojenom zakonu na sudu traži istinu o bebama koje su pod sumnjivim okolnostima i bez dokaza proglašene mrtvim u porodilištima.
Država ima novu taktiku: Revizije na presude o nestalim bebama, veliki broj postupaka u Novom Sadu
Foto: Pixabay
Iako sudovi masovno presuđuju u korist roditelja i, umesto odgovora na pitanje gde je telo dete, dodeljuju makar pravo na materijalnu odštetu, država sada odjednom menja taktiku - a niko ne zna šta se dešava.
 
Novosadski Viši sud ovog meseca ima pune ruke posla s roditeljima koji traže istinu o bebama rođenim od šezdesetih godina i početka dvehiljaditih. Većina slučajeva odnosi se na nestanak beba iz vojvođanskog porodilišta - Betanije, bez traga ili papira.
 
Razlog povećanog obima posla je novi Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji iliti Zakon o nestalim bebama, a koji roditeljima daje priliku da pokrenu nove postupke i dobiju neke odgovore iz istraga.
 
Roditelji su imali rok od šest meseci prošle godine da podnesu predloge za utvrđivanje činjenica, što je vanparnični postupak. Mnogi su to uradili, a neki nisu jer smatraju da novac neće vratiti njihovu decu, niti misle da će dobiti ikakve odgovore.
 
Oko stotinu predmeta trenutno se otvara u Višem sudu u Novom Sadu, a na njima rade sudije specijalno obučene za takve slučajeve. Uključen je i MUP, koji će raditi istragu.
 
Ovo nisu prvi slučajevi otvoreni pred sudovima. Roditelji su pre stupanja na snagu specijalnog zakona podnosili krivične prijave, ali su one bivale odbačene. Potom su podnosili tužbe protiv države, a na osnovu pobede jedne majke, Zorice Jovanović, u Strazburu, koja je pred međunarodnim sudom dokazala krivicu i nečinjenje države i ostvarila prvo ikada zabeleženo pravo na materijalnu odštetu po tom osnovu u Srbiji. Država je bila dužna da je obešteti i utvrdi mehanizam provere nestanka beba u roku od godinu dana, ali to nije učinila.
 
Te 2013. i potom 2014. godine krenule su masovne tužbe protiv države, a na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima i Zakonu o obligacionim odnosima. S obzirom na to da država nije učinila ništa da reši pitanje nestalih beba ili otkloni bilo kakve sumnje na otmice, roditelji su tužili i na sudu bili vrlo uspešni - sudije su gotovo uvek stajale na stranu roditelja i utvrđivale krivicu države, država se žalila, ali je drugostepeni sud potvrđivao prvostepene presude i pravo roditelja na odštetu u iznosu od oko 1,3 miliona dinara.
 
Međutim, stvari se sada i odjednom drastično menjaju. Država putem pravobranilaštva počinje da ulaže revizije na presude, a to će pogoditi mnoge roditelje širom Srbije, a naročito u Novom Sadu - gde ima mnogo tužbi i presuda u korist roditelja.
 
Kako za 021.rs objašnjava zastupnik nekolicine roditelja u Novom Sadu u tužbama, advokat Ivan Ninić, roditelji su se odlučivali da tuže državu jer nisu imali strpljenja da čekaju da se stvar pomeri s mrtve tačke nakon pobede Zorice Jovanović u Strazburu. Već tada je država u sporovima negirala bilo kakvu krivicu.
 
"Odeljenje državnog pravobranilaštva u Novom Sadu je davalo odgovor na takve tužbe, međutim svaki odgovor bio je tipski, jednoobrazan, formuliran bez ikakvog ulaska u činjenice ili u osporavanje osnovanosti tvrdnji roditelja - i to pokazuje odnos države prema temi i tim ljudima. U tim odgovorima je pisalo da su tužbe neosnovane, da nisu tačne tvrdnje tužilaca, da država nema nikakvu odgovornost zbog toga što se desilo, da ne postoji propis na osnovu kog bi sud sudio tj. zakon, aludirajući na to da u tom trenutku nije donet specijalni zakon. Roditelji su uvek bili pripremljeni na takve odgovore države i postupci su pred sudovima bili efikasni i s jasnim stavom - da je došlo do povrede prava na porodični život i nečinjenje državnih organa u periodu od tri do pet decenija iza nas", navodi Ninić.
 
 
Nakon što je prošle godine konačno usvojen pomenuti specijalni zakon i sudovima bi trebalo da je još lakše da utvrde činjenice, država menja taktiku - kreće u podnošenje revizija na dotadašnje presude, iznoseći iste tvrdnje kao i u svojim žalbama i time, smatra Ninić, ponižava sve roditelje koji su uspeli da dođu do kakve-takve pravde.
 
"Te revizije ponovo podnosi odeljenje državnog pravobranilaštva u Novom Sadu, prepisujući sve iz svojih prethodnih žalbi. Navode da se roditelji sve do 2004. godine nisu interesovali za sudbinu deteta jer su tek tada počeli da podnose prve prijave. Kompletan teret odgovornosti prenosi se na roditelje. Te revizije su opasne jer, ako prođu, roditelji koji su prethodno po presudama naplatili odštetu moraće da državi vrate novac s kamatom, a oni koji nisu naplatili rizikuju da će biti vraćeni na početak suđenja", objašnjava naš sagovornik.
 
Mnogi se pitaju - zbog čega se u ovakvim slučajevima tuži država, a ne porodilišta. Odgovor leži u činjenici da je Zorica Jovanović u svojoj borbi u Strazburu dobila slučaj upravo protiv države, koja je i osnivač zdravstvenih ustanova poput porodilišta. Osim toga, državni organi trebalo je da se bave istragom o nestanku dece, a ne porodilišta, te država snosi neku vrsti kolektivne odgovornosti i za svoje institucije.
 
Ninić očekuje da će država tražiti reviziju i ukidanje svih presuda donetih pre stupanja na snagu novog zakona, a takvih presuda ima mnogo i biće ih još budući da su neki sudski postupci još uvek u toku.
 
"Ishod prve revizije očekujem uskoro, budući da je uložena pre oko godinu dana. Nije mi iskreno jasno šta država želi dobro da postigne ovde, osim što poriče zaključke sudova bez ikakvih dokaza da je u pravu. Traži način da štiti svoje interese bez pravne i životne logike, ne postoji racionalno objašnjenje ili ono utemeljeno u zakonu, osim maltretiranja svih tih ljudi", navodi ovaj zakonski zastupnik roditelja i dodaje da je odnos novosadskih sudova, naročito osnovnog suda, bio vrlo profesionalan i korektan, a da su sudije imale empatiju prema roditeljima koji traže odgovore na vrlo teška pitanja.
 
Šta se desilo otkako je stupio na snagu novi zakon?
 
I dok roditelji koji su tužili pre donošenja zakona vode ovakvu bitku, oni koji su pokrenuli postupke po novom zakonu tek sada kreću u svoje borbe. Prema Zakonu o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, roditelji pokreću vanparnične postupke koji su zatvoreni za javnost, a istragu vodi MUP, uz odobrenje sudijama da dopunski traže bilo kakvu neophodnu dokumentaciju o nestaloj deci iz ustanova i organa. 
 
Kako za 021.rs objašnjava zastupnica određenog broja roditelja na teritoriji Vojvodine, advokatica Milana Radisavljević, u rad je nedavno krenula i novoformirana komisija za prikupljanje činjenica o statusu novorođene, nestale dece i biće na terenu, u poseti ustanovama.
 
"Reč je o radnim grupama koje će obilaziti porodilišta po gradovima, a koja je trebalo odavno da počne sa radom. Kad je reč o predlozima podnetim na osnovu novog zakona, njih ima više od tužbi - trenutno oko 150 predloga u Novom Sadu i nešto manje od 700 u Srbiji, ali bilo bi ih mnogo više da se roditelji nisu međusobno sukobili po nekoliko pitanja. U Nišu i Kragujevcu već je doneto nekoliko sudskih rešenja, na primer za nestalu bebu rođenu 1970. godine, gde nemate nijednog živog aktera više, dete nestaje iz porodilišta, pogrebno preduzeće nema nikakvu evidenciju i dete nije sahranjeno, nema obdukcije niti kalupa, nikakvi papiri. Ta rešenja odnose se na nematerijalnu štetu jer, nažalost, u takvim slučajevima ništa više ne može da se uradi i status deteta ne može da se utvrdi", pojašnjava Radisavljević.
 
Po zakonu, svi ovi postupci su hitni.
 
"Rešenjem o usvajanju predloga određuje se status nestalog novorođenog deteta tako što se utvrđuju činjenice o njegovoj smrti i mestu gde se telo deteta nalazi ili, ako ne može da se utvrdi da je dete mrtvo, utvrđuju se činjenice koje objašnjavaju šta se sa nestalim novorođenim detetom dogodilo i mesto gde se ono nalazi. Ako ne mogu da se utvrde činjenice koje objašnjavaju šta se sa nestalim novorođenim detetom dogodilo, sud rešenjem konstatuje da ne može da se utvrdi status nestalog novorođenog deteta. Sud je dužan da utvrdi koji organ, organizacija ili ustanova je odgovorna za nestanak novorođenog deteta", navodi se u ovom zakonu.
 
 
Naša sagovornica dodaje da je od početka jasno da je država odgovorna za nestanak dece i da nije roditeljima pružila odgovore na pitanje - gde je dete.
 
"Nakon mukotrpne i dugotrajne borbe koju ovi roditelji vode, oni su opet svesni da možda nikada neće saznati istinu o svojoj deci, a to je sve što zapravo žele. To je vrlo potresno iskustvo i u sudnici i van nje, a naročito kad su u pitanju sada već stariji ljudi, često u težem zdravstvenom stanju, a koji još i kroz ovo sve prolaze", naglašava advokatica Milana Radisavljević.
 
"Teorija zavere"
 
Nestale bebe nisu kontroverzna tema samo u Srbiji, budući da Srbija nije jedina država u kojoj roditelji decenijama sumnjaju u nestanak ne toliko malog broja beba. Govori se o periodu mahom od šezdesetih do kasnih devedesetih, kad nema valjane kontrole i evidencija, ali ni toliko osvešćenih roditelja. Naš sagovornik i advokat Ivan Ninić smatra da je tema zaista "filmskih razmera", ali nikako naivna i opisuju celu situaciju kao "rad udbaškog sistema".
 
"Procedure su tada bile jasno propisane, ali podložne zloupotrebi i pojedinac nije smeo ili znao kako da pruži otpor. U tom periodu su krađe beba i te kako bile moguće, uprkos tome što je vlast u Srbiji menjana nekoliko puta - udbaška filozofija je opstala. Ne želim da verujem da deo ljudi koji je učestvovao u tome upravlja sistemom neposredno ili preko svojih potomaka, sistem se 50 godina u tom segmentu nije promenio. Ovde je modus operandi funkcionisanja države da se ne preduzima odgovornost i negiraju činjenice, a taj deo ne mogu da razumem. U tome nije moralo da učestvuje ni mnogo ljudi, to su bili pojedinci koji su verovali da rade za sistem", zaključuje naš sagovornik.
  • boro

    14.12.2021 17:21
    istina
    Kome se treba obratit za pokretanje istrage za kradju beba imali ko tacnu adresu kome se treba molim dami pisu na emil borostankovic@hotmail.com
  • Антоније

    15.07.2021 08:31
    Југоносталгија
    Нека читају ово југоносталгичари, да се подсете како си живели у једној дивној земљи.
  • Lola

    14.07.2021 15:43
    Kvazi lekari
    Osramoćena i unižena struka,zbog šljama koji je metastazirao u zdr.ustanovama,na štetu retko stručnih i čestitih lekara.
    Ništa im sveto nije ni po pravdi ni po Bogu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti