Smanjene zalihe svih krvnih grupa u Novom Sadu, poziv davaocima da se jave

Smanjene su zalihe svih krvnih grupa, navode u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine.
Smanjene zalihe svih krvnih grupa u Novom Sadu, poziv davaocima da se jave
Foto: 021.rs
U ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da je neophodan veći broj davalaca krvi kako bi se obezbedile dovoljne količine komponenata krvi.
 
"Iako smanjene zalihe krvi jesu karakteristika letnjeg perioda usled slabijeg odziva davalaca krvi zbog visokih temperatura, dodatni razlog smanjenih zaliha je izlazak klinika iz kovid sistema i povećan broj intervencija", kažu u Zavodu.
 
Ko može da donira krv?
 
Krv mogu dati sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti, ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume nakon laboratorijskog i lekarskog pregleda koji se obavlja u sklopu davanja krvi.
 
Osobe koje su vakcinisane protiv kovida19 mogu dati krv odmah ukoliko su primili Fajzer ili Sinofarm vakcinu. Ukoliko su primili Sputnjik V ili Astrazeneka vakcinu, davanje krvi treba da odlože na dve nedelje.
 
Osobe koje su preležale kovid, krv mogu dati četiri nedelje nakon izlečenja.
 
Krv je nezamenljiva terapija u lečenju malignih bolesti i anemija, neophodna je za operacije i nepredviđenje situacije kao što su saobraćajne nesreće, traume...Jednim davanjem krvi davalac spasava tri života.
 
Zavod za transfuziju krvi Vojvodine nalazi se u Ulici Hajduk Veljka 9a, a brojevi telefona su 48 77 980 i 48 77 972.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti