Rusi će u Srbiji osnovati Centar za nuklearne nauke, novosadskim advokatima 3,6 miliona za učešće

Kabinet ministra Nenada Popovića sklopio je ugovor sa novosadskom advokatskom kancelarijom Nemanje Aleksića za pravnu pomoć u realizaciji projekta izgradnje Centra za nuklearnu nauku u Srbiji.
Rusi će u Srbiji osnovati Centar za nuklearne nauke, novosadskim advokatima 3,6 miliona za učešće
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovaj Centar trebalo bi da bude osnovan u saradnji sa ruskom državnom korporacijom Rosatom, piše Nova ekonomija.
 
Ugovor koji je Kabinet ministra zadužen za inovacije i tehnološki razvoj sklopio ugovor sa advokatskih društvom advokata Nemanje Aleksića odnosi se na podršku realizaciji Međudržavnih sporazuma potpisanih između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije, a u vezi sa saradnjom sa ruskom državnom korporacijom Rosatom, piše u odluci o dodeli ugovora.
 
Vrednost ugovora je 3,6 miliona dinara sa PDV-om, odnosno oko 30,6 hiljada evra za godinu dana obavljanja posla.
 
Kancelarija Aleksić bi trebalo da pruža pravnu pomoć u vezi sa zaključivanjem Sporazuma između Vlade Ruske Federacije i Vlade Srbije o saradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologiju i inovacije na teritoriji Srbije.
 
Predviđa se i zaključivanje generalnog ugovora o sprovođenju ispitivanja, izvođenju radova u pripremnom periodu i predprojektnih radova, projektovanju, isporuci, izgradnji u puštanju Centra u rad.
 
Pravnu pomoć kancelarija bi trebalo da pruži i prilikom zaključivanja svih drugih ugovora i pravnih poslova vezanih za izgradnju Centra, uključujući i zaključenje ugovora o finansiranju njegove izgradnje od strane domaćih i međunarodnih finansijskih institucija.
 
Ukoliko srpski i ruski nadležni organi donesu odluku o osnivanju Centra, kancelarija Aleksića bi trebalo da pruža pravnu pomoć oko izrade osnivačkog akta i drugih dokumenata kojima se definišu udeli "ovlašćenih organizacija" Srbije i Rusije. 
 
Advokatska kancelarija treba da učestvuje u pregovorima sa predstavnicima Kabineta ministra Nenada Popovića i Vlade Ruske Federacije.
 
Ministar Popović je u julu 2019. godine rekao da se radi na pripremi međudržavnog sporazuma sa Rusijom o uspostavljanju Centra za nuklearne nauke, istraživanja i inovacije u Srbiji.
 
U januaru iste godine je za nedeljnik "Vreme" objasnio da bi se, kada je reč o upotrebni nuklearne energije, trebalo fokusirati na projekte sa Rosatom koji mogu da donesu "najbrže rezultate za Srbiju". 
 
"Centar u Srbiji bio bi zasnovan na najsavremenijim tehnologijama koje danas postoje. To bi bila poslednja generacija nuklearnih tehnologija, i sa takvim centrom Srbija bi sasvim sigurno mogla da postane lider u ovom delu Evrope u istraživanju, razvoju i primeni nuklearnih tehnologija u svim relevantnim oblastima. Taj centar bi bio baza za obrazovanje najboljih srpskih kadrova u ovoj oblasti, ali i centar gde bi se obučavali kadrovi iz celog sveta", rekao je Popović za Vreme.
  • Openhajmer

    21.07.2021 21:40
    Predstava za "pucanstvo", a prilika da Popovic ordinira u ministarstvu umesto na nekom drugom mestu koje i zasluzuje. On ce to forsirati do poslednjeg daha.
    U ovoj fazi projekat sluzi za izvlacenje novca a ovo je standardan nacin, ti dokumenti su od vaznosti koliko i statut lovackog drustva iz Orlovata.
    Nauka u Srbiji je u takvom stanju da bi istrazivacki reaktor predstavljao samo dodatno opterecenje. Bez interesa EU, ovo nema nikakvog smisla. Jedno je napraviti sam izvor neutrona, pitanje je opremanje uredjajima koji ce te neutrone koristiti. A to bez interesa razvijenih zemalja nema perspektive. Takav izvor-reaktor je postojao u Vinci ali bez pratece opreme pa su mogucnosti upotrebe bile skromne. Jos jedan "spomenik" koji emituje neutrone nije nam potreban.
    Gradjanstvo Srbije nema potrebe da brine, ako se ikada realizuje ovaj projekat, to ce biti u narednih 5-10 godina u nekoj drugacijoj Srbiji, u protivnom, Srbija ce ostati samo geografski pojam na mapi Evrope.
  • S.

    21.07.2021 17:50
    Cistam komentare i ne mogu da verujem. Razumeju li ljudi razliku izmedju nuklearne elektrane i centra za nuklearna istrazivanja?
  • Nele

    21.07.2021 16:35
    Wtf
    Bog te, može li išta bez Aleksića?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti