Grad pozvao "sve zainteresovane" na predstavljanje studije o Novom Sadu na vodi, pa se predomislio

Pojedini građani neprijatno su iznenađeni kad su naišli na prepreke da prisustvuju događaju na koji je bila pozvana celokupna zainteresovana javnost, a tiče se budućnosti novosadskog priobalja.
Grad pozvao "sve zainteresovane" na predstavljanje studije o Novom Sadu na vodi, pa se predomislio
Foto: 021.rs
Medijima je jutros, u 08:09 časova, stigao poziv za prezentaciju dugoočekivane studije hidrološkog uređenja površinskih i podzemnih voda priobalja na Dunavu, koju je izradio Institut "Jaroslav Černi".
 
Prezentacija je planirana u prostorijama "Urbanizma" i to istog dana za samo četiri sata, to jest u podne. 
 
"U Zavodu za urbanizam Novi Sad biće održana prezentacija 'Studije hidrološkog uređenja površinskih i podzemnih voda priobalja na levoj obali Dunava u Novom Sadu u zoni Kameničke ade i Ribarskog ostrva'. Studiju je uradio Institut za vodoprivredu 'Jaroslav Černi' a.d. Beograd, a svi zainteresovani su dobrodošli na prezentaciju iste", navodi se u pozivu koji je stigao mejlom, a nalazio se i na zvaničnom sajtu Grada Novog Sada.
 
Budući da je vrlo neobično da se pozivi medijima, a naročito svim zainteresovanima, šalje istog dana kad je događaj, redakcija 021.rs ubrzo je objavila informaciju. Kad se novinar 021.rs pojavio na događaju u dato vreme, obezbeđenje je tražilo akreditaciju, što je iznenadilo prisutne reportere. 
 
Nakon što je javnost upoznata sa događajem, na sajtu Grada je ubrzo ispravljena najava - precizirano je da zainteresovani mediji mogu da prisustvuju, opet bez pominjanja akreditacija. Novinari 021.rs skrinšotovali su originalan poziv, pa je vrlo lako uočiti kakve su promene naknadno unesene.
 
  
 
U nameri da uđu sprečeni su i građani i aktivisti, a među njima je i Marijana Mutavčieva iz "Europolisa". Kako kaže, ona i kolege dugo čekaju uvid u ovaj dokument budući da ih zanima šta će Grad, uz pomoć privatnih investitora, napraviti od priobalja.
 
"Videli smo obaveštenje na 021.rs da će biti prezentacija studije koju je izradio 'Jaroslav Černi' i naravno da smo došli budući da je poziv bio upućen svim građanima, a i s obzirom na to da mi pratimo tu situaciju od početka. Čak smo upućivali zahtev za pristup informacijama od javnog značaja za uvid u taj dokument koji je praktično bio obezbeđen klauzulom tajnosti u samom ugovoru, pa nije moglo da se vidi ni ko je naručilac te studije. Obezbeđenje nas je sprečilo da uđemo, tražili su nam akreditacije koje mi, kao organizacija civilnog društva i građani, ne posedujemo pa nismo uspeli da uđemo. U međuvremenu se pojavilo više aktivista organizacije 'Vidi gari, ne može'. Čekamo da vidimo ko je naručilac te studije i kako je moglo da bude tajno nešto što je, ukoliko jeste naručilac, tražio sam Grad Novi Sad", kaže Mutavčieva za 021.rs.
  • Grut

    24.07.2021 11:10
    !!!!
    Gospodine Pero, zna se kako bi ovi da vode grad. Pa iz inostranstva, gosn. Pero. Ako im ne stanemo na crtu oni će da se isele na neka tamo "rajska ostrva" i svjetske metropole gde su im već deca na školovanju i vodiče grad u kome mi crkavamo onlajn .
  • Ns

    23.07.2021 19:47
    @Rkekoke
    Pogresna adresa.
  • Bata Bole

    23.07.2021 18:20
    Pokušavam da smislim nešto pametno ali sa glupim i nasilnim nema diskusije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti