Korak ka Novom Sadu na vodi: "Jaroslav Černi" o novosadskoj obaloutvrdi

Studija hidrološkog uređenja površinskih i podzemnih voda priobalja na levoj obali Dunava, u zoni Kameničke ade i Ribarskog ostrva, predstavljena je u prostorijama "Urbanizma".
Korak ka Novom Sadu na vodi: "Jaroslav Černi" o novosadskoj obaloutvrdi
Foto: 021.rs
Zaključak Instituta "Jaroslav Černi" je da će nova granica obaloutvrde dodatno zaštititi grad od poplava, ali će i poboljšati situaciju u vezi sa podzemnim vodama, ne samo na prostoru Kameničke ade i Ribarskog ostrva, već i na Telepu i Adicama.
 
Ova studija važna je u kontekstu priče o uređenju priobalja, onoga što javnost prepoznaje kao projekat Novi Sad na vodi. Iako zakonska obaveza izrade ove studije zarad donošenja Generalnog urbanističkog plana ne postoji, može se očekivati da će grad uskoro dobiti novi GUP. To je, uostalom, najavio i direktor "Urbanizma" Dušan Miladinović, pa bi Novosađani sa planovima urbanista za grad u godinama koje dolaze mogli da se upoznaju i za mesec dana.
 
Po rečima Miladinovića, studija koju je izradio Institut "Jaroslav Černi", biće sastavni deo GUP-a, ali će se koristiti i za izradu planova nižeg reda. Kako kaže, važeći plan za prostor Kameničke ade i Ribarskog ostrva bi mogao odmah da se primeni, ali to se neće uraditi, jer nadležni urbanisti smatraju da je on "preizgrađen u odnosu na Kameničku adu i na celo priobalje".
 
"Vodili smo računa da promenimo mnoge sadržaje koji su bili u tom planu i da najveći akcenat stavimo na očuvanje šumskog područja na Kameničkoj adi i svođenje na jednu zanemarljivu površinu pod izgrađenim objektima, u smislu sporta, kulture i turizma. Išli smo ka tome da dobijemo najbolje, najoptimalnije rešenje koje će da anulira sve negativne uticaje i da imamo studiju koja pokazuje šta je sve to moguće uraditi u narednim koracima. Kada će se to graditi, to ne znam", poručuje direktor "Urbanizma".
 
Zaključak - sve je dobro i biće još bolje
 
Cilj studije je bio da se na osnovu hidro-dinamičkih analiza predlože mere i radovi koji bi trebalo da omoguće odgovarajući stepen zaštite od poplava Dunava, stepen zaštite od unutrašnjih voda, integraciju postojeće i planirane infrastrukture, te savremeni monitoring i integralno upravljanje.
 
  
 
Stručnjaci sa Instituta "Jaroslav Černi" pratili su mogućnosti u slučajevima stogodišnjih i hiljadugodišnjih voda Dunava. Zaključak je da obaloutvrda, odnosno prevođenje Kameničke ade iz nebranjenog u branjeni prostor ne bi uticalo na povećanje nivoa vode u toj zoni. 
 
"Planirani radovi na prevođenju nebranjenog prostora Kameničke ade u branjeni, ne utiču na značajno povećanje nivoa uzvodno i ne smanjuju postojeći stepen zaštite Novog Sada od velike vode Dunava. Ne očekuje se značajna erozija obala i korita u odnosu na postojeće stanje", rečeno je tokom prezentovanja studije. 
 
Obaloutvrda, koja je planirana u dužini od četiri kilometara, ne bi uticala ni na ledostaj Dunava. 
 
Ono što je možda i najznačajniji momenat ove studije jeste veslačka staze, od koje bi koristi imali sportisti, ali prema onome što se moglo čuti u prostorijama "Urbanizma", i sam grad Novi Sad u velikoj meri.
 
"Veslačka staza predstavlja dren koji u periodu visokih vodostaja Dunava prikuplja višak podzemnih voda koji bi se javili na ovom području i snižava njihov nivo, kako na području Kameničke ade, tako i na Telepu i Adicama. U periodu niskih vodostaja Dunava kada su nivoi podzemnih voda duboko, iz veslačke staze se određena količina vode infiltrira, tako da se u široj zoni formira konstantni režim podzemnih voda. Veslačka staza će doprinositi održavanju konstantnog režima nivoa podzemnih voda", poručio je Vladan Lukić iz Instituta "Jaroslav Černi".
 
Međutim, nekoliko nevladinih organizacija koje od početka prate priču o Novom Sadu na vodi izražavalo je bojazan da bi izgradnja marine, koja je u planu, te veslačke staze zapravo dovelo do ugrožavanja živog sveta na ovom području. Upravo to je bio i jedan od razloga zašto su pisali gradonačelniku Milošu Vučeviću. Takođe, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ranije je saopštilo da bi projekat Novog Sada na vodi mogao da ugrozi više od 130 vrsta ptica koje svoje stanište nalaze na ovom području.
 
Ribarsko ostrvo, Brodogradilište
 
"Ribarsko ostrvo ostaje u režimu plavnog dela i planirano je samo sređivanje ovog haosa koji sada tamo postoji - krčenje šipražja i uklanjanje nelegalnih objekata, popravljanje dela obale koji je malo narušen. Između ostalog, u planu je i dovođenje svih ostalih staza ili saobraćajnica u režim u kojem je moguće da ga svi normalno koriste. Planirano je ulepšavanje", poručuje Miladinović.
 
  
 
On je poručio da će uz veslačku stazu biti i nova gradska plaža u dužini od 1.400 metara, koja će imati ugostiteljske objekte kako bi ljudi "imali pun komfor kada tu dođu". Planiran je i biciklistički centar.
 
Kada je u pitanju sadašnje brodogradilište, ono više neće postojati. 
 
"Brodogradilište je prostor koji ne priliči ovom delu gradu. Planira se stambeno-poslovni kompleks koji će biti otvoren za sve. Sada je taj prostor zatvoren, jer vi ne možete da uđete na brodogradilište ako nemate propusnicu. Naravno, sve ono što je prema vodi ili prema Dunavcu, biće javna površina, neće biti privatna površina, jer ne može privatnik da ima obalu", dodaje Miladinović.
 
Dodaje da će taj prostor zauzimati od četiri do četiri i po odsto ukupne površine priobalja. Spratnost još nije poznata, ali su one davane kao reperni objekti za hotel od 20 spratova. To pitanje će se razrađivati kroz planove generalne regulacije. Sve to bi moglo da se gradi nakon prevođenja prostora iz plavnog u neplavni deo. 
 
Posle godinu i po dana
 
Prošlo je gotovo godinu i po dana otkad je objavljeno da je "Urbanizam" zatražio izmeštanje nastupa, a da "Vode Vojvodine" to nisu dozvolile. U "Vodama Vojvodine" su tada smatrali da bi stepen zaštite trebalo da se povećane, ali ne izmeštanjem nasipa, već tako što će se ojačati postojeći.
 
Rizici koje su tada "Vode Vojvodine" predvidele ukljlučuju ugrožavanje stabilnosti vodnih objekata, ometanje proticanja vode i leda, ugrožavanje stabilnosti zaštitnih objekata i ugrožavanje vodnog režima.
 
I tada se u priči pojavljivao Institut "Jaroslav Černi", koji je ukazao da je za izradu hidrološke studije, u tom momentu, korišćen nedovoljan font podataka, zbog čega nisu mogli da budu smatrani pouzdanim. 
 
  
 
Zaključili je da bi trebalo ispitati problematiku uticaja planiranih objekata na površinske i podzemne vode, kao i uticaj vode, leda i nanosa na buduće objekte.
 
Posle godinu i po dana to su i učinili i dobili zaključak da planovi gradskih vlasti ne stvara rizike na koje su ukazale "Vode Vojvodine".
 
U međuvremenu, došlo je do smene u "Vodama Vojvodine", te je u direktorsku fotelju zaseo Srđan Kružević, bivši zamenik gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.
 
Za sve zainteresovane... ipak ne
 
Iako postoji veliko interesovanje javnosti za pitanje uređenja priobalja, ali i za sva druga pitanja koja prate ovu temu, poziv na predstavljanje studije stigao je samo četiri sata pre početka. To je prilično neuobičajeno, imajući u vidu to da se, na primer, obilazak radova nekog gradskog funkcionera najavi barem dan ranije.
 
Osim toga, najava je izazvala i nesporazum, s obzirom na to da je u pozivu grada koji je poslat medijima pisalo da je događaj za "sve zainteresovane". Tako je i preneto, da bi potom na sajtu grada bila napravljena izmena prvobitnog poziva, pa je događaj postao otvoren za sve zainteresovane - medije. 
 
Ipak, nekoliko građana je pokušalo da uđe, ali nije uspelo, dok su reporteri morali da pokazuje akreditacije.
  • Dodjos

    30.07.2021 09:05
    Montop
    Ajde pametnjakovici dobro je. Svi ce pokazati koliko im je stalo do obale i ribarca, evo vam prvi primer kajak kanu klub Liman, koji je tamo ko zna koliko, koji su bili redovni na protestima, prvi su oberucke prihvatili novog sponzora, firmu Montop, koja ce im kroz sponzorstvo platiti da ćute i da se ne bune. Tako to ide. Svi ce se polako prodati.
  • @Opala

    28.07.2021 13:21
    I vama preporučujem kao i gospodinu koji voli kukuruzne pahuljice da samo nastavite sa ovakvim "mudrim" ponašanjem. Potpuno besplatno učvršćujete glasove SNS glasača i još im donosite i nove, ako je ovo strategija koju je osmislio neko ko savetuje SNS svaka mu čast, fenomenalno je iskoristio taj pogani mentalitet nabeđenih "intelektualaca" i vašu aroganciju i egoizam okrenuo u njihovu, štaviše trostruku korist: stvorio se privid slobode puštanjem svakojakog ološa da laje koliko hoće protiv njih i na svakoga ko misli različito na bilo koju temu, kao proizvod toga oni dobiju još više glasova kada apstinenti ili čak i verni glasači druge strane zbog takvog ogavnog i odbojnog ponašanja im uskrate podršku dok im njihovi stari glasači ostaju, i na kraju za sve to nisu morali da potroše ni dinara.
    Možda ovo malo bliže objašnjava zašto ima toliko pro-demokratskih "kombi" stranaka koje čine današnju opoziciju odnosno zašto su joj takvi izborni rezultati - nisu sposobni da ni sa građanima srodnog političkog opredeljenja sarađuju a kamoli privole suprotnu stranu da pređe na njihovu. Ipak, kako kažu treba u svemu naći i neku pozitivnu stranu, čuo sam da će naša demokratska opozicija dovesti našu zemlju u samu žižu vodećih svetskih eksperata za fiziku jer je spremna i pokazala sposobnost da i foton pocepa na dva dela.
  • Opala

    27.07.2021 16:59
    @@Mastodont
    Nemoj biti tako nervozan, brod vam curi na sve strane...Belivuk, Jovanjica i ostale rupe vam guraju SNS brod na djubriste istorije....
    Kmeciiii kme kmeeeeeeee.... sekta ti se rusiiii.... kmmeeeeeee....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti