Protest zbog napada na ekološkog aktivistu u četvrtak ispred sedišta NP "Fruška gora"

Protest "Ko je napao Petra?", povodom napada na novosadskog aktivistu Petra Živanovića, održaće se u četvrtak, 12. avgusta, ispred sedišta NP "Fruška gora" u Sremskoj Kamenici.
Protest zbog napada na ekološkog aktivistu u četvrtak ispred sedišta NP "Fruška gora"
Foto: 021.rs (arhiva)
Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" organizuje ovaj protest u znak podrške Petru Živanoviću, aktivisti ovog pokreta, koji je fizički napadnut na Fruškoj gori u subotu, 7. avgusta. Protest će se održati u četvrtak, u 13 časova.
 
Živanović je pešačio i fotografisao na Fruškoj gori, u blizini Letenke. Na šumskom putu prema Andrevlju prišle su mu, kako je naveo, drvoseče, napale ga i naterale da obriše fotografije iz mobilnog telefona. On je potom čitav slučaj prijavio policiji. 
 
Aktivistkinja pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" Dragana Arsić, kaže za 021.rs da ovim skupom prvenstveno žele da pruže podršku Živanoviću i da se solidarišu sa ostalim ekološkim aktivistima koji su u proteklom periodu bili na meti napada. 
 
"Pozvaćemo nadležne da što pre izađu sa odgovorima, ko su počinioci, da se kazne adekvatno, u skladu sa zakonom, jer je ovo nasilje nedopustivo. Mislimo da je crvena granica ponašanja prema ekološkim aktivistima zaista pređena", poručuje Arsić za 021.rs. 
 
Ona dodaje da se okupljaju na Zmajevom trgu, ispred zgrade uprave Nacionalnog parka, jer žele da ih zaposleni u tom preduzeću čuju. Arsić navodi i da je ovo protest protiv "ludila kojem su izloženi priroda i ljudi koji je brane". 
 
Podsetimo, Živanović je delu javnosti postao poznat po tome što je vikend za vikendom skupljao smeće sa Fruške gore i donosio ga ispred sedišta Nacionalnog parka "Fruška gora" u Sremskoj Kamenici. 
 
Povodom napada na aktivistu nisu se oglasili ni policija, ni tužilaštvo, ali ni rukovodstvo Nacionalnog parka. 
  • Šone Odžaci

    10.08.2021 08:38
    Fruska gora
    i sam sam imao problem sa tim "šumarima" koji se ponasaju kao hajduci. Sa planinarima smo prolazili tuda i neki od nas su fotkali one gomile drva spremne za utovar, kad su krenuli da galame. Po akcentu se čulo da se radi o strancima (Bosna ili Hrvatska). Ne znamo da li je deo šume kroz koju smo prolazili bio pod upravom popova iz manastira ili ovog što se zove "nacionalni park" ali niko živ mi ne može zabraniti da u Vojvodini fotkam sta god zelim. Ovo sto sam video zovem okupacijom.
  • Scotch Bonnet

    10.08.2021 07:27
    Od protesta nema ništa. Okupirajte zgradu NP Fruška Gora, blokirajte pristupe, parkinge i sve okolo.
    Dok se protesti ne pretvore u ozbiljne demonstracije vaši protesti su bezvredni i bez efekta.

    Kao da ne znate sa kim imate posla!?
  • Prof

    09.08.2021 21:58
    Verovatno je protest zakazan u to vreme u 13h, jer tada ima u zgradi zaposlenih. Kasnije verovatno nema nikog. Ako niko od nadležnih ništa ne preduzme, može se organizovati i drugi protest na drugom mestu i u neko drugo vreme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.