Udvostručuje se kapacitet izvorišta Štrand, pre toga znatno umanjen "zahvaljujući" zagađenju

Kapacitet izvorišta vode Štrand biće udvostručen zbog radova koji će se odvijati u narednom periodu na sanaciji bunara BHD - 1.
Udvostručuje se kapacitet izvorišta Štrand, pre toga znatno umanjen "zahvaljujući" zagađenju
Foto: 021.rs

Kapacitet izvorišta Štrand 2008. godine bio je 600 litara u sekundi a danas je čak deset puta manji - 60 litara u sekundi. Nakon utiskivanja drenova na bunar BHD - 1 kapacitet bi trebalo da se poveća na oko 130 litara u sekundi. 

Posao će raditi firme "Beogeoaqua" i "PST Bohr" iz Beograda, koje su se jedine javile na tender. One će imati 300 dana da obave radove vredne 101 milion dinara sa uračunatim PDV-om. 
 
Sanacija bunara i ugradnja novih drenova u ovom bunaru je važna za vodosnabdevanje Novog Sada, koji se znatno proširio u protekle dve decenije. Proširenje grada nije pratilo i povećanje kapaciteta izvorišta, nego je on smanjen zbog zagađenja na Štrandu.
 
Izvorište Petrovaradinska ada ima kapacitet od 600 l/S, Ratno ostrvo do 800, pa trenutnih 60 litara po sekundi sa Štranda nije dovoljno za grad sa više od 400.000 stanovnika. Pokazali su to i česti apeli "Vodovoda i kanalizacije" upućeni građanima zbog neracionalne potrošnje, što je dovelo i do nestašice. 
 
"Vodovod" će raditi na proširenju kapaciteta prvenstveno kroz regeneraciju postojećih bunara. Tako su prošle godine obavljeni radovi na nekoliko bunara na Ratnom ostrvu, a planirano je da se i oni nastave. 
 
Na Petrovaradinskoj adi su u toku radovi na regeneraciji i hidroizolaciji dva bunara, kao i na regeneraciji 11 bušenih bunara.
  • Mile

    12.08.2021 12:19
    Muljovi!
    Tako je Broki! Građani koji su godinama,samodoprinos ima gradili infrastrukturu grada i prigradskih naselja, vodovod kanalizacija,gas i ostalo,nisu bitni! Važno je da se na te kapacitete "kače" Galens-Dodikuše, "Lidlovi" i drugi "investitori",bez prethodno urađenih studija o ovom problemu! Bravo za gradonačelnika napreDNO, nema šta!
  • Broki

    11.08.2021 14:13
    "Kapacitet izvorišta Štrand 2008. godine bio je 600 litara u sekundi a danas je čak deset puta manji - 60 litara u sekundi. Nakon utiskivanja drenova na bunar BHD - 1 kapacitet bi trebalo da se poveća na oko 130 litara u sekundi. "

    U prevodu na srpski: 2008. godine je sve bilo ok, posle toga je raznim mahinacijama i glupostima umanjeno 10 puta. Sada se to što je umanjeno 10 puta udvostručuje.

    Još preciznije, kapacitet izvorišta je sada jedna petina koja je bila 2008. godine. Napredno, nema šta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.