Još malo radova: Nastavak uređenja kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Unutrašnjost kuće bana Jelačića u Petrovaradinu će uskoro biti obnovljena, saznaje 021.rs.
Još malo radova: Nastavak uređenja kuće bana Jelačića u Petrovaradinu
Foto: 021.rs
Javnu nabavku za ove radove je raspisao Zavod za zaštitu spomenika kulture Novi Sad zajedno sa Nacionalnim savetom Hrvatske nacionalne manjine (Hrvatsko nacionalno vijeće - HNV), koja je od prošle godine vlasnik kuće na uglu Beogradske i Nazorove ulice u Petrovaradinu.
 
Fasada i krov ove kuće su već bili obnavljani, a sada će uslediti uređenje enterijera, odnosno radovi na delu instalacija, podova, stolarije i grejanja. 
 
U samoj dokumentaciji u koju je 021.rs imao uvid nije data procenjena vrednost radova, a oni su opisani kao građevinsko-zanatski i konzervatorsko-restauratorski radovi na adaptaciji enterijera kuće. 
 
Specifikacija radova obuhvata zamenu oštećenih delova elektro instalacija uz protivpožarne instalacije, zatim uvođenje grejanja pomoću gasnih instalacija, saniranje dela zidova, podova i plafona koji su devastirani uticajem vlage, zamenu dotrajalog maltera, reparaciju ulaznih vrata i rešetki atrijuma. Takođe, u kući bana Jelačića će se raditi restauracija prozora i vrata, provera ispravnosti ventilacionih otvora, zamena podnih obloga, bojenje zidova i plafona. 
 
Rok za dostavaljanje ponuda na javnoj nabavci je 23. avgust i stavljen je uslov da je maksimalni rok za izvođenje radova 90 dana. 
 
HNV je svečano preuzelo kuću u pograđu Petrovaradinske tvrđave polovinom oktobra prošle godine na događaju kojem su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. Formalno je to učinjeno u julu prošle godine kada su HNV-u uručeni ključevi. Vijeće kućom upravlja preko Fondacije "Spomen dom bana Josipa Jelačića".
 
Postupak predaje kuće hvratskoj zajednici je trajao 17 godina od kako je porkenuta prva inicijativa. Iz budžeta Srbije dato je 700.000 evra za otkup, i osim podruma i prizemlja, kupljen je i jedan od četiri stana na spratu u kojem je soba u kojoj se rodio Josip Jelačić. 
 
Sporazum o obnovi, za šta je sada raspisan tender, u aprilu su potpisali Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za zaštitu spomenika kulture. Tada je rečeno da će od ukupno otkupljenih oko 350 kvadratnih metara, biti obnovljena 264 kvadratna metra na prvom spratu i oko 80 kvadratnih metara na drugom nivou objekta.
 
Kuća u kojoj se 1. oktobra 1801. godine rodio ban Josip Jelačić izgrađena je 1745. godine. 
  • Nikakav

    18.08.2021 14:03
    Problem
    Da se kuca Jelacicu obnovi..i da Hrvati iz vojvodine tu imaju oazu svog nac. ponosa...Samo bi ih zamolio da ne stave "šahovnicu"izvana...Unutar kuce mogu da okače i sliku Josipa Broza ako im zelja..
  • Stojan Lazarević

    17.08.2021 20:17
    Razlika
    To je odlično urešena zgrada. Čemu trošenje para. Dve trećine naših kuća je u mnogo lošijem stanju. Dosta tog mekog bespotrebnog ulagivanja. Hrvati u Vojvodini uživaju sva prava, za razliku od Srba u Hr. Imaju tv program, imaju sva prava kao i većinski narod. Niko ime ne brani da govoreonako kako nikad ovde nisu govorili. Sve im je na volju. Štedite malo. Ima drugih prioriteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.