VIDEO Oproštaj od Jaroslava Papa: Paradigma vrhunske fotografije prirode

Porodica i prijatelji oprostili su se od poznatog novosadskog foto-reportera Jaroslava Papa, koji je iznenada preminuo u 65. godini.
VIDEO Oproštaj od Jaroslava Papa: Paradigma vrhunske fotografije prirode
Foto: 021.rs
Na komemoraciji u Kulturnom centru Novog Sada osim članova porodice, velikog broja kolega iz Dnevnika, Tanjuga, RTV-a i drugih redakcija sa kojima je sarađivao u višedecenijskog karijeri, bili su prisutni generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
Podsetivši se dugogodišnjeg i uspešnog rada Jaroslava Papa, sekretar UNS-a Nino Brajović je naveo da je veliki deo svoje karijere posvetio fotografisanju prirode i da je veliki broj njih objavljen u međunarodnim i domaćim časopisima.
 
"Bio je tih i nenametljiv, za razliku od mnogih od nas koji, radeći javni posao, ne možemo da odolimo sujeti i gordosti. Takvog ga pamte generacije kolega redakcija gde je radio koji su sa njim stasavali i učili. Kao zaljubljenik u svoj posao radio je danonoćno, slikajući na smenu politiku i prirodu", rekao je Brajović.
 
Urednica Dnevnika Nada Vujović rekla je da je Papova umetnost nadanjhivala sve. 
 
"Imala sam čast da radim sa Jaroslavom Papom. Otkad je kročio u našu kući traje povezanost, zajednički rad i poštovanje, ta ljubav prema poslu i prema ljudima. Bez obzira na to kakve su nas godine snalazile, a bilo ih je raznih, Papova umetnost nas je nadanjivala", poručila je Vujović. 
 
 
Glavni i odgovorni urednik prvog programa Radio-televizije Vojvodine Nenad Ćaćić, koji je sa Papom radio u Tanjugu, naveo je da ga je bio strah da govori jer ni sam ne zna da li je dostojan da priča o čoveku takve dobrote.
 
"Znao sam da će mi nedostajati reči, jer nema epiteta i ukrasa koje bih mogao da izgovorim, a da ga naš Jaro svojim delima nije pretvorio u stvarnost. Ovo nije patetika, ovo je istina. On je najvoljenija osoba koju sam ja u životu upoznao, on je nekog koga moraš voleti. On nije imao čip sa negacijom, sa nečim ružnim. Njegova duša i njegov svet je bio satkan od dobrote", rekao je Ćaćić.
 
Novinar Đorđe Vukmirović je rekao da je Jaroslav Pap radio sve na vrhunskom nivou.
 
"Kada je trebalo napisati predgovor za njegovu fantastičnu foto-monografiju o Vojvodini, pitao sam se kakav čovek je mogao da napravi ovo. To je mogao čovek koji je uhvatio raskoš Vojvodine u svim njenim nijansama. Njegovo ime je postalo paradigma za vrhunsku fotografiju prirode, na stotine njegovih fotografija je objavljeno u najeminentnijim časopisima posvećenim prirodi", poručio je Vukmirović.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je da Pap bio veliki umetnik i hroničar Novog Sada i Vojvodine.
 
"Jaro je bio kao Deda Mraz na događajima, nikad nametljiv, uvek po strani, a uvek na pravom mestu. Nikada u prvom redu, a uvek sa pravom fotografijom. I to mogu samo veliki umetnici, to je činjenica. Ne morate da budete stručnjak za fotografiju i medije, to možete da osetite", naveo je gradonačelnik Novog Sada.
 
 
Pap je sahranjen na Gradskom groblju u Novom Sadu.
 
On je iznenada preminuo u 65. godini, 16. avgusta, u lovištu "Kazuk", u Specijalnom rezervatu prirode "Gornje podunavlje", u kojem je decenijama beležio veličanstvene slike prirode.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti