Preminuo prvi diplomirani student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu - prof. dr Momir Plavšić

Prof. dr Momir Plavšić, prvi diplomirani student Mašinskog fakulteta u Novom Sadu, danas Fakulteta tehničkih nauka, preminuo je u 89. godini života.
Preminuo prvi diplomirani student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu - prof. dr Momir Plavšić
Foto: 021.rs
Od Plavšića su se oprostili porodica, prijatelji, Fakultet tehničkih nauka, članovi Katedre za mašinske konstrukcije, transportne sisteme i logistiku, Departman za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo.
 
Prof. dr Momir Plavšić rođen je 1932. godine u Bačkoj Palanci, u zemljoradničkoj porodici, gde je završio osnovnu školu i niže razrede gimnazije.
 
Gimnaziju je završio 1951. godine u Novom Sadu, a 1953. godine diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu, grupa matematika-fizika. U toku školske 1953/54. godine završio je školu rezervnih vojnih oficira. 
 
Mašinski fakultet u Novom Sadu, danas Fakultet tehničkih nauka, upisao je 1960. godine, a diplomirao je oktobra 1964. godine na mehanizacijskom odseku. 
 
Od 1964. do 1968. radio je u preduzeću Industrija mašina "Pobeda" u Novom Sadu na poslovima operativno-planske pripreme proizvodnje. 1968. godine izabran je u zvanje asistenta na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu. 
 
Godine 1973. odbranio je magistarski rad pod naslovom "Analiza opterećenja i određivanje optimalnih parametara obrtnog postolja univerzalnog bagera" na Mašinskom fakultetu u Beogradu. 1981. odbranio je doktorsku disertaciju na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu pod naslovom "Prilog određivanju osnovnih parametara vibracionih razrivača" i time stekao titulu doktora tehničkih nauka. 
 
Kao istaknuti pedagog, Momir Plavšić dobio je 1988. godine zlatnu plaketu za životno delo u obrazovno-pedagoškom radu od Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije Univerzitetskog odbora u Novom Sadu. Takođe, 1981. godine, dobio je zahvalnicu za uspešnu saradnju i učešće na projektovanju i izgradnji fabrike montažnih elemenata GIK "1. maj" u Bačkoj Topoli.
 
Kao redovni profesor, 1997. otišao je u starosnu penziju.
 
Sahrana će se održati u četvrtak, u 11:15 časova, na Gradskom groblju u Novom Sadu.
  • /

    19.08.2021 07:20
    /
    onda taj fakultet bas i nema dugu tradiciju
  • Raja

    19.08.2021 00:41
    Imao sam cast i zadovoljstvo da mi bude profesor i clan komisije na odbrani diplomskog rada.
    Hvala mu na znanju koje mi je preneo i koje sam koristio tokom citave svoje inzinjerske karijere.
    Neka mu je vecna slava.
  • Noj(e)

    18.08.2021 20:57
    Kuda plovi ovaj brod
    Divan profesor, sećam ga se kao dobrog predavača i čoveka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti