Vakcinacija dece: Bez potpisnika opasne peticije sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu

Među potpisnicima peticije protiv vakcinacije dece nema profesora sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.
Vakcinacija dece: Bez potpisnika opasne peticije sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Peticija "Stop diskriminaciji i prinudi oko kovid 19 vakcinacije za decu" pokrenuta je 10. avgusta, a svoje potpise na ovu peticiju u čijem tekstu se nalaze sporne tvrdnje u vezi sa vakcinacijom, epidemijom i testiranjem, stavilo je oko 50 lekara uključujući i dva profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu.
 
Nakon što se u sredu Medicinski fakultet u Beogradu ogradio od profesora koji su protiv vakcinacije, izražavajući svoje neprijatno iznenađenje postupkom svojih zaposlenih, tekst peticije je dopunjen. 
 
Dodato je, između ostalog, da se lekari potpisnici peticije ograđuju od potencijalnih kvalifikacija da su "antivakseri".
 
"Potpisnici peticije izjavljuju da iznose isključivo svoje lično mišljenje, koje nužno ne mora da predstavlja stav organizacija u kojima su zaposleni", piše u novom dodatku, uz tvrdnju da nisu ni u kakvom sukobu interesa, jer "nisu učesnici projekata u vezi sa vakcinom". 
 
Bez potpisnika sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu
 
Inače, u medijskim tekstovima pojavila se i tvrdnja da je peticiju potpisala jedna profesorka Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Međutim, među imenima koja se nalaze u inicijalnoj peticiji ne mogu se pronaći predavači sa novosadskog fakulteta.
 
Na spisku se nalazi dr Violeta Stanimirović, na čijem Linkedin profilu piše da je profesor saradnik na "Medicinskom fakultetu Novi Sad FFNS" od 2015. godine, što je verovatno dovelo do ove zabune.
 
Dr Stanimirović za 021.rs kaže da je reč o privatnom Farmaceutskom fakultetu u Novom Sadu (FFNS) u okviru Privredne akademije. Kako je u kratkom razgovoru navela, ona je trenutno u penziji, ali drži poneka predavanja na ovom fakultetu kao i na "jednoj višoj školi"
 
Kako bi ispravili ovu zabunu, iz novosadskog Medicinskog fakulteta za 021.rs su naveli da "na osnovu uvida u kadrovsku evidenciju zaposlenih dotična Violeta Stanimirović nije radnik Medicinskog fakulteta Novi Sad".
 
Iz ove obrazovne ustanove ističu i da apsolutno podržavaju stavove Medicinskog fakulteta u Beogradu koji se ogradio od stavova potpisnika sporne peticije.
 
"Kao i oni, vodimo se stavovima medicine zasnovane na dokazima", navodi se u odgovoru za 021.rs.
 
Dr Stanimirović je, inače, gost televizijskih programa u kojima priča o kvantnoj medicini, čakrama, i slično. Mnogi stručnjaci ovu komplementarnu dijagnostiku i terapiju osporavaju i već godinama pokušavaju da ukažu na njene opasnosti. Ona navodi da je lekar sa specijalizacijom iz kliničke farmakologije i subspecijalizacijom iz balneoklimatologije, te da primenu kvantne medicine smatra komplementarnom metodom oficijalnim metodama lečenja.
 
Pulmolog dr Srđan Lukić kaže za 021.rs da je u pitanju samo "jedna od stotina pseudomedicinskih grana koje su sve podjednako naučno neutemeljene i neefikasne"
  • Salamander

    20.08.2021 14:13
    Primum non nocere
    svako ko prekrši etiku, potpada pod etički odbor SLD, ali, šta ako i etički odbor krši etiku?
    Onda dolazimo do političke deobe na "lekare" i lekare.
    Koga i kako "lekari" politikanti leče, to samo mi lekari znamo.

  • Frida

    20.08.2021 07:45
    "I pod pretnjom neću popustiti da se iskoriste moja medicinska znanja, suprotno zakonima humanosti." Ovaj deo teksta Hipokratove zakletve, potpisnici peticije itekako znaju, za razliku od kolega sa novosadskog med. fakulteta, koje je leglo SNS jednoumlja. Lov na veštice se praktikuje u medijskoj tišini. Pitam se samo šta će biti sa inkvizitorima kad SNS pukne kao zvečka, a taj dan je sve bliže i bliže.
  • Qq

    20.08.2021 00:58
    Kratak je put od aplaudiranja lekarima u 20h (koji su svi u tom trenutku nevakcinisani, a lece nas) do pljuvanja lekara koji hoce da ostanu nevakcinisani, ali vise ne zelite da vas lece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti