NADA: Čomić da podnese ostavku zbog nacionalnosti Vojvođanin na budućem popisu

Nacionalno-demokratska alternativa (NADA) zatražila je da ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić podnese ostavku.
NADA: Čomić da podnese ostavku zbog nacionalnosti Vojvođanin na budućem popisu
Foto: FoNet/AP
To su tražili zbog stava da se u predstojećem popisu stanovništva Srbije, koji treba da se održi 2022. godine, ubaci i nacionalna pripadnost "Vojvođanin".
 
Koalicija koju predvode Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je da je Vojvođanin naziv za regionalnu pripadnost, slično odrednicama "Šumadinac", "Krajišnik" ili "Beograđanin".
 
"Slično smo imali u Crnoj Gori i evo šta danas imamo, nezavisnu državu, tenzije i sukobe na ivici građanskog rata. Neko očigledno želi i u Vojvodini. Zahtevaćemo ostavku ministarke Čomić, ako istraje u ovoj svojoj nameri", naveo je u pisanoj izjavi predsednik DSS-a Miloš Jovanović.
 
Predsednik POKS-a Žika Gojković zatražio je od premijerke Ane Brnabić da se hitno izjasni po tom pitanju.
 
"Ministarka Čomić nastavlja tradiciju komunističke partije koja stvara veštačke nacije isključivo na štetu srpskog naroda... Očigledno je da Čomić i (predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad) Čanak na ovaj način žele da se dodvore malobrojnim separatistima u Vojvodini i domognu cenzusa na narednim izborima", smatra Gojković.
 
Predsednik Vojvođanske partije i poslanik u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine Aleksandar Odžić izjavio je u utorak, da je delegacija Ministarstva ljudska i manjinska prava "imala razumevanja" da se građanima omogući "pravo na slobodno izjašnjavanje i vojvođanski identitet".
 
Podsetimo, on je nakon sastanka sa ministarkom Čomić dodao da su popisivači, na poslednjem popisu 2011. godine, građane koji su se izjašnjavali kao Vojvođani "svrstavali u rubriku regionalne pripadnosti ili pod 'ostali'".

Komentari 172

  • Zare

    26.08.2021 08:52
    @Sergej
    42% je ostatak onoga sto je Beograd raznim trikovima uzeo od ostatka Srbije pa verujem da bi se i drugi rado odcepili od Bg.
  • savo

    25.08.2021 19:00
    vojvodjanin
    ima nas vecina u vojvodini Vojvodjana.a vi sns fasisti pucajte od muke
  • @Marina

    25.08.2021 01:57
    Нисам мислила на Србе, зна се кога још увек има малкице на поменутим локацијама, њихов стид је потпуно разумљив, они који се нису стидели су се већ вратили у своју домовину....
    da li shvatas da je ovo cist fasizam to sto pises nimbuse

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.