FOTO: Stanari ušli na gradilište budućeg suda u Stražilovskoj u pokušaju sa spasu drveće

Stanari ulica Radničke i Maksima Gorkog ušli su danas na gradilište budućeg suda u Stražilovskoj ulici kako bi pokušali da spasu drveće za koje im je rečeno da će biti sačuvano, saznaje 021.rs.
Građani su na gradilištu bili neko vreme i stajali su pored stabala čije korenje su izvođači radova počeli da seku, mada bi trebalo da bude očuvano i zaštićeno, kako je stanarima obećano nakon protesta pre dve godine.
 
Dok su bili na gradilištu, bilo je svađe i guranja sa obezbeđenjem koje se, kako su naveli stanari za 021.rs, ponašalo krajnje bezobrazno.
 
Jedna od stanarki, Isidora Amidžić, za 021.rs navodi da su imali sastanak u 10 časova da bi se dogovorili oko toga šta će dalje, jer investitor i izvođač radova nisu postupili prema planskoj regulativi, nisu postavili ogradu tamo gde treba i ugrozili su drveće koje treba da bude očuvano. 
 
"Prema planskoj regulativi piše da ograda treba da ide negde po polovini parcele, te da se na taj način izbegne drveće. Nije realizovan projekat zaštite i ta stabla su potkresana. Mi smo ušli, slikali se sa drvetom i izašli, uz pojedine probleme koje nam je pravio dečko iz obezbeđenja gradilišta. Na fotografijama se vidi da je korenje sasečeno. Mi ćemo dalje podneti prijavu građevinskoj inspekciji, koja će dalje, nadamo se, primorati investitora da postupi po zakonu", kaže Amidžić.
 
 
Ona je dodala i da stanari planiraju nova okupljanja jer su njima stabla bitna, daju hlad celom parkiću i kako dodaje "neki su kupili stanove zbog parkića i zelenila".
 
Ovaj ulazak stanara u gradilište je nastavak protesta koji je počeo pre dve godine kada su se stanari okolnih zgrada pobunili prilikom donošenja plana, a koji je predviđao da se uklone dečije igralište i parkić između zgrada. Međutim, tada je stanarima u Gradskoj upravi obećano da se ipak neće biti posečeno svo drveće, već samo nekoliko stabala.
 
Podsetimo da se na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog zida zgrada suda, a da su stranari pre gotovo mesec dana već protestovali jer su neka stabla posečena i tada su prekinuli radove. Tada im je rečeno da će biti posečena samo stabla koja moraju, ali kako se sada ispostavilo, izvođač radova je potkresao i korenje drveća koje bi trebalo da se sačuva.
 
Prvobitnim planom je bilo predviđeno da se poseče svih 15 stabala i da se ukloni dečije igralište kako bi se dobio "zeleni krov garaže". Nakon protesta stanara, projektovana veličina podzemne graže suda je smanjena, čime je drveće trebalo da bude sačuvano.
 
Izgradnju suda od 11.000 kvadrata finansira Evropska unija, a zvanično je investitor Ministarstvo pravde, dok je izvođač radova "Jadran" iz Beograda.
  • Komsinica iz kraja

    28.08.2021 15:41
    @Miroslav
    Zanimljivo je da imate primedbe i poredite parcelu koja je bila u privatnom vlasništvu i koja je prodata investitoru. Prostor zbog kojeg stanari protestuju je medjublokovski i koriste ga svi stanari. Takodje su interesantne Vase primedbe na zaklanjanje pogleda. Ostale zgrade u ulici Vam nisu zaklanjale pogled? Na njih niste imali primedbe? Ideja za jos jedno igraliste Vam je sjajna. Mozda mozete da pokrenete inicijativu da se napravi jos jedno sa druge strane Vase ulice i bul Cara Lazara?
  • Miroslav

    24.08.2021 12:29
    Postovani,
    Poprilicno je licemerno ovo sto se pise po komentarima i sta se desava. Namerno sam naveo primer stevana musica, da bih iZvukao paralelu. Naime, privatni investitor koji dobije urbanisticke uslove i angazuje isidoru da projektuje je ok. Verovatno i jeste. Ali ostali privatni investitori koji dobiju urbanisticke uslove nisu ok, jer ne projektuje isiodora i njeni saborci iz udruzenja arhitekata. O tome vam pricam. Ovde konkretno gradi drzava po istim urbanistickim uslovima.
    Kao sto meni smeta zgrada koju je glasnogovornica projektovala jer mi zaklanja pogled, svetlo i rasteruje vrapce, a uzgred je i ruzna, tako i njima smeta sud. Samo ja necu sici sa ekipom dokonih komsija da blokiram gradiliste i od toga pravim pozoriste.
  • Vladan

    23.08.2021 20:09
    @@Miroslav

    Neće. Vaši investitori su završili ovde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti