FOTO: Građani dežurali kod gradilišta budućeg suda, inspekcija najavila dolazak za tri do pet dana

Stanari bloka zgrada koji se nalazi između ulica Maksima Gorkog i Radničke, nakon jučerašnjeg ulaska na gradilište budućeg suda u Stražilovskoj ulici okupili su se i jutros.
FOTO: Građani dežurali kod gradilišta budućeg suda, inspekcija najavila dolazak za tri do pet dana
Foto: 021.rs
Građani koji protestuju u želji da sačuvaju stabla drveća koja su stara više od 50 godina, a koja su oštećena radovima na izgradnji suda okupili su se oko 7 časova ujutro kako bi zajedno pozvali građevinsku i urbanističku inspekciju, a kako se naš reporter i sam uverio, iste nisu odgovarale na pozive.
 
Ipak, kako tvrdi jedna od okupljenih, ona je uspela da ih dobije, a bez obzira na to što je tokom poziva naglasila da je hitno, iz građevinske inspekcije su rekli da će na teren izaći za tri do pet dana.
 
Kako tvrde stanari, oni će sa okupljanjima nastaviti sve dok sve ono što je doneseno u planskoj regulativi ne počne da se poštuje. 
 
U samoj dokumentaciji, u koju je naš novinar imao uvid stoji da se planom predviđa uklanjanje četiri stabla koja se nalaze nad planiranom podzemnog garažom (tri lipe i breza), te i da se ostalo drveće zadržava.
 
Takođe u planu je navedeno da ostala stabla koja se ne uklanjaju moraju ostati izvan ograđenog prostora.
 
 
Da podsetimo, jučerašnji ulazak stanara na gradilište, kao i današnje okupljanje samo su nastavak protesta koji je počeo još pre dve godine kada su se stanari okolnih zgrada pobunili prilikom donošenja plana, a koji je predviđao da se uklone dečije igralište i parkić između zgrada.
 
 
Tada je stanarima u Gradskoj upravi obećano da drveće, izuzev nekoliko stabala, neće biti isečeno.
 
Prvobitnim planom bilo je predviđeno da se poseče svih 15 stabala, te i da se ukloni dečije igralište kako bi se dobio "zeleni krov garaže", ali je nakon pobune građana planirana i projektovana veličina garaže suda smanjena, a i drveće je trebalo da bude sačuvano.
 
Izgradnju suda, čija površina bi trebalo da bude 11.000 kvadratnih metara finansira Evropska unija, zvanično je investitor Ministarstvo pravde, a izvođać samih radova je "Jadran" iz Beograda.
  • Savesni građani

    30.08.2021 19:44
    To baš nije uredu
    Mislim da bi grad trebalo da stanarima okolnih zgrada ustupe plac pa da ga oni organizuju kako žele. Ipak su oni kupili stanove u centru grada.
  • Pavle

    24.08.2021 14:06
    Pravdom protiv drveća
    Ono kad si u vremenu gde si željan pravde, pa upada u oči da postoji "ministarstvo pravde" u tekstu. U stvarnosti se to baš i ne primećuje.
  • Isidora

    23.08.2021 23:24
    Nadamo se dobrom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti