Od Novog Sada do Beograda 15 novih i rekonstruisanih železničkih stanica, ukidaju se pružni prelazi

Spajanje železničkog koloseka na deonici Stara Pazova – Novi Sad na vijaduktu u plavnom delu Dunava završeno je. Deonica je deo nove brze pruge Beograd–Budimpešta, duge oko 184 kilometra.
Od Novog Sada do Beograda 15 novih i rekonstruisanih železničkih stanica, ukidaju se pružni prelazi
Foto: 021.rs
Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnice Srbije" rekao je za RTS da se uz trasu brze pruge, istovremeno, uređuju i sve železničke stanice na toj deonici.
 
Stanisavljević je rekao je da se osim modernih pruga i vozova brzine do 200 kilometara na sat, istovremeno uređuju i sve železničke stanice, a u ovom trenutku na potezu od Beograda do Novog Sada.
 
"Osim brzih vozova i kvalitetne železničke usluge, putnici dobiju i mnogo kvalitetniji ambijent za putovanje, što se postiže uređenjem stanica. Znamo da su u svim gradovima železničke stanice, posebno u manjim mestima, ukras tih mesta. Na ovaj način doprinećemo da se promeni potpuno okruženje mesta železnica, duž pruge od Beograda do Novog Sada, a kasnije do Subotice. Biće praktično urađene sve železničke stanice", ističe Stanisavljević.
 
Podseća da je na prvoj deonici od Beograda do Stare Pazove, koju rade kineske železnice i kineski partneri, stepen trenutne završenosti od 75 do 90 odsto, kao i da ceo projekat, u građevinskom smislu, treba da bude završen do kraja godine.
 
"Bitno je naglasiti da su železničke stanice objekti koji se praktično rade na kraju, kada se čitav projekat finalizira. Na prvoj deonici su u toku intenzivni radovi, rade se dve nove železničke stanice, jedna od njih je u Zemunu, druga u Batajnici", kaže Stanisavljević.
 
Stanisavljević dodaje da je na Novom Beogradu stanica centralna, kao i da će se ona raditi u skopu kompleksa nove autobuske stanice.
 
On ističe da će na deonici od Beograda do Novog Sada biti ukupno 15 novih i rekonstruisanih stanica.
 
"Od toga se stanice Zemun i Batajnica grade kao novi objekti. Od Stare Pazove do Novog Sada imaćemo još dve nove stanice koje se potpuno grade – Sremski Karlovci i Beška", dodaje.
 
Nenad Stanisavljević ističe da su u svim stanicima od Beograda do Novog Sada urađeni pothodnici koji olakšavaju putnicima kretanje kroz stanice, a pozvao je i korisnike objekata da ih koriste zbog bezbednosti, a kaže i da je bilo slučajeva da nove stanične zgrade budu išarane grafitima.
 
"Pozivamo da se to ne dešava", navodi.
 
S obzirom na to da je reč o vozovima brzine do 200 kilometara na sat, Stanisavljević poziva sve da u cilju zaštite ne prilaze prugama.
 
"U najvećem delu pruge ti radovi nisu gotovi, ali ne govorimo o staničnom prostoru od Beograda do Novog Sada, gde na velikom delu, duž cele trase postoje zaštitni zidovi od buke, koji istovremeno predstavljaju i fizičku zaštitu. Kod vozova od 200 kilometara na sat ne sme da se dogodi ništa nepredviđeno na pruzi, radi bezbednosti voza i putnika i ostalih učesnika u saobraćaju", kaže Stanisavljević.
 
Ističe da su postavljene zaštitne barijere, s obe strane pruge, koje sprečavaju da neko fizički dođe ili pređe prugu. 
 
Prema rečima Stanisavljevića, duž trasa neće biti ukrštanja putnih prelaza.
 
"Svi putni prelazi se između Beograda i Novog Sada, a kasnije od Novog Sada do Subotice ukidaju. Upravo je zato samo na deonicu od Stare Pazove do Novog Sada izgrađeno preko 60 novih objekata – podvožnjaci, nadvožnjaci, koji treba da garantuju bezbednost", dodaje.
 
Nenad Stanisavljević zaključuje da će sve železničke stanice koje su na potezu od Beograda do Novog Sada bite završene do kraja godine.
 
"Radovi na deonici od Novog Sada do Subotice još nisu počeli. Oni se očekuju, a 33 meseca je rok za završetak radova od početka, a sve železničke stanice će biti rekonstruisane", objašnjava gost Jutarnjeg programa.
 
Spajanjem železničkog koloseka na deonici Stara Pazova – Novi Sad na vijaduktu u plavnom delu Dunava 24. avgusta, svečano je obeležen završetak građevinskih radova na toj deonici.
  • Indjijac

    29.01.2022 16:16
    Stanica
    Sta je sa stanicom "Indjija pustara"?
  • ggg

    26.10.2021 11:56
    pošto su ukinuli stanice, dunav, čortanovci i bešku, svi ti građani i UČENICI će koristiti autobus kao i ovih godina kako se MODERNIZUJE pruga jer istu neće moći da koriste jer NEMA STANICA
  • Stevan

    31.08.2021 18:25
    Nemam reci
    Neko je pomenuo i ja cu. Napravise od ovoga pricu ko da je pruga kroz 10 planina a ne kroz Vojvodinu. 100godina je radili. 180km se u svetu postavi za 6-8 meseci, godinu dana treba ako ih mrzi da rade. I da podsetim, svetski rekord u izgradnji pruge je 30km za 8 sati. Pa vi vidite. Mi u proseku 30km za 8meseci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti