"Grade sud, a ne poštuju odluke": Novosađani revoltirani zbog oštećenog drveta

Na gradilištu novog suda u Stražilovskoj ulici oštećen je koren stabla platana uprkos Planu detaljne regulacije koji garantuje njegovu zaštitu.
"Grade sud, a ne poštuju odluke": Novosađani revoltirani zbog oštećenog drveta
Foto: 021.rs
Protiv prvog Plana detaljne regulacije građani su se pobunili pre dve godine, te su zahtevali njegovu izmenu kako bi zaštitili vegetaciju koja je, kako kažu, jedan od razloga zbog kojih žive baš u okolini "Parkića".
 
Upravo su se sami građani izborili za izmenu Plana detaljne regulacije kako bi se zaštitila stabla među kojima je i platan star više od 60 godina.
 
Te izmene, osim zaštite vegetacije, podrazumevale su i smanjenje površine koja je bila planirana za podzemnu garažu novog novosadskog suda, a samim tim i manji broj parking mesta u njoj.
 
Iako su usvojene izmene plana objavljene u Službenom listu Grada Novog Sada u martu 2020. godine, kada je pre nekoliko nedelja počela priprema terena za izgradnju novog suda, koju inače finansira Evropska unija, bilo je jasno da ih izvođači radova neće ispoštovati.
 
Kako je navedeno u izmenjenom planu: "U postupku formiranja gradilišta voditi računa da se u okviru obuhvata prostora na kome se planira izgradnja nađu samo četiri stabla (tri lipe i breza) za koje je projektom planirano uklanjanje, odnosno sva ostala stabla koja se ne uklanjaju moraju ostati izvan ograđenog prostora".
 
Bez obzira na plan regulacije, kako se naš reporter na terenu i uverio, u okviru ograde gradilišta nalazi se upravo pomenuti platan, ali i još nekoliko stabala koja su takođe "morala ostati izvan ograđenog prostora".
 
Nepoštujući plan regulacije, izvođači oštetili stablo
 
Građani koji su se 2019. godine pobunili, te svojim delovanjem izvojevali "pobedu" i izmenu detaljnog plana regulacije, barem na papiru, pre nekoliko dana shvatili su da taj papir baš i ne znači toliko kada je reč o poštovanju uredbi koje su se na njemu našle.
 
Sam plan govori o tome da bi uređenje prostora bloka pravosudnih organa trebalo da se bazira na očuvanju postojeće kvalitetne vegetacije, u što je većoj meri moguće.
 
Deo dokumenta precizira o čemu se tačno radi: "Planom se predviđa uklanjanje četiri stabla koja se nalaze nad planiranom podzemnom garažom (tri lipe i breza). Ostatak visoke kvalitetne vegetacije se zadržava. Dva stabla (lipa i platan) čiji su korenovi sistemi u zoni iskopa podzemne garaže, potrebno je adekvatno statički obezbediti od pada, pre početka izvođenja građevinskih radova."
 
Sledećih nekoliko rečenica tiču se upravo pomenutog stabla platana za koje se u samom dokumentu navodi da je posebno ugroženo, jer je uočeno oboljenje na deblu, te bi oštećenje korenovog sistema dodatno narušilo stabilnost i moglo da izazove pad stabla.
 
"Primenom mera dendrohirurgije potrebno je obezbediti stabilno zdravstveno stanje stabla platana. Ukoliko je zbog adekvatne primene mera dendrohirurgije neophodno da stablo uđe u obuhvat ograđenog prostora na kome se vrše građevinski radovi, moraju biti ishodovani posebni uslovi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, u fazi projektovanja", navodi se u detaljnom planu regulacije.
 
U dokumentu se dodaje i da očuvanju oštećenog stabla platana treba dati prednost u odnosu na njegovo uklanjanje.
 
Bez obzira na ovaj dokument čije su odredbe na snagu stupile 8. marta 2020. godine, po otvaranju gradilišta početkom avgusta ove godine pomenuto stablo našlo se upravo unutar ograda gradilišta.
 
 
Kako je i sam Pokrajinski zavod za zaštitu prirode potvrdio u odgovoru građanima u koji je novinar 021.rs imao uvid, "nakon uklanjanja značajnog dela korenovog sistema, stablo može predstavljati pretnju bezbednosti po ljude, druga stabla i materijalna dobra, posebno s obzirom na predstojeće radove na dubljem vertikalnom iskopu, moguće letnje oluje i druge vremenske nepogode".
 
Takođe, iz Zavoda su dodali da, ukoliko nije moguće obezbediti bezbednost ljudi, drugih stabala i materijalnih dobara, potrebna je zamena pomenutog stabla novim sadnicama.
 
Kako iz Zavoda odgovaraju na pitanja 021.rs, o razlozima postavljanja ograde na određeno mesto, sprovođenju planske i projektne dokumentacije, izvođenju radova, nadležne su za to "određene" gradske uprave koje izdaju posebne dozvole u skladu sa zakonskom regulativom i inspekcijske službe koje utvrđuju da li se radovi izvode u skladu sa dokumentacijom i nepredviđenim okolnostima na samom terenu.
 
Oni dodaju i da Pokrajinski zavod nije dužan da sprovodi dendrohirurgiju, niti tehničku zaštitu stabla kao primenu biotehničkih mera.
 
"Na prostoru između Radničke i Stražilovske, gde se gradi zgrada pravosudnih organa, nema zaštićenih pojedinačnih stabala za koje je donet akt o zaštiti u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode", poručuju iz Zavoda.
 
Navode i da tvrdnja da su predstavnici Zavoda na terenu "utvrdili da je oštećeno nešto što nije smelo biti oštećeno" nije tačna jer se, kako kažu, to ne navodi u tekstu niti jednog dokumenta koji je izdao ovaj Zavod.
 
Posle pitanja 021.rs građevinska tabla dopunjena datumima 
 
Kako se uverio novinar 021.rs, iako su radovi već uveliko bili u toku, na građevinskoj tabli nedostajali su datumi početka i završetka radova.
 
Iako na samoj građevinskoj tabli piše da je rok trajanja radova 22 meseca, tačni datumi nisu bili navedeni pa je naša redakcija uputila pitanja nadležnoj građevinskoj inspekciji.
 
 
Pitanja su upućena 23. avgusta, a već sutradan građevinska tabla bila je dopunjena datumima.
 
 
"Izlaskom građevinske inspekcije na lice mesta 24. avgusta 2021. godine utvrđeno je da je gradilišna tabla dopunjena podacima koji su navedeni u Vašem pitanju", odgovaraju iz Gradske uprave za inspekcijske poslove.
 
Prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge: "Nismo nadležni"
 
Kada je reč o nepoštovanju usvojenih izmena Plana detaljne regulacije, iz građevinske inspekcije za 021.rs kažu da nisu nadležni kada je reč o organizaciji radova.
 
"Izvođač radova, uz prijavu početka radova, nadležnoj inspekciji rada dostavlja i Elaborat o uređenju gradilišta. Elaborat o uređenju gradilišta sadrži, između ostalog, šemu gradilišta, odnosno situacioni plan, koji kontroliše Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja-Inspekcija rada, odeljenje u Novom Sadu", odgovaraju iz građevinske inspekcije.
 
Na pitanje zbog čega nisu odgovarali na pozive građana da hitno intervenišu kada je reč o oštećenom stablu, te su naveli da na teren mogu izaći tek za tri do pet dana, kažu da "Sektor građevinske inspekcije putem inspektora reaguje na svaku prijavu građana u skladu sa trenutno raspoloživim ljudskim kapacitetima".
 
Kako je u odgovoru građevinske inspekcije navedeno da "situacioni plan gradilišta" kontroliše Ministarstvo za rad, odnosno inspekcija rada, pitanja smo poslali i njima.
 
Iz tog Ministarstva kažu da je inspekcija rada nadležna za kontrolu sprovođenja propisa iz radnih odnosa i mera za bezbednost i zdravlje na radu zaposlenih koji rade na gradilištu, a nije nadležna za kontrolu poštovanja Plana detaljne regulacije.
 
"Takođe, inspekcija rada nije nadležna za kontrolu sprovođenja mera zaštite koje je naložio Zavod za zaštitu prirode", navode za 021.rs iz Ministarstva za rad.
 
Oni dodaju i da je za kontrolu sprovođenja mera zaštite zapravo nadležan Zavod za zaštitu prirode.
 
Stanari: Grade sud, a ne poštuju nikakve zakone i odluke
 
Građani koji su se izborili za izmenu Plana regulacije, kako putem institucija, tako i okupljanjima, nastaviće, kako kažu, da se bore i za sprovođenje odredbi koje bi on trebalo da garantuje.
 
Kako kaže jedan od stanara iz okolnih zgrada, simptomatično je to što će na tom mestu da nikne sud, a baš na gradilištu jedne takve institucije se ne poštuju zakoni i propisi.
 
"Nije dovoljno to što smo pristali da nam poseku tih nekoliko stabala koja su se nalazila u takozvanom 'reketu', morali su i ovo na silu da poseku. Nastavićemo da se borimo", poručio je jedan od stanara.
 
Da podsetimo, stanari ulica Radničke i Maksima Gorkog ušli su 22. avgusta na gradilište budućeg suda u Stražilovskoj ulici kako bi pokušali da spasu drveće za koje im je rečeno da će biti sačuvano.
 
Izgradnju suda od 11.000 kvadrata finansira Evropska unija, a zvanično je investitor Ministarstvo pravde, dok je izvođač radova "Jadran" iz Beograda.
  • Bojan

    31.08.2021 09:42
    @Zivan

    A šta njih boli ona stvar šta tebi smeta? Njihovo je dvorište i gotovo.
  • Bole

    31.08.2021 08:39
    Nikada neću razumeti
    tu kao neku ljubav prema starom i oronulom drvetu za koje bi bilo. Ajbomje da se pivari sa korenom a posadi 10 novih. Em dobijas na estetici, nema korenja koje izbija iz betona, nema otpalih suvih grana, dobijas 10 novih drveća.
  • Anka

    31.08.2021 08:37
    Dolazi jesen. Vreme je za pošumljavanje grada. Odneo vrag šalu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti