Ustavni sud još uvek bez odluke o žalbi građana na novi most u Novom Sadu

Ustavni sud još uvek nije doneo konačnu odluku o žalbi koju je nevladina organizacija "Svet i Dunav" podnela zbog namere izgradnje novog mosta u Novom Sadu kao projekta od nacionalnog značaja.
Ustavni sud još uvek bez odluke o žalbi građana na novi most u Novom Sadu
Foto: 021.rs
"Svet i Dunav" traži da se odluka Vlade Srbije poništi jer obrazloženje zaključka vlade, usvojenog u maju prošle godine, nikada nije objavljeno u Službenom glasniku. Time je, tvrdi ova organizacija, prekršen član 74 Ustava Srbije koji garantuje da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju kao i da je svako, a posebno Republika i Pokrajina, odgovoran za zaštitu životne sredine.
 
Predsednica "Svet i Dunav" Daniela Stojković Jovanović ranije je poručila da bi se realizacijom ovog projekta devastiralo plavno područje Kameničke ade, Dunavca i Šodroša u Novom Sadu. Dodaje da građani nisu imali ni priliku da budu detaljno informisani o celom projektu.
 
"Nadamo se da će Ustavni sud uvažiti našu žalbu, te zahtev da se ceo postupak u vezi sa projektovanjem i izgradnjom mosta, određivanjem strateškog partnera, finansiranja kao i postupanja u vezi sa narušavanjem ekološkog koridora, te narušavanja staništa strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta na predmetnom području preispita", zaključila je Stojković Jovanović.
 
Kako za 021.rs navode u Ustavnom sudu, 15. jula je podneta ustavna žalba i formiran je predmet.
 
"Ova nevladina organizacija je, u navedenom predmetu, takođe podnela dodatni podnesak, odnosno inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti navedenog Zaključka Vlade. Postupak u predmetu je u toku", poručuju u Ustavnom sudu za naš portal.
 
Projekat izgradnje novog mosta predmet je žustre javne i političke diskusije. Urbanistički plan je usvojen u junu bez ijednog glasa protiv u Skupštini grada, a čelnici Grada su izgradnju pravdali činjenicom da je Novi Sad sve veći.
 
Četvrti most će rasteretiti najopterećeniji putni pravac u gradu - od Mosta slobode do Železničke stanice, duž Bulevara oslobođenja, smatra zamenik gradonačelnika Milan Đurić.
 
Za opoziciju je problematičan izbor partnera na projektu - kineske kompanije CRBC, koja je između ostalog bila i na "crnoj listi" Svetske banke, poručili su ranije u pokretu "Dosta je bilo". 
  • Milutin

    15.09.2021 00:19
    Ko god je isao na ka Sremu i nazad, video je guzve koje se stvaraju na mostu, i koliko je zaista neophodno da se taj deo rastereti.

    Meni licno treba nekad preko 10 min da se prikljucim u grad...
  • Bojan

    02.09.2021 10:56
    @Dimitrije

    Ne brini, neće morati ništa da poseku, pošto takvi radovi ne mogu da se odrade na brzinu tako što protrčiš Limanom, kao što mitinge odrađuju. Tako da od toga nema ništa.
  • Kuranji Ervin

    02.09.2021 08:14
    Ustavni sud još uvek bez odluk
    Trebali su da prave most preko Ribarskog ostrva da bi svi mogli da pi..ju na divlje objekte na Ribarskom lopovbskom ostrvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.