Vojvođanski klub: SANU iskoristio jeftin politički trik Čanka i Čomić za napad na Vojvodinu

Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić" ocenio je da su "SANU i njeni nacionalistički jastrebovi iskoristili jeftini politički trik Čanka i Čomićeve za napad na Vojvodinu".
Vojvođanski klub: SANU iskoristio jeftin politički trik Čanka i Čomić za napad na Vojvodinu
Foto: 021.rs
Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", Savez antifašista Vojvodine i Vojvođanska politikološka asocijacija navode da je "dogovor dugogodišnjih političkih saradnika, koji su sada u službi naprednjačkog režima, Nenada Čanka i Gordane Čomić, o slobodi izjašnjavanja na budućem popisu, pročitan od svih mislećih građana kao poslednji pokušaj opstanka korumpirane i istrulele 'vojvođanske' politikantske elite, sa ciljem da se održi nekako u svojim višedecenijskim sinekurama".
 
Ove organizacije podsećaju da je regionalno izjašnjavanje u Srbiji dozvoljeno još u popisu iz 1971. godine.
 
"Skrećemo, međutim, pažnju na reakciju Srpske akademije nauka i umetnosti, koja je i dalje prilježna u 'prepoznavanju antisrpskih pojava', a koja se nikada nije samokritički osvrnula na svoj 'čuveni" Memorandum, koji je doprineo da se Jugoslavija raspadne u krvavim ratovima", stoji u saopštenju.
 
Dodaje se da su "SANU i njeni nacionalistički jastrebovi ovaj jeftini politički trik Čanka i Čomićeve iskoristili za napad na Vojvodinu, tvrdeći da u njoj postoje separatističke tendencije i ukazujući na 'užas' formiranja 'vojvođanske nacije'".
 
"Ovakav dnevnopolitički sunovrat SANU nije iznenađenje. Čvrsto zakucana na poziciji nacionalističkog delovanju u proteklih pola veka, ova noseća organizacija 'srpskog sveta' jeste odgovorna za egzodus srpskog naroda sa svojih vekovnih staništa, ne samo na zapadnim rubovima, nego i na južnim, kao što nosi i odgovornost za ratove koje su odneli više od 130.000 života i unesrećili milione", navode ove organizacije.
 
Dodaju da je "doslednost u težnji za nacionalnom homogenizacijom koncentrisana danas na ono što je preostalo da se 'brani' - Vojvodinu".
 
"Od Miloševića, preko Đinđića, Koštunice, Tadića, pa sve do Vučića, pitanje državno-pravne pozicije Vojvodine u državi Srbiji – je nerešeno. 'Autonomija' je prestala da postoji. Nema izvornih prihoda, nema zakona, ismejane su njene zakonodavne inicijative, opustošene su njene lokalne samouprave, evidentan je nestanak sela, gradova i ljudi, a još više egzodus njenih tradicionalnih etničkih zajednica. Ne sme da postoji ni njena intelektualna elita, regionalnu Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti izbrisao je njen osnivač", smatraju ove organizacije.
 
Ističu da se "Vojvodina u okviru države Srbije i dalje opire nacionalističkoj koncepciji SANU". 
 
"Onoga trenutka kada u Vojvodini prestane prebrojavanje krvnih zrnaca, ne samo starosedeocima, nego i svim pridošlim građanima, kada bude omogućeno da se sama (autonomno-samozakonodavno) stara o sebi, te kada bude bila u njoj omogućena, nasuprot plemenske i kriminalne 'slobode' – lična sloboda, tada će Vojvodina imati svoje mesto u državi Srbiji, a Srbija će postati demokratska zemlja", zaključuje se u saopštenju.
  • MonteDushano

    20.09.2021 10:31
    Interesantno je da vaskoliki Srbi nemaju ništa protiv Turaka koji su kinjili Srbiju pola milenijuma!!
  • Dejan

    06.09.2021 07:59
    A ko je kriv za 500 miliona neprijavljenih kineza...
  • Komifo

    01.09.2021 18:33
    @Vojvosadjan

    E pa sad, ti bi da on zna i jezik, a kad su mu davali naš pasoš bilo je dovoljno da zna da podigne tri prsta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti