Novosadski srednjoškolci o intoniranju himne: "Svejedno nam je, ali koja je poenta?"

Sa novom školskom godinom počelo se i sa najavljenom praksom intoniranja himne Srbije u školama.
Novosadski srednjoškolci o intoniranju himne: "Svejedno nam je, ali koja je poenta?"
Foto: 021.rs
Kako je sam ministar prosvete Branko Ružić naveo u pismu koje je poslao školama u Srbiji, on se nada da će intoniranje himne postati tradicija u našem školskom sistemu.
 
"Važno je da kao građani ove države, poštujemo svoju zastavu, grb i himnu i time doprinosimo očuvanju svog identiteta", piše u dopisu.
 
Učenici novosadskih srednjih škola koji su razgovarali sa novinarom 021.rs, uglavnom su nezainteresovani i nemaju izgrađen stav o ovom novitetu.
 
Među srednjoškolcima se najčešće može čuti da "nemaju nikakav poseban stav uvođenju intoniranja himne na početku školske godine", te da "nemaju problem sa tim".
 
"Nemam nikakvo mišljenje o tome, iskreno me ne zanima da li će biti himne ili ne", poručila je Biljana koja je učenica trećeg razreda srednje škole.
 
Kako većina naših sagovornika potvrđuje, pred početak prve smene u školama se sa razglasa mogla čuti himna "Bože pravde".
 
Nađa, koja pohađa četvrti razred jedne novosadske gimnazije, kaže da je za nju ta ideja prihvatljiva.
 
"To je skroz u redu što se mene tiče, moje poreklo je moje poreklo, ali ja živim u Srbiji i poštujem institucije ove države. Smatram da intoniranje himne nije nešto što je nužno potrebno, ali mi ne smeta", poručila je Nađa.
 
Pojedinci ne vide svrhu u intoniranju himne
 
Iako većina srednjoškolaca nema izgrađeno mišljenje na ovu temu, nekima ideja i poenta himne u školama zapravo nisu jasne, jer kako sami kažu, ne vide šta će to "doneti i promeniti".
 
"Nemam nikakav problem sa tim, nije mi jasna poenta. Ne vidim nikakvu svrhu u tome", poručila je Malena.
 
Nasuprot tome, postoje i oni koji smatraju da bi uvođenje nove prakse nekome moglo da "zapara uši".
 
"Nemam neko mišljenje o toj ideji, ali ono što bi svakako moglo da bude problematično jeste to što mi u razredu imamo nekoliko učenika koji su pripadnici nacionalnih manjina. Samim time, reči u himni koje su posvećene 'srpskom narodu' mogle bi biti problematične", kaže gimnazijalac Darko.
  • @PurgerNS a

    05.09.2021 16:53
    tko tebi drma kavez dotepenac?
    “srbi ili srbijanci....isto je samo što hrvati koriste termin srbijanski,srbijanci i sl
    za nas srbe ispravno je samo jedno...srbi
    a vi gospodo smirite kaveze..sami se drmate”

    Daj molim te ko je to skladao i otpjevao:
    “…Jelek, anterija i opanci
    po tome se znaju
    SRBIJANCI…
    Jelečence tesno
    košuljica tanka
    zar ne vidiš brale
    da sam SRBIJANKA …”
    Po tebi sigurno Gobac I Psihomodopop o istoimenoj fabrici u Valjevu, mislim, da i ne govorimo. Ti to najbolje znaš nadrmani?????
  • Средњошколац

    04.09.2021 18:24
    Није свеједно
    Неприхватљиво је да химна секуларне државе буде молитва. Да је химна Србије секуларна и посвећена свим грађанима Србије (а не само Србима хришћанима), могли бисмо да водимо дискусију да ли смо за или против.
  • Keka

    03.09.2021 09:55
    @Dil Do
    Mi kao narod nemamo nista svoje, sve smo ili pokrali ili prepisali sa Zapada. I taj jezik i himna su dosli indirektno odande. A i ono sto smo imali su nam dikatori poput Tita i Vucica modifikovali na taj nacin da je drustvo postalo bez "temelja". I nece biti prvi put da se istorija prilagodjava dikatatoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti