Novosadski odbornici donose odluke o 17 urbanističkih planova, pogledajte o čemu je reč

Sednica Skupštine grada, koja će se održati u sredu, 8. septembra, u najvećoj meri biće posvećena urbanističkim planovima.
Novosadski odbornici donose odluke o 17 urbanističkih planova, pogledajte o čemu je reč
Foto: 021.rs
Na dnevnom redu su i odluke o preuzimanju parcela severno od Bulevara vojvode Stepe za gradnju atletskog sportskog kompleksa, imenovanju dosadašnjeg v. d. direktora GSP-a Ivana Radojičića, kadra SNS-a, za generalnog direktora ovog preduzeća, odluka o finansiranju darovitih studenata i dodatnom izdvajanju novca za uređenje porte Uspenske crkve.
 
Pred odbornicima je i izveštaj o budžetu grada za prvih šest meseci 2021. godine, o čemu možete da čitate na OVOM LINKU.
 
Pred Skupštinom su i izveštaji o investicijama Puta, Tržnice i Lisja u prvih šest meseci, koji u osnovi pokazuju isti odnos priliva i trošenja sredstava kao i budžet.
 
Menja se i Program uređenja građevinskog zemljišta kako bi se u gradsku kasu prebacilo 15,5 miliona dinara od Pokrajine datih za radove na dekorativnoj rasveti Srpskog narodnog pozorišta. 
 
Izmene Programa predviđaju manju preraspodelu kako bi se iz budžeta izdvojilo dodatnih 9,8 miliona dinara za gradnju spalionice sveća, popločavanje porte i gradnju ograde Uspenske crkve. Ovim će se troškovi radova oko hrama Srpske pravoslavne crkve u centru grada povećati na 27,8 miliona dinara.
 
Odbornici na dnevnom redu imaju i odluku o davanju gotovo četiri miliona dinara za stipendiranje 15 studenata tokom godinu dana. Predlogom odluke je definisano da tokom školske 2021/22. Novi Sad preko Fonda za za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu daje stipendije od 22.000 dinara.
 
Međutim, sednica će biti najvećim delom posvećena urbanističkim planovima, za koje se očekuje da, po pravilu, budu usvojeni bez ikakve rasprave. Pred odbornicima su i planovi dela Čeneja, oko zone zaštite dalekovoda, centra Stepanovićeva, centra Budisave, plan Staroiriškog puta u Sremskoj Kamenici, plan zone poslovanja jugozapadno od puta u Futogu, plan istočnog dela Budisave severno od puta za Titel, plan dela radne zone u Kaću i plan dela Futoga oko ulice Futoškog vašara i okolnih ulica. 
 
Odluke o planovima koji su pred Skupštinom i koji se odnose na Novi Sad pokrivaju uglavnom pojedinačne izmene već postojećih planova, pretežno zbog potrebe investitora za gradnjom. 
 
Tako se donosi plan dela Nove Detelinare koji obuhvata blok između ulica Braće Popović, Branka Bajića i Ilije Birčanina, gde će se izgraditi kompleksi zgrada od četiri do sedam spratova.
 
Zatim se menja plan detaljne regulacije Veterničke rampe koji uglavnom reguliše legalizaciju nelegalnih objekata, kao i to kako će se planirati gradnja u ovom delu grada. Plan detaljne regulacije za poslovanje i stanovanje severno od Bulevara vojvode Stepe ne donosi posebne novine u odnosu na sadašnju situaciju i samo detaljnije reguliše pojedine lokacije na kojima se planira dalja gradnja poslovnih objekata. 
 
Odbornici razmatraju i Plan detaljne regulacije prostora za višeporodično stanovanje i parkovsku površinu u delu Rotkvarije i tu je glavna novina javna garaža ispod zelene površine kod kompleksa "Kraljev park". Ova garaža će imati oko 105 parking mesta po etaži, a plan koji se usvaja je skoro u rečenicu isti kao i onaj koji je išao na javni uvid. 
 
Na dnevnom redu su i izmene nekoliko planova za određene lokacije po želji investitora, kako bi se bliže definisali uslovi gradnje i to za lokacije Doža Đerđa 64-66, ugao Branka Radičevića i Radoja Domanovića, Sremske 7, Gundulićeve 1-3.
 
Konačno, pred odbornicima je i predlog odluke da se radi novi plan detaljne regulacije Štranda. U predlogu odluke nije objašnjeno zbog čega se donosi plan gradske plaže i šta bi trebalo da bude novo. Kao razlog navodi se birokratska rečenica koja se ponavlja u gradskim odlukama, o tome da je na delu "preispitivanje važećeg planskog rešenja i njegovog usklađivanja sa mogućnostima realizacije, u skladu sa novim zahtevima i potrebama korisnika prostora, kao i usklađivanje planiranih sadržaja sa sve većim brojem korisnika". 
 
Na dnevnom redu septembarske sednice Skupštine grada je i odluka da Grad preda Republici u vlasništvo 5.564 kvadrata na Mišeluku, što je prostor gde je već sagrađen parking Kovid bolnice. Ovo se radi kako bi se regulisali imovinsko-pravni odnosi u vezi sa zdravstvenom ustanovom, koja će u budućnosti postati Gradska bolnica. 
 
Dok će Grad dati ove kvadrate na Mišeluku, pred odbornicima će biti odluka da Novi Sad od Republike u vlasništvo dobije oko devet hektara zemljišta severno od Bulevara vojvode Stepe. Radi se o zemljištu koje je u osnovi deo kasarane Jugovićevo i čiji se deo već koristi za gradnju stambenog kompleksa sa stanovima za bezbednjake. Deo koji se predaje Gradu nalazi se pored i služiće za gradnju sportskog kompleksa sa atletskim stadionom i atletskom dvoranom. 
 
Osim ovoga, pred odbornicima je i odluka kojom se od Republike traži da se Gradu u vlasništvo prepiše nekoliko zgrada u centru koje su u javnom vlasništvu, a trenutno su upisane kao republička imovina. Novi Sad će od Vlade Srbije tražiti da se Grad u katastru upiše kao vlasnik zgrada u Miletićevoj 16, Jovana Subotića 8 i Grčkoškolskoj 8. 
 
Dodajmo i da se pred Skupštinom nalazi izveštaj o radu Centra za socijalni rad u 2020. godini, kao i plan rada ove ustanove 2021, mada je već prošlo više od osam meseci ove godine. 
  • rodjo

    08.09.2021 10:48
    samo
    pitam, sta je Klisa dobila ? naravno nista, i zato pitam,sta je sa mostom blizancem koji je pompezno najavljivan,ostavljene pare za projekat itd.proslo proslo je pet ili sest godina ! zatim ,sta je sa nastavkom Sent andrejskog bulevara koji je stao u Velebitskoj ulici, sta je sa prikljucenjem gradjana na kanalizacionu mrezu u Ritu,sta je sa kanalizacijom u Gornjim livadama, sta je sa produzetkom ulice Paje Radosavljevic, sta je sa deponijom smeca,sta je sa GSP koji ne pokriva Gornje livade,deca i ljudi idu po 1-2 km peske do autobusa (21 vek), i jos stosta ima da se napise, pozz
  • Tedi

    08.09.2021 09:05
    A u Kraljevom parku sve sami funkcioneri SNS-a
  • NSTulip

    07.09.2021 19:40
    Kraljev park...
    Kada je Galens zidao tamo zgrade sa mnogo malih stanova zazmurili su im sto nisu obezbedili parking. Sada grad treba da pravi javnu garazu jer doseljenici nemaju gde da parkiraju. Kada ce se uvesti stvarna obaveza obezbedjivanja parking mesta (ne garaza, ni zakupljenih, privatnih mesta) za sve stanove u zgradi + 20%? To i sada postoji ali im se nekako oprosti jer, jel' te, oni su investitori...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.