Usvojen izveštaj o budžetu Novog Sada, opozicija kaže "presipanje iz šupljeg u prazno"

Sem kraće rasprave o izveštaju o budžetu za prvih šest meseci ove godine, Skupština grada danas je, skoro bez reči, usvojila tridesetak odluka.
Usvojen izveštaj o budžetu Novog Sada, opozicija kaže "presipanje iz šupljeg u prazno"
Foto: 021.rs
Vlast je uglavnom bila zadovoljna realizacijom budžeta u prvoj polovini godine, dok su jedini opozicioni odbornici iz DSS-a i SRS-a ocenili da se ponavlja situacija iz ranijih godina da vlast ne zna da upravlja prihodima, jer je realizacija slaba iako je gradska kasa punija, zbog dobre naplate skoro svih poreza. 
 
Zamenik gradonačelnika Milan Đurić je, govoreći o budžetu, naveo da je u prvoj polovini godine došlo do povećanja priliva u gradsku kasu, a vlast smatra da je to posledica dobrog planiranja budžeta, kao i rasta i razvoja grada. Kako je rekao, došlo je do rasta tekućih prihoda od 30 odsto, što znači da je porasla prosečna zarada u Novom Sadu i da se povećava zaposlenost, jer je povećan priliv od poreza na zarade, kao i naplata poreza na imovinu. 
 
- Grad se razvija, a građani su odgovorniji i plaćaju svoje obaveze, a takođe se više gradi i više trguje nekretninama - naveo je zamenik gradonačelnika.
 
Govoreći o potrošnji koja je bila na nivou od 69% planiranog, Đurić je naveo da je u prvih šest meseci ove godine utrošeno preko milijardu dinara više nego 2020, odnosno preko dve milijarde više u odnosu na 2019. godinu, dodajući da je sve u skladu sa investicionim ciklusom.
 
Šef odborničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić naveo je da oni ne mogu glasati za izveštaj o budžetu jer, iako je situacija sa epidemijom kovida-19 bila bolja i nije bilo vanrednog stanja kada je sve stajalo kao u prvoj polovini prošle godine, podaci ne pokazuju energičniji i bolji rad lokalne vlasti. 
 
- Činjenica je da se u budžet slilo preko četiri milijarde više nego prošle godine, ali to je posledica toga što nije bilo vanrednog stanja i odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade. Takođe, imamo veliki deficit u radovima, jer je za šest milijardi manje utrošeno od onog što je planirano za prvu polovinu godine. Podbačaj je u kapitalnim investicijama, a kao po pravilu Uprava za građevinsko zemljište i investicije i Uprava za imovinu i imovinsko pravne poslove zakazale su u realizaciji poslova - objasnio je Jakšić.
 
On je istakao i da je neprihvatljivo da Novi Sad u bankama drži 65 miliona evra (7,7 milijardi dinara), a u gradu ima veliki broj nerešenih komunalnih problema. Jakšić je dodao i da je neprihvatljivo da se javna preduzeća, kako bi imala dnevnu likvidnost, zadužuju milione evra kod poslovnih banaka u kojima Novi Sad drži milione.  Ocenio je da sve ovo vodi ka tome da će Novi Sad opet na papiru imati suficit od više milijardi dinara, što je, kako je rekao, presipanje iz šupljeg u prazno. 
 
Šef odborničke grupe DSS-a Bojan Radojević je ocenio da sadašnja gradska vlast nema dobar menadžerski kapacitet da se uhvati u koštac sa ozbiljnim projektima koji su potrebni Novom Sadu, jer se iz izveštaja vidi da je 7,7 milijardi dinara na računima banaka, a u trezoru 1,9 milijardi, što govori da je trećina sredstava budžeta na računima i ne koristi se.  
 
On je dodao i da su protiv kadrovskih rešenja koja su predložena na Skupštini grada. 
 
Pred poslanicima se našlo imenovanje dosadašnjeg v.d. direktora GSP-a Ivana Radojičića, kadra SNS-a, kao jedinog kandidata na konkursu za generalnog direktora tog preduzeća, kao i ponovno imenovanje Vesne Iković (devojačko Jovičić), takođe kadra SNS-a, za direktorku Muzeja grada, nakon konkursa na kojem je bila jedini kandidat. Ona se na tom mestu nalazi od 2012. godine. 
 
Dodajmo da je Skupština grada, pored izveštaja o budžetu, razmatrala i izveštaje o investicionom ulaganju nekoliko JKP-a, kao i 17 urbanističkih planova. Više o tim tačkama koje su bile na dnevnom redu proćitajte OVDE
  • Mihailo

    09.09.2021 08:33
    Nisam gari al mogu da pokušam
    Ima li opozicija neku drugu frazu da iskoristi osim - Presipanje iz šupljeg u prazno- al stvarno kako sami sebi nisu dojadili :-).
  • Sasa

    09.09.2021 08:09
    Zalistan je taj fingirani izvestaj o budzetu, a ako znamo ko je clan Gradskog veca za finansije, onda nista ne treba da nas cudi. Doticnu su doveli jer nije bas strucna za finansije, a bolesno zeli da bude na funkciji i sve pitpisuje bez pogovora. Imaju izmisljenog strucnjaka koji se razume u finansije kao gradonacelnik u pravo. I dalje su planovi prioritet jer se na njima najbolje i najvrze zaradjuje kes i ugovara procenat, a i za ovu oblast imaju strucnjaka bocaru kao finansijskog pregovaraca ili uteruvaca, covek je svestrano nadahnut. Zato su sednice skupstina grada prava smejurija i legalizacija svih gluposti nesposobne gradske vlasti. Sve samo trudtovi mozgova sede u vlasti, ali za deset devet godina su uspeli da razvuju samo sendvicare-farbare.
  • Antibot

    08.09.2021 23:50
    Kad grad misli da potpiše kolektivni ugovor sa zaposlenima u gradskoj upravi? Sramota koliko dugo zavlače ljude... Gradonačelnik je obećao a od toga ništa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti