Analizirano izveštavanje portala 021 tokom pandemije: "Izuzetno odgovorno, profesionalno i pošteno"

Nezavisno društvo novinara Vojvodine objavilo je analizu izveštavanja lokalnih medija u Vojvodini tokom pandemije korona virusa, u okviru čega je analiziran i portal 021.rs.
Analizirano izveštavanje portala 021 tokom pandemije: "Izuzetno odgovorno, profesionalno i pošteno"
Foto: 021.rs
Kako je objasnio istraživački tim, fokusirali su se na rad lokalnih pokrajinskih medija, a takav okvir je odabran "zbog činjenice da se u periodima krize, kakav je period pandemije, pokazuje koliko je važna informacija 'iz prve ruke', informacija iz medija čija se redakcija nalazi samo nekoliko ulica ili kvartova dalje od našeg stana".
 
U analizi NDNV-a primećuje se da 021.rs funkcioniše, pre svega, kao lokalni medij, ali da ima izuzetnu posećenost. Istraživači su izračunali da je tokom marta i juna 2020, te marta 2021. godine na portalu 021.rs objavljeno 3.193 teksta u vezi sa pandemijom.
 
Istraživači rad redakcije sumiraju u nekoliko reči - "izuzetno odgovorno, profesionalno i pošteno".
 
"Načinjen je dobar balans informativnog i analitičkog pristupa, bez upliva senzacionalizma i tipičnih klikbejt naslova, a nivo novinarskog angažmana bio je posebno visok u temama koje se tiču Novog Sada. Novinari redakcije 021.rs kontinuirano su insistirali na postavljaju pitanja od javnog značaja, ne libeći se da iznose argumentovane kritike na račun državnih institucija, predstavnika vlasti i Srpske pravoslavne crkve. Iako se rad portala delimično finansira javnim sredstvima i putem oglasnog prostora, nisu uočeni bilo kakvi tragovi uticaja izvora finansiranja na proces i kvalitet izveštavanja. Sa druge strane, odgovornost prema publici, pre svega građanima Novog Sada, bila je vidljiva na više nivoa", navodi se u analizi.
 
Šta kaže analiza?
 
Kako se navodi u analizi, očekivani okvir u kojem bi lokalni medij o lokalnim temama izveštavao sopstvenim resursima, dok bi državne i globalne teme pokrivao sadržajima drugih medija i agencija, prevaziđen je na portalu 021.rs, budući da su autorski sadržaji uočeni i u okviru tema koje nadilaze nivo lokalnog. 
 
Autori uočavaju i implementaciju inovativnih rešenja kada je u pitanju "pričanje priče", ukazujući da to svedoči "posvećenosti redakcije poboljšanju korisničkog iskustva", kao i da se time "pridobija pažnja publike, koja je posebno krhka u dužim formama, a da se pritom ne koriste senzacionalistički trikovi".
 
"Portal 021 objavio je niz analitičkih tekstova koji jasno ukazuju na to da je redakcija nastojala da terenskim radom, desk istraživanjima, te razgovorima sa ekspertima i donosiocima odluka, insistira na pitanjima od javnog značaja, pogotovo za građane Novog Sada", navodi se.
 
U analizi se posebno izdvajaju tekstovi Živana Lazića, koji je napisao seriju tekstova posvećenih uticaju pandemije na valute, berze, cenu goriva...
 
Istraživači navode da je redakcija 021.rs "vidljivo nastojala da se priključi borbi protiv dezinformacija", pa se izveštavalo o štetnim preporukama koje su se u martu 2020. širile putem društvenih mreža i čet-aplikacija, o apelima novinara i medijskih udruženja da se pravovremeno prenose proverene informacije... Posebno izdvajaju tekst "Kad maske (ne) padnu" Gorice Nikolin u kojem je oštro kritikovala stavove i postupke dr Jovane Stojković, jedne od liderki antivakcinalnog pokreta u Srbiji.
 
Tokom posmatranog perioda, u kojem je objavljeno 3.193 teksta u vezi sa pandemijom, pronađena je jedna netačna informacija, koju je 021.rs preuzeo od agencije Beta. Druga opaska je ta što je primećeno nekoliko primera "nedovoljno precizno formulisani naslova koji pozivaju na klik"
 
Navodi se i da je 021.rs poštovao pluralizam mišljenja, što ilustrativno predstavljaju kroz primer kontraverze koja je nastala u vezi sa pričešćivanjem velikog broja ljudi istom kašičicom tokom verskih obreda. Na portalu 021.rs bili su zastupljeni stavovi svih relevantnih strana. 
 
Autori navode da se iz registra medija APR-a može videti da se 021.rs delom finansira sredstvima Grada Novog Sada i Ministarstva kulture i informisanja (javni konkursi), ali da u izveštavanju "ni na koji način nije moguće uočiti snishodljiv odnos prema državnim institucijama, uključujući i dve pomenute". 
 
"Štaviše, redakcija je u više navrata insistirala na postavljanju pitanja, tj. na dobijanju odgovora od javnog interesa od gradskih vlasti, zdravstvenih institucija i ministarstava. U tekstu 'Nije, Ana, to za poređenje' (Zorana Strike), detaljno je analizirana opservacija premijerke Ane Brnabić o stanju u Srbiji i Italiji, uz ilustrativne osvrte na važnost statističke pismenosti pri upoređivanju različitih zemalja", stoji u analizi.
 
Primećeno je da je 021.rs poštovao pretpostavku nevinosti i da je empatično izveštavao o osetljivim grupama, što se vidi i u reportaži o prodavcu magazina "Liceulice" Dragane Price Kovačević. Ukazuje se i na to širenje panike, "kao fenomen koji je u domaćim medijima zabeležen veliki broj puta tokom pandemija", nije uočen na 021.rs. Ističe se i reportaža Žarka Bogosavljevića iz crvene kovid zone Instituta u Sremskoj Kamenici, "gde je bez podizanja tenzije, dramatične muzike i prenaglašenih jezičkih rešenja izveštavano o gotovo popunjenim kapacitetima Instituta za plućne bolesti". 
 
Istraživači zaključuju da je 021.rs sistematično nastojao da promoviše argumentovane, naučne stavove, potkrepljene izvorima, ne dajući prostor pseudonuačnim spekulacijama i teorijama zavere. Kao izuzetno značajnim poduhvatom autori ističu to što je na različite načine podsticano medijsko opismenjivanje publike.
 
Redakciju portala 021.rs čine direktor Medijske kuće 021 Slobodan Krajnović, odgovorni urednik portala Zoran Strika, zamenica odg. ur. Jelena Georgiev, novinarke i novinari Gorica Nikolin, Dragana Prica Kovačević, Gordana Mihailović, Suzana Stojićević, Žarko Bogosavljević, Ivan Kuzmanović i Živan Lazić.
 
O analizi
 
U okviru istraživanja Nezavisnog društva novinara Vojvodina praćeno je 12 vojvođanskih medija, od čega pet manjinski: "Családi Kör", "Magyar Szo", "Hrvatska riječ", Hlas l'udu", te "Ruske slovo". U analizu su ušli lokalni portali "Magločistač", "Pančevo SiTI", "Mitrovica.info", tri portala iz mreže ComNet i 021.rs.
 
Celu analizu možete da pogledate na OVOM LINKU.
  • HQ

    09.09.2021 16:25
    @Ana
    Grešiš, Ana!
    Odzvonilo im je.
  • Ovdašnji

    09.09.2021 13:52
    Nažalost jedini objektivan portal na ovim prostorima.
  • Zeka

    09.09.2021 13:31
    Sve tacno
    Svaka cast komsije!!! Stvarno ste najbolji, ne samo u Vojvodini nego i u celoj Srbiji po mom skromnom misljenju. Jedini medij ciju app imam instaliranu na telefonu. Samo tako nastavite, tacno, ostro, precizno i bez senzacionalizma. Svaka cast jos jednom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti