Autor Živan Lazić

Svaki drugi zaposleni u prosveti Srbije višak

Na hiljadu srednjoškolaca u prosvetnom sistemu Velike Britanije radi 55 a u Srbiji 94 nastavnika. Prezaposlenost je sve veća, dobrim delom usled demografskog kolapsa i smanjivanja broja učenika.

Postoji li put od Otvorenog Balkana do Evropske unije?

Kako članstvo u ekskluzivnom evropskom društvu zavisi od volje (najjačih) država Starog kontinenta, Srbija teško da za prijem može da učini više od podsticanja integrisanja zemalja na rubu Unije.

Klimatske promene ruše zgrade

Intenzivni letnji porast temperuture i vlage naročito loše utiče na beton, podstičući ubrzano rđanje i širenje metala, pa dolazi do raspada sirovine koja se nezaobilazno koristi u građevinarstvu.

Koliko je Srbija zemlja sporta?

Mada volimo da se hvališemo medaljama košarkaša, strelaca, rvača, vaterpolista, mnoge države veličine Srbije imaju znatno više uspeha na sportskim terenima.

Električna vozila (ni)su zelena

Vozila budućnosti manje će štetiti prirodi od vozila na fosilni pogon samo ako se napajaju energijom za čiju proizvodnju se ne koristi ugalj.

Dodir politike

Prevodeći dolarski dug od 944 miliona u odgovarajuće zaduženje u evrima, Crna Gora se obezbedila od eventualnog jačanja američke valute, ali Vlada u Podgorici nije saopštila novčanu cenu osiguranja.

Hoće li Srbija sačuvati proizvodnju mleka?

Prvo pandemijski pad potražnje, potom nagli rast cene stočne hrane za 40 odsto doveli su proizvođače sirovog mleka u takozvane "makaze", između preskupih troškova proizvodnje i sve slabije prodaje.

Cenom protiv rasipanja vode

Letnje nestašice i pretnje povremenim redukcijama u snabdevanju Novog Sada mogu se otkloniti ili bar ublažiti povećanom cenom za prekomerno utrošenu vodu.