Autor Živan Lazić

Privilegije protiv životne sredine

Leteti za deset evra od Milana do Zagreba ili polagati pravo na parkiranje "ispred zgrade" je nevidljvo zagađivanje okoline koje smo sticajem istorijskih okolnosti navikli da upražnjavamo.

Fajzer pobednik, milijarderi najviše zaradili

Kako pandemija jenjava vidi se da vakcina američke kompanije dominira na najlukrativnijim tržištima, dok su za petnaest meseci najbogatiji za čak 4.000 milijardi dolara uvećali svoj konto.

Vreme poreza - šta nas očekuje?

Odranije prezadužene države pohrlile su tokom pandemije za novim pozajmicama, a dogovor grupe G7 o minimalnoj globalnoj poreskoj stopi govori nam da dolazi vreme vraćanja dugova.

Obećana zemlja: Hektar skuplji, seljak siromašniji

Mada rast cene poljoprivrednog zemljišta uvećava vrednost seljačke imovine, teško da raduje paora - poskupljuje i zakup hektara a time i proizvodnja, dok uvećanje poseda postaje skuplje i teže.

Subvencije strancima - kratkoročni rezultat, dugoročni problem

Četvorostruko uvećanje subvencija rebalansom budžeta je očajnički pokušaj da se preteći mali devizni priliv od izvoza i gastarbajterskih doznaka nekako nadomesti stranim ulaganjem. Međutim, to je put koji samo na kratak rok može ponekad dati rezultat; na duže vreme, reč je o srljanju u propast.

Superliga - kad bogataši izvise

Ukoliko UEFA ne osmisli i ne sprovede takmičenje koje će prihvatiti i jači i siromašniji klubovi, navijači, nacionalni savezi, mediji, nastaviće se pokušaji najmoćnijih ekipa da formiranjem privatne pozivne lige gro novca sa evropskog fudbalskog tržišta preliju samo u sopstvene kase.