Danas deseti rođendan Novosadske biciklističke inicijative: Tribina, Kritična masa, biće i torte

Deset godina postojanja Novosadske biciklističke inicijative, najzaslužnije za promociju biciklizma u Novom Sadu, obeležava se danas, 18. septembra nizom dešavanja, uključujući Kritičnu masu.
Inicijativa je osnovana 2011. godine, s ciljem unapređenja biciklističke infrastrukture, bezbednosti i vidljivosti biciklista i podizanja kulture vožnje bicikla kao prevoznog sredstva koje ne deluje štetno na životnu sredinu. 
 
Udruženje je godinama, kroz masovnu vožnju biciklista gradom "Kritična masa", upozoravalo da Grad ne ulaže dovoljno u razvoj saobraćajne infrastrukture, uprkos velikom rastu broja biciklista kroz godine. Sada, 10 godina nakon formiranja NSBI, procene su da Novim Sadom cirkuliše oko 40.000 aktivnih biciklista i biciklistkinja.
 
Dešavanja
 
U 14:30h na Subinom platou u Limanskom parku održava se tribina "Biciklisti pitaju Grad". Prisutni će predstavnicima gradskih institucija direktno moći da postavljaju pitanja i da međusobno i direktno diskutuju o svim pitanjima.
 
U 16h počinje Kritična masa, oblik mirnog protesta biciklista, kojom se ukazuje na brojnost dvotočkaša na ulicama Novog Sada i potrebu da se kontinuirano ulaže u saobraćajnu infrastrukturu.
 
Od 18h održava se rođendanska žurka NSBI, a lokacija je plato ispred Spensa. Goste će zabavljati DJ Đura, biće torte, a prikazivaće se i kratak film o istoriji NSBI. Posetioce očekuju i razna iznenađenja, a FB event je OVDE.
 
Svi su dobrodošli, a detaljnije o poslednjim aktivnostima NSBI koje su doprinele unapređenju biciklističke kulture u Novom Sadu čitajte OVDE i OVDE.
  • Sejo

    18.09.2021 13:26
    Biciklisti su najugroženiji u saobraćaju,loše staze,ivičnjaci,bahati vozači i još gori pešaci,samo zahvaljujući velikom strpljenju i poznavanju saobraćajnih navika vozača i pešaka,nije veliki broj nesreća.Grad treba sve da podredi biciklistima jer je to siguran i nezagadjujući vid prevoza.I da,kad ćete već jednom početi hapsiti kradljivce bicikala???
  • Slazem se

    18.09.2021 12:51
    Slazem se sa stvarima navedenim u komentarima, slazem se da treba edukacija pojedinim biciklistima, isto tako mislim da ne samo biciklisti trebaju edukaciju. Pojedini vozaci automobila, takodje da automobili trebaju da budu u ispravnom stanju, da bulevari nisu za 150km/h. Da gradski parkovi nisu za bacanje pelena, naravno ima toga jos.... Mozemo svi tako do sutra. Nego srecan vam rodjus i nastavite tako....
  • Rade

    18.09.2021 08:56
    Malo edukacije vam nebi skodilo posto se ponasate bahato kao i pojedini vozaci automobila .Ustupanje prvenstva prolaza pesacima ,prelaz preko puta gurajuci bicikli a ne preletanjem bez gledanja .....i jos gomila stvari .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.