Upozorenje: Na pruzi Novi Sad - Stara Pazova kontaktna mreža pod visokim naponom

"Infrastruktura železnice Srbije" upozorila je da će na pruzi Stara Pazova - Novi Sad, čija izgradnja je u toku, počev od danas, 17. septembra, pod napon biti stavljena kontaktna mreža.
Upozorenje: Na pruzi Novi Sad - Stara Pazova kontaktna mreža pod visokim naponom
Foto: 021.rs
"Izgradnja pruge za velike brzine ulaze u završnu fazu, pa će u okviru tih aktivnosti novoizgrađena postrojenja kontaktne mreže između Stare Pazove i Novog Sada biti stavljena pod visoki napon", navodi se u saopštenju.
 
Kako se dodaje, na toj deonici brze pruge počinju pregledi kontaktne mreže, zbog čega će ona biti stavljena pod visoki napon, kako bi se obavila sva potrebna ispitivanja i testiranja novoizgrađenih postrojenja.
 
"Novoizgrađena kontaktna mreža između Stare Pazove i Novog Sada biće stavljena pod napon od 25.000 volti, koji je izuzetno opasan po ljudski život. Zbog izuzetno visokog napona u kontaktnoj mreži, nesreća može da se dogodi ukoliko osoba ne samo dodirne kontaktnu mrežu iznad pruge, već i ako joj se približi na nekoliko metara i na taj način uđe u strujno kolo", piše u saopštenju.
 
Kako se ističe, strogo je zabranjeno bilo kakvo neovlašćeno kretanje u zoni gradilišta, a nakon stavljanja pod visoki napon kontaktne mreže iznad pruge za velike brzine Stara Pazova - Novi Sad, nepoštovanje propisa može direktno ugroziti ljudske živote.
 
Tokom dosadašnje izgradnje pruge za velike brzine na ovoj deonici kontaktna mreža nije bila pod naponom. 
 
U saopšetnju se ukazuje da je izgradnja pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Budimpešte najveći i najznačajniji investicioni i infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope. Kako se podseća, poslednje šinsko polje na deonici pruge za velike brzine Stara Pazova - Novi Sad ruska kompanija RŽD Internešnl položila je 24. avgusta ove godine, na vijaduktu brze pruge u Čortanovcima.
 
"Na ovaj način obezbeđena je kontinuirana železnička veza do Beograd Centra. Procenat fizičke realizacije na izgradnji otvorene brze pruge između Stare Pazove i Novog Sada je oko 90 odsto", dodaje se u saopštenju.
  • 9

    18.09.2021 07:46
    Kome
    je izdato ovo upozorenje.
    Vili Ravijojli ili sekundarcima , da
    ne srtadaju u aktivnostima?
    Normalan čovek niti je dira niti mu
    znači ima li ili nema napajnja. Ili je to neki
    naprdni uspeh imati stuju u žici. Tesla bi se
    sigurno začudio čemu služe provodnici
    da mu svevideći to ne saopšti putem medija.
  • Dragan

    17.09.2021 08:14
    Ah
    Odgivirno tvrdim ni jedan od šefa di direktora nije video nikakvu prugu u proteklih 10g jer oni idu kolima sa što više zatamnjenih stakala.Ništa se ne radi niti se ispituje.Pa normalno da na kontaktnoj mreži postoji napon.Na svakoj stanici postoji prekidač za napon kontaktnog voda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.