Oko 650 dece u Novom Sadu dobiće besplatnu HPV vakcinu protiv uzročnika raka grlića materice

Oko 650 novosadske dece imaće mogućnost da prime vakcinu protiv humanog papiloma virusa u narednom periodu, preciziraju u Gradskoj kući.
Oko 650 dece u Novom Sadu dobiće besplatnu HPV vakcinu protiv uzročnika raka grlića materice
Foto: Pixabay
Kako je 021.rs pisao, Institut za javno zdravlje Vojvodine nedavno je na gradskom konkursu dobio oko 15 miliona dinara za nabavku traženih vakcina protiv HPV, jednog od glavnih uzročnika raka grlića materice.
 
Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji sprovodi ovakvu imunizaciju devojčica i dečaka protiv smrtonosnog virusa, a to čini drugu godinu zaredom. Nažalost, ovo je moguće samo putem projektnog finansiranja je država uporno ne obezbeđuje besplatnu HPV vakcinu za decu o trošku zdravstvenog osiguranja.
 
Vakcina je namenjena deci uzrasta od 12 do 18 godina, a biće dostupna kod izabranih pedijatara u Domu zdravlja "Novi Sad".
 
Član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić poručuje da je izdvajanje novca u ovu svrhu konkretan odgovor u borbi protiv raka grlića materice.
 
"Prevencija humanog papiloma virusa je jako značajna jer je ovaj virus među glavnim uzročnicima raka grlića materice i drugih karcinoma. U našoj zemlji godišnje od te opake bolesti oboli i do 1.500 žena, a umre čak 600. U cilju prevencije ove bolesti Svetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju i to je najvažnija stvar koju roditelji mogu da učine za svoju decu. Nažalost, u našoj zemlji ova vakcina je preporučena, ali ne i obavezna, a cena vakcine je takva da nije svima dostupna. Zato sam izuzetno ponosan što Grad Novi Sad jedini u Srbiji već drugu godinu za redom omogućava besplatnu vakcinaciju. To je naš konkretan odgovor u borbi protiv raka grlića materice i rešenje za najčešći uzrok smrti kod žena", navodi Stajić.
  • NS

    28.09.2021 03:38
    @NENA
    @NENA
    vakcina ne leci ,nego sprecava rak
    decacima se preporucuje jer kod muskaraca HPV virus izaziva rak grla, usta.

    vise informacija ovde:
    https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/expert-answers/hpv/faq-20057761
  • @Željko

    24.09.2021 11:38
    Ova bolest u svetu je iskorenjena, ali ne zahvaljujući ovim vakcinama (koje se daju devojčicama pre početka seksualne aktivnosti). Takodje i hpv nije jedini uzrok raka grlića materice, nego samo češći - bukvalno ovaj virus i nije direktni izazivač raka, nego izazivač hronične upale sluznice, a rak je posledica hronične upale. U tom smislu sve hronične upale su potencijani uzroci karcinoma, hpv je samo češći od drugih virusa i bakterija.
    Ono najvažnije što hoću da kažem - razlog zašto su uredjene zemlje iskorenile ovaj rak, a kod nas je vodeći u smrtnosti žena - je preventivni pregledi. Ovo je vrsta raka koji se lako otkrije na vreme i lako potpuno odstrani. Dobijaju ga jednako kao i ovde i zapadnim zemljama, samo ga tamo izleče rutinski, a ovde sahranjuju zbog stadijuma u kom se otkrije. Jedina prevencija raka grlića materice su redovni papa brisevi, koje u skrining programu radi obučena medicinska sestra za 5 minuta njenog i ženinog vremena. Ne postoji opravdanje da se ne napravi program da se svaka žena u zemlji ne pozove pismom svake godine na papa test. To rade sve te zemlje, i zato niko više ne umire. Naša iz nepoznatih razloga to ne želi da uradi.
  • ja

    24.09.2021 10:16
    da vidimo...
    E sad cekam antivaksere da dodju i ovde, da baljezgaju! Na svaku pomen vakcine se sjate ko muve na goMna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti