Besplatna vakcinacija devojčica protiv HPV, uzročnika raka grlića materice, ponovo u Novom Sadu

Novosadski dom zdravlja i ove godine će raspolagati vakcinama za prevenciju humanog papiloma virusa (HPV) koje su namenjene devojčicama uzrasta 12-18 godina.
Besplatna vakcinacija devojčica protiv HPV, uzročnika raka grlića materice, ponovo u Novom Sadu
Foto: Pixabay
Nakon prošlogodišnjeg uspešnog pilot-projekta u Srbiji u organizaciji Instituta za javno zdravlje Vojvodine, vojvođanski institut konkurisao je na gradskom projektu za dodelu novca za populacionu politiku i dobio oko 15 miliona dinara.
 
Sredstva je na konkursu odobrio Gradski odbor za pronatalitetnu populacionu politiku iz gradske kase.
 
Na Institutu je da u narednom periodu odabere dobavljača HPV vakcine. Prošle godine je 1.800 doza dopremio farmaceutski distributer "Phoenix pharma".
 
Prevencija humanog papiloma virusa izuzetno je bitna jer je ovaj virus među glavnim uzročnicima raka grlića materice. U Srbiji godišnje od raka grlića materice oboli i do 1.500 žena, a umre njih 600, što nas svrstava u vrh država po broju obolelih i umrlih.
 
U Evropi su poslednja istraživanja pokazala da vakcina ima uticaj na smanjenje smrtnosti žena, ali je u Srbiji problem vrlo visoka cena ove vakcine. Detaljnije o humanom papiloma virusu i vakcini protiv HPV čitajte u našem članku OVDE.
 
Prošlogodišnja akcija Instituta i doma zdravlja bila je vrlo uspešna. Procedura je podrazumevala da roditelji odvedu devojčice kod pedijatra na vakcinu, a koja se daje u dve doze. Inače, vakcina protiv HPV može da se kupi privatno, ali je vrlo skupa.
 
Vakcina protiv HPV je u Srbiji preporučena.
 
Detaljnije o ovogodišnjoj mogućnosti dobijanja HPV vakcine i koliko će doza biti na raspolaganju biće poznato u narednim nedeljama.
  • zoran

    26.08.2021 18:00
    Ja sam se pre 9 godina vakcinisao kao odrastao. Gardasil ili Silguard , tada 4 valentna vakcina, a vi necete profilakticki svoju decu da vakcinisete.. Pa Australija kao kontinent je vakcinisala sve. Vakcina nije samo profilakticka, ispostavilo se i da je terapeutska jer postepeno dolazi do spontanog clearinga regije inficirane hpv. Da, tacno, napda jezik, usta, grlo, creva, nije samo cerviks i glans. Ovo cuda prolazi svukuda i lepi se gde stigne, a moze da se pokupi gde god. Od seksa naravno, do lizanja casa ,rukovanja pa onda prst u usta i eto ti ga
  • V

    25.08.2021 20:58
    Kako doći do vakcine? Pitala sam pedijatra, oni ne znaju ili neće da kažu, tj. otkačili su me. Šta onda? Kako da prijavim devojčicu?
  • Laloš

    25.08.2021 19:03
    @Mama dečaka
    Na žalost naša zemlja ne prepoznaje neophodnost vakacinacije i dečaka od HPV virusa. Inače HPV virus izaziva,pored grlića materice, i rak grla, jezika, debelog creva. Moja preporuka vam je da je sami nabavite i vakcinišete sina. Tako sam i ja pre par godina vakcinisao ćerku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti