Razgrabile se HPV vakcine za starije devojčice u Novom Sadu, apel lekara da roditelji dovedu mlađe na vakcinaciju

Besplatne vakcine protiv humanog papiloma virusa, namenjene starijem uzrastu devojčica u Vojvodini, praktično su se razgrabile u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, što je obradovalo lekare i epidemiologe.
Razgrabile se HPV vakcine za starije devojčice u Novom Sadu, apel lekara da roditelji dovedu mlađe na vakcinaciju
Foto: Pixabay
Međutim, javio se drugi problem - vakcina za najzainteresovaniji uzrast je brzo nestalo, dok je ostalo i više nego dovoljno vakcina za mlađe uzraste u ambulantama Doma zdravlja "Novi Sad".
 
Naime, majke mlađih devojčica, nažalost, nisu toliko zainteresovane da vakcinišu svoje dete i time spreče da one u budućnosti dobiju jedan od najsmrtonosnijih kancera u Srbiji - rak grlića materica.
 
Projekat besplatne HPV imunizacije počeo je pre desetak dana i predstavlja zajedničku nameru Grada Novog Sada, Doma zdravlja, Instituta za javno zdravlje Vojvodine i kabineta ministra bez portfelja za populacionu politiku i demografiju da se konačno krene u primenu (inače vrlo skupe) vakcine u prevenciji HPV, virusa koji je jedan od najčešćih izazivača raka grlića materice.
 
Obezbeđeno je 750 vakcina za devojčice uzrasta 12-14 godina u domovima zdravlja, te 100 vakcina za devojčice uzrasta 15-18 godina u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.
 
Kako za 021 kaže načelnica pedijatrije u novosadskom domu zdravlja dr Vesna Vuleković, za desetak dana kako traje vakcinacija, svega četrdesetak devojčica je vakcinisano, što nije najbolji odaziv, ali ne znači da isti ne može da bude bolji.
 
"Studije su pokazale da treba vakcinisati mlađe devojčice i u našoj populaciji je taj uzrast 12-14 godina, uoči prvih interesovanja za seksualne odnose. Kod nas devojčice dobijaju dve doze u razmaku od pola godine i čini se da su majke ovih mlađih uzrasta, nažalost, nedovoljno informisane o opasnostima HPV infekcije. Mi već računamo na odgovornost žena koje su prošle ovo neprijatno iskustvo infekcije, ali je potrebno da krug informisanih bude još širi", navodi dr Vuleković i dodaje da vakcina ima dovoljno, te da je potrebno doći kod izabranog lekara, koji će pružiti sve neophodne informacije majkama i devojčicama i dati vakcinu.
 
Ona dodaje da bi i sistematski pregledi mogli dosta da pomognu da se razgovara sa roditeljima mlađih devojčica o opasnostima HPV infekcije, koja je nažalost vrlo česta.
 
Kad je reč o starijim uzrastima, kako je rečeno, vakcine su se razgrabile i nastala je nestašica za one koji nisu bili najbrži. Tako su pojedine majke rekle za 021 da su želele da vakcinišu svoje devojčice, ali da vakcina za stariji uzrast više nije bilo. 
 
Na pitanje 021 da li je moguće da se određeni broj vakcina namenjen za mlađe uzraste raspodeli na stariji uzrast, a s obzirom na to da postoji potreba, direktor IZJZV prof. dr Vladimir Petrović kaže da je ta mogućnost upravo stvorena.
 
"Zbog ogromnog interesovanja roditelja i samih devojčica uzrasta 15 do 18 godina, Grad Novi Sad i Institut za javno zdravlje Vojvodine su po dostizanju broja od 100 devojčica starijeg uzrasta kod kojih je započeta imunizacija, zatražili saglasnost Kabineta ministra bez portfelja da se proširi primarna ciljna grupa i omogući imunizacija većeg broja devojčica uzrasta 15-18 godina. Saglasnost je dobijena u toku jučerašnjeg dana i sada će biti omogućena dalja imunizacija starijih devojčica. Jedina razlika je što će se dalje sprovoditi u Domu zdravlja Novi Sad, u ambulanti u kojoj se sprovodi preporučena imunizacija. Tako će se dalja imunizacija sprovoditi kod devojčica od 12 do navršenih 18 godina, dok ima vakcina. Za svaku devojčicu koja započne sa imunizacijom ostavljaju se doze za potpunu imunizaciju. Tako devojčice do navršenih 13 godina primaju dve doze u razmaku od šest meseci, a starije tri doze po šemi 0, 2, 6 meseci", pojašnjava Petrović.
 
To znači da je potrebno da se roditelj obrati izabranom lekaru u domu zdravlja ukoliko ima devojčicu uzrasta 12-18 godina, a za besplatnu imunizaciju.
 
Na pitanje 021 da li Institut ima u planu da i u narednom periodu radi na obezbeđivanju više ovih vakcina, Petrović kaže da će se naredne godine predložiti nova kampanja, sa većim obuhvatom devojčica.
 
"Institut za javno zdravlje Vojvodine se godinama zalaže za sprovođenje imunizacije protiv HPV na široj osnovi. Ukoliko se postignu očekivani rezultati odnosno sprovedemo imunizaciju 500-600 devojčica iz ciljne grupe, kampanja će biti uspešna. Institut će potom sledeće godine predložiti novu kampanju, koja će već kako se sada vidi obuhvatiti širi raspon uzrasnih grupa jer postoji potreba. Broj doza koje ćemo imati na raspolaganju zavisi od finansijskih sredstava koja se obezbede, a za sva sredstva koja dobijemo isključivo se kupuje vakcina. Nadamo se nastavku projekta i sledeće godine", kaže direktor IZJZV za naš portal.
 
Dr Vesna Vuleković je svesna da se u javnosti dugo, a odnedavno i zbog virusa korona, vodi negativna kampanja o vakcinama, što nikako ne olakšava spašavanje života.
 
"Svašta, nažalost, ljudi imaju kao strahove ili razloge da ne vakcinišu dete - a i čim je nešto besplatno, sumnjivo im je. Razloga za sumnju nema, a oni koji su svesni posledica infekcije već su se obratili lekaru i zaštitili dete od HPV", zaključuje načelnica pedijatrije za 021.
 
Vakcina protiv HPV može da se kupi privatno, ali je vrlo skupa i time nedostupna prosečnom građaninu. O nabavci ovih, četvorovalentnih vakcina detaljnije čitajte OVDE, a o svim opasnostima HPV i raka grlića materice saznajte u našem članku OVDE.
 • ortodoksni inceli

  23.10.2020 09:25
  @Јое

  Osim što je tvoja propaganda o 'čistoti' na nivou talibanskog ideologa, takođe i širiš lažne informacije - opasnost i dalje postoji dokle god je supružnik spavao sa nekim drugim. Ali za primitivce zalutale u civilizaciju je uobičajeno da se bave samo seksualnim životom žena.
 • Bojan

  22.10.2020 13:38
  @Јое

  Razumem te je potpuno, za ljude poput tebe je najbolja opcija da tražite "nepromiskuitetnu" devojku za brak. Tako uvek možeš da se pravdaš da ju je teško naći, a ne da te niko neće.
 • Hahahohohuhu

  22.10.2020 10:47
  "Naime, majke mlađih devojčica, nažalost, nisu toliko zainteresovane da vakcinišu svoje dete i time spreče da one u budućnosti dobiju jedan od najsmrtonosnijih kancera u Srbiji - rak grlića materica."
  Ne bih rekao. Pre će biti da nisu bile ni obaveštene da se sprovodi besplatna vakcinacija. Deo naravno ne želi jer ih je dosadašnje neodgovorno ponašanje države prema zdravlju građana dovelo u sumnju u ispravnost vakcina generalno. Ko bezuslovno veruje ovoj mafijaškoj bagri, tom nešto ozbiljno fali, a za to nažalost vakcina još ne postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti